It-leverandør kritiserer det offentlige: Prioriterer ikke grønne løsninger i udbud

Illustration: unknown
Når det offentlige sætter opgaver i udbud, bliver der sjældent stillet grønne krav. I stedet vægter økonomi stadig tungest. Det undrer den administrerende direktør hos it-leverandøren 3Stepit

Når det offentlige laver udbud, så må de grønne løsninger fortsat vige pladsen for de billigste løsninger. Og det undrer udbydere, der har grønne alternativer, skriver Børsen.

Et af de firmaer, der oplever, at de grønne løsninger bliver nedprioriteret, er it-leverandøren 3Stepit:

»Økonomien er stadig for vigtig i udbuddene, og den tænkes ikke til ende,« var administrerende direktør i 3Stepit, Allan Juhls kommentar til Børsen. Han peger derudover på, at produktets samlede omkostninger i hele levetiden bliver overset i mange udbud.

En rapport fra 2020 udgivet af Økonomistyrelsen viste, at offentlige udbud udleder 12 millioner ton CO2 årligt . Til sammenligning udledte de danske husstande i 2020 14 millioner ton CO2.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Claus Bobjerg Juul

Hvordan kan nogen leverandør påvise at deres løsning er mere grøn end en anden ?!?!?!?!? Der findes ikke en standard for hvilke elementer der skal indgå eller hvordan tallene skal gøres op.

Bare en flig af billedet: Hvis producenten levere reservedele i 5 år, men kun sikkerhedspatches i 2 år. er levetiden så 2 eller 5 år?

 • 5
 • 0
#2 Povl H. Pedersen

Hvordan måler man ? Er det ARM vs Intel der skal give point ? Grønne certifikater til strøm ? Eller er grønt og CO2 forskellige ting ? I Tyskland mener man at grønt er at slukke for CO2 fri strøm og bruge gas/kul i stedet. Og hvad er TCO ? Jeg har længe ment, at i et tilbud skal man se på hvor mange af pengene der lander i hænderne på herboende ansatte. Da staten får 50% af de penge retur, så belaster de staten mindre. Så hvis en Inder/Ukrainer/Kineser skal have mere end den halve løn så vil han fordyre projektet. Det samme med driftsomkostningerne, hvor stor en andel kommer direkte tilbage i statskassen ? Energiafgifter, skat af husleje etc.

 • 1
 • 0
#3 Ivo Santos

Er det frameworks så som .net eller nodejs imod c eller c++ løsning?

Umidelbart burde med en lille kode base kræve en mindre processor type og mindre hukommelse i forhold til overforbrug af frameworks.

 • 0
 • 0
#4 Jan Gronemann

Så længe det offentlige er så dårligt til udbudsprocesser som det er bliver det her bare mere støj i processen - især, som andre herover påpeger, når der ikke er standarder for hvad der er grønt.

Er det en grønnere udbudsløsning hvis man køber CO2-kreditter i Slovenien?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere