It-mand bag ulovlig fildelingstjeneste får tre måneders fængsel

4. februar 2022 kl. 13:38
It-mand bag ulovlig fildelingstjeneste får tre måneders fængsel
Illustration: Bigstockphoto / VectorMine.
En 43-årig mand idømmes tre måneders fængsel for at have stået bag den ulovlige fildelingstjeneste asgrd.org, hvorfra der er blevet delt tusindvis af film og tv-serier.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Endnu en dom er faldet i en sag om ulovlig deling af underholdning.

En 43-årig mand er blevet idømt tre måneders fængselsstraf ved Kolding Byret for at have været en af bagmændene til den ulovlige fildelingstjeneste asgrd.org. Herfra er tusindvis af film, tv-serier, musik, tegneserier og lydbøger blevet gjort ulovligt tilgængelig for omkring 23.000 brugere.

Det oplyser Anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.

Manden har været en del af tjenestens ejerkreds og har stået for opsætning og installation af serveren, mens han også har været ansvarlig for kodning af forskellige funktioner på hjemmesiden. Det anslås, at der er blevet delt op mod 15.000 ophavsretligt beskyttede værker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er tilfredsstillende, at vi med dommen i dag får stillet endnu en bagmand til ansvar for sine handlinger – denne gang den it-kyndige koder af fildelingstjenesten,« siger Christian Raaholt Hahn, der er anklagerfuldmægtig hos National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) i pressemeddelelsen.

Det er anden dom i sagskomplekset om asgrd.org, da Retten i Odense d. 15. juni 2021 idømte en anden af bagmændene fire måneders fængsel. Han havde desuden også været involveret i den ulovlige side nordicbits.eu, der ligeledes delte indhold ulovligt.

Rettighedsalliancen anmeldte i oktober 2020 den ulovlige hjemmeside asgrd.org til politiet, og i december samme år blev den så lukket ned af Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitets (SØIK) særlige IPR-enhed (Intellectual Propert Rights), der er en national enhed, der efterforsker og strafforfølger overtrædelser af varemærkeloven, ophavsretsloven, designloven, patentloven samt radio- og fjernsynsloven.

Ikke et enkeltstående tilfælde

Bagmandspolitiet, som SØIK også kaldes, har de seneste år været travlt beskæftiget med at sætte ind mod ulovlige fildelingstjenester.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I marts sidste år blev en 35-årig mand idømt 60 dages betinget fængsel og krav om at betale erstatning til rettighedshaverne for hans involvering i den ulovlige fildelingstjeneste DanishBits, der blev lukket ned i efteråret 2020.

Næste måned samme år blev en 33-årig mand så idømt et års fængsel for sin involvering i den ulovlige fildelingstjeneste Danishbits.org, som han angiveligt havde tjent 250.000 kroner på.

Samme måned blev to mænd også anholdt for at have solgt ulovlige IPTV-adgange og udstyr til opsætning af ulovlige abonnementer, der betød, at 1500 brugere kunne tilgå i alt 4000 kanaler inklusive kanaler som TV2, TV3 Sport og Discovery DK.

I løbet af 2022 skal yderligere fem medgerningsmænd for retten i sagen om asgrd.org, oplyses det i pressemeddelelsen.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger