It-leverandør når ikke deadline: Gymnasier kan vælge ét it-system i nyindkøb

3. juni 2016 kl. 06:2710
It-leverandør når ikke deadline: Gymnasier kan vælge ét it-system i nyindkøb
Illustration: Screenshot.
Der er ingen konkurrence på markedet for gymnasie it-systemer, når mange gymnasier inden den 1. november skal skifte leverandør. Det ærgrer både gymnasierne og leverandøren Uddata.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Mange gymnasier skal skifte administrativt it-system inden den første november, fordi deres nuværende bliver ulovligt. Problemet er, at der kun er ét alternativt system på markedet, og dermed er priskonkurrencen helt fraværende.

Kun CSC's ’Ludus’ er godkendt som administrative it-systemer. Det skyldes, at konkurrentsystemet Uddata+ ikke når at blive klart inden sidste frist for at blive godkendt.

90 pct. af de almene gymnasier og cirka halvdelen af erhvervsgymnasierne i dag har leverandøren MaComs it-system ved navn Lectio, men det bliver dog ulovligt, fordi det ikke har fået en obligatorisk systemrevision som krævet af Styrelsen for It og Læring.

Konkurrencen er faldet til jorden med et brag

Spørger man, om der er nok konkurrence på markedet, svarer Danske Gymnasiers formand Anne Birgitte Rasmussen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det har vi ikke ment længe – Lectio har haft monopol, og det ønsker vi ikke, at Ludus nu skal have,« siger hun og tilføjer, at gymnasierne dog er glade for, at der i det mindste er et system.

Hos erhvervsuddannelserne mener man ikke, at den ene valgmulighed, der er, kan dække alle behov.

»Lige gyldigt hvor godt LUDUS er, har jeg svært ved at se det passe til samtlige ungdomsuddannelser i Danmark,« siger Peter Amstrup, der er formand for Danske Erhvervsskoler - Lederne, til Version2 og tilføjer:

»Vi er noget betænkelige ved det frie marked, når markedet ikke er særligt stort. Konkurrence aspektet forsvinder. Skolerne oplever, at de er i en klemme.«

Direktør i Uddata Kenneth Seerup havde også håbet, at de kunne nå med i første runde af markedet som konkurrent til Ludus. De er først klare første januar 2017 - to måneder efter fristen.

»Vi havde håbet på en længere frist. Der er nogle skoler – særligt stx - som i fremtiden ikke har ret mange valgmuligheder, og vi ville gerne have hjulpet nogle af dem,« siger direktør i Uddata Kenneth Seerup Jørgensen.

Uddata og rektorer arbejder for at udvide muligheder

Dog er nogle rektorer gået sammen om at forsøge at få Lectio godkendt, hvilket Version2 også tidligere har skrevet. De ved dog endnu ikke, om det kan lykkes, og der har været rygter om, at MaCom ikke har systemrevideret Lectio, fordi Lectio ikke lever op til persondataloven og altså ikke kan godkendes.

Uddata+ kan derfor betyde meget på et lille marked. Flere erhvervsgymnasier bruger allerede systemet, men systemet skal udvides. I dag fungerer Uddata+ kun rundt om Easy, der er STIL’s administrative it-system til erhvervsgymnasier. Her står Uddata+ for blandt andet at planlægge skemaer og arbejdstid.

I 2017, skal det nye udvidede Uddata+ stå alene og blandt andet selv indberette antal elever til styrelsen, hvilket Easy gør i dag.

»Vi er i gang med at finde ud af, om vi kan speede op og gøre det anderledes,« uddyber Kenneth Seerup.

Søger et kompromis

Et eksempel på et gymnasium, som ikke hælder til at gå den sikre Ludus-vej, er Leanmark uddannelsesinstitutionen.

»Jeg har ikke været i konkret dialog med Ludus, men hørt fra nogle, der bruger det, og det lader ikke til at de kan opfylde de ønsker, vi har,« siger Niels Yde direktør i Leanmark.

Det er blandt andet brugervenligheden, som ikke har det bedste ry ifølge Niels Yde, som tilføjer:

»Vi bliver i den grad presset af fristen den første november.«

Han er ikke alene, for Uddata skal sammen med ’to til tre håndfulde’ gymnasier i den kommende tid tale med STIL om mulighederne for et kompromis, så gymnasier kan få Uddata+. Hvad dette kompromis vil gå ud på, uddyber Kenneth Seerup ikke endnu - men det vil tiden vise, da han har sit første møde mandag med et gymnasium og styrelsen.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
2. juli 2016 kl. 21:04

LUDUS blev udviklet fra bunden af KMD og blev først senere købt af CSC og organisatorisk ført videre i en selvstændug enhed i en afdeling, som ellers beskæftiger dig med sundhedssystemer (det er nok baggrunden for misforståelsen).

LUDUS Web kom til i 2008, så de nævnte erfaringer er ret gamle, ligesom de sider, der refereres til er det.

Det oprindelige system er løbende overført til webdelen. En proces, der ventes afsluttet i løbet af 2017.

9
2. juli 2016 kl. 20:40

LUDUS er et system, der egentligt kommer fra et hospitals-administrations-system i tidernes morgen i USA. Det valgte CSC at tilpasse til et uddannelses system til dansk brug. Nu er det noget tid jeg har brugt dette, men dengang var hovedsystemet(LUDUS) plaget af at have en masse vinduer, som hver i sær krævede meget tastearbejde. Senere kom der så et tillæg hertil, LUDUS WEB, hvor lærere kunne taste fremmøde af elever samt dele information til disse. LUDUS hovedsystemet kunne man se i diverse filer, var skrevet i delphi, sml osv. Det så ikke kønt ud.

Jeg håber de ting er fikset siden da.

Søg på nettet; Der fandtes dengang rigeligt med diverse fora hvor elever gav deres mening til kende om LUDUS

8
3. juni 2016 kl. 18:29

Mon ikke Niels Yde skulle ulejlige sig med at se de systemer, han udtaler sig om, hvis han vil tages alvorligt i en debat. Man kan jo "høre" så meget.

7
3. juni 2016 kl. 13:59

den anden af dem er 'grundskole'.

Ny er et gymnasium ikke en grundskole. Men ordet ludus anvendes åbenbart også om en gladiatorskole. Det er jo meget passende for en skole i konkurrencestaten.

6
3. juni 2016 kl. 12:54

LUDUS?

Ja, det er den ene betydning - den anden af dem er 'grundskole'.

4
3. juni 2016 kl. 12:17

Jeg tror det system meget hurtigt får et øgenavn, og jeg tror det bliver lupus.

3
3. juni 2016 kl. 11:39

Sorry, jeg har ikke Goldschmidt på arbejde for tiden.

2
3. juni 2016 kl. 11:29

LUDUS betyder også 'skole'.

1
3. juni 2016 kl. 10:38

Latin for spil eller leg?