It-manager på universitet: Skygge-it står i vejen for fuld beskyttelse af data

En ny backup-løsning har gjort det mere effektivt at sikre data på canadisk universitet. Men det kniber med at få alle brugernes løsninger med.

New Orleans. Brugere på universiteter kan i modsætning til firmaansatte ikke lige tvinges til at levere data til backup og dermed beskyttelse. Det betyder, at man på et universitet må leve med et såkaldt gap of availability, altså huller i at sikre, at alle data altid er tilgængelige, når der er brug for dem.

Det fortæller senior it manager Mario Angers fra University of British Columbia i Canada:

»Vi fungerer som en service provider i denne sammenhæng, at vi som central enhed stiller it-værktøjer til rådighed, men det er op til brugerne at gennemføre selve back-up’en selv,« siger han under et interview på en årskonference fra den schweiziske leverandør af backup-software Veeam.

Og på det store universitet i Canada er det en udfordring at sikre opbakning over hele linjen til, at det er vigtigt at passe på data.

»Det er umuligt at få alle til at følge vores guidelines. Men hvis en bruger beslutter ikke at ville anvende vores værktøjer, så forstås det sådan, at data ikke behøver blive beskyttet. Det er en erkendt risiko og deres eget ansvar,« siger han.

»Omvendt så er det jo ikke nødvendigvis sådan, at det, der er vigtigt for mig, er vigtigt for vores brugere. Og brugerne har også meget forskellige behov,« siger han.

Kun 80 procent data får backup

Frivilligheden indebærer, at en del data – faktisk cirka 20 procent – går uden om beskyttelsen med backup.

Den 700 mand store it-afdeling på University of British Columbia (UBC) er ikke en typisk it-organisation. Ud over at tilbyde it-support og service til hele UBC så forsyner man også 25 andre universiteter i hele regionen med infrastruktur-as-a-service (IaaS) og backup. Snart er en ny disaster recovery-løsning også på vej.

Læs også: Fra skygge-it til kontrolleret anarki: Sov godt om natten trods data-tag-selv-bord

UBC it-infrastruktur betjener mere end 250.000 studerende og 60.000 VIP (videnskabelige personale) og andet personale i hele det vestlige Canada.

Og i denne kæmpeorganisation er skygge-it også et problem – altså hvor brugerne anvender applikationer, som it-afdelingen ikke kender til. Ukendte applikationer og programmer bidrager også til, at det bliver sværere at sikre data, trods guides og værktøjer.

»Det er umuligt at få et præcist overblik over samtlige applikationer, der anvendes i organisationen. Men vi gør en del for at oplyse vores brugere om de risici, som skygge-it medfører,« siger han.

Læs også: Skygge-it: Ni ud af ti cloud-services kører uden om it-afdelingen

Eksempelvis er det oplagt, at det kan være dyrt og pinagtigt for en forsker at miste værdifulde forskerdata. Eller at miste patientdata på et universitetshospital.

Mike Resseler, som er Product Strategy Specialist hos backup og recovery-leverandøren Veeam, mener, at virksomheder i dag bør have en mere imødekommende it-politik over for brugere, der ønsker sig egne softwareprodukter. Det er nødvendig for at undgå skygge-it.

»Mange steder er det sådan i dag, at hvis man går til it-afdelingen, vil de have ny software til at køre on premises - og så tager det et halvt år, inden det kører. Det går ikke, for det vil ingen vente på,« siger han til Version2.

Ny backup-software

University of British Columbia haft tidligere anvendt et legacy data-backup-værktøj i deres VMware vSphere-miljø, men det stod hurtigt klart, at dette værktøj ikke var særlig effektivt i det virtualiserede miljø. Det blev både for dyrt og krævede for mange mandetimer at sikre backuppen.

Derfor har universitetet nu investeret i 'software backup and replication' fra leverandøren Veeam, og med denne løsning er det blevet langt lettere at sikre backup af infrastrukturen, der er fuldstændig virtualiseret, lyder det.

»Vi var oppe at køre på i løbet af en uge, og oplæringen i systemet tog en eftermiddag,« siger Mario Angers.

Ud over en langt mere effektiv backup har værktøjerne også sikret en gennemsigtighed i det virtualiserede miljø. I dag kan man ofte spotte problemer i miljøet, før de for alvor bryder ud.

»Uden fuld synlighed kunne vi ikke proaktivt identificere og løse problemer, før brugerne blev ramt. Det skete endda, at de fortalte os om nedbrud, før vi selv var klar over dem,« siger Mario Angers.

It-afdelingen har derfor tidligere brugt meget tid på at overvåge hvert virtualiseret miljø manuelt. Og det har også krævet ressourcer at håndtere hændelsesrelaterede issues, som forsinkede projektrelaterede issues, lyder det fra it-lederen:

»Dette træk på ressourcer til overvågning var også en barriere mod at få universitetets IaaS til at blive en succes.«

Universitetet kører endnu ikke på hybrid cloud, men på, hvad de kalder community cloud, som i princippet er en private cloud.

Version2 var inviteret til New Orleans af Veeam.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Deleted User

En sproglig -- og kulturel -- detalje: I artiklen står "250.000 studerende og 60.000 fakulteter og personale". Et "fakultet" er en organisatorisk enhed under et universitet. Mon ikke der stod "250.000 thousand students and 60.000 faculty and employees" (eventuelt "personel" i stedet for "employees") i den oprindelige artikel. Det betyder "250.000 studerende og 60.000 VIP (videnskabelige personale) og andet personale". "Faculty" er i en anden ansættelseskategori end "employees" i Nordamerika; f.eks. har senior-VIP typisk tenure, dvs. livstidsansættelse med stærk beskyttelse mod fyring, analog til tjenestemænd, noget andet personale ikke har. Den opdeling findes ikke på danske universiteter. Her er alle efterhånden almindelige ansatte (employees), også VIP.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere