It-leverandør kritiserer det offentlige: Prioriterer ikke grønne løsninger i udbud

1. december 2021 kl. 12:395
It-leverandør kritiserer det offentlige: Prioriterer ikke grønne løsninger i udbud
Illustration: unknown.
Når det offentlige sætter opgaver i udbud, bliver der sjældent stillet grønne krav. I stedet vægter økonomi stadig tungest. Det undrer den administrerende direktør hos it-leverandøren 3Stepit
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Når det offentlige laver udbud, så må de grønne løsninger fortsat vige pladsen for de billigste løsninger. Og det undrer udbydere, der har grønne alternativer, skriver Børsen.

Et af de firmaer, der oplever, at de grønne løsninger bliver nedprioriteret, er it-leverandøren 3Stepit:

»Økonomien er stadig for vigtig i udbuddene, og den tænkes ikke til ende,« var administrerende direktør i 3Stepit, Allan Juhls kommentar til Børsen. Han peger derudover på, at produktets samlede omkostninger i hele levetiden bliver overset i mange udbud.

En rapport fra 2020 udgivet af Økonomistyrelsen viste, at offentlige udbud udleder 12 millioner ton CO2 årligt . Til sammenligning udledte de danske husstande i 2020 14 millioner ton CO2.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
26. april 2022 kl. 06:47

Hvad med at leverandørerne bare plantede x antal træer per måned?

4
2. december 2021 kl. 15:45

Så længe det offentlige er så dårligt til udbudsprocesser som det er bliver det her bare mere støj i processen - især, som andre herover påpeger, når der ikke er standarder for hvad der er grønt.

Er det en grønnere udbudsløsning hvis man køber CO2-kreditter i Slovenien?

3
2. december 2021 kl. 13:20

Er det frameworks så som .net eller nodejs imod c eller c++ løsning?

Umidelbart burde med en lille kode base kræve en mindre processor type og mindre hukommelse i forhold til overforbrug af frameworks.

2
2. december 2021 kl. 12:54

Hvordan måler man ? Er det ARM vs Intel der skal give point ? Grønne certifikater til strøm ? Eller er grønt og CO2 forskellige ting ? I Tyskland mener man at grønt er at slukke for CO2 fri strøm og bruge gas/kul i stedet. Og hvad er TCO ? Jeg har længe ment, at i et tilbud skal man se på hvor mange af pengene der lander i hænderne på herboende ansatte. Da staten får 50% af de penge retur, så belaster de staten mindre. Så hvis en Inder/Ukrainer/Kineser skal have mere end den halve løn så vil han fordyre projektet. Det samme med driftsomkostningerne, hvor stor en andel kommer direkte tilbage i statskassen ? Energiafgifter, skat af husleje etc.

1
1. december 2021 kl. 13:53

Hvordan kan nogen leverandør påvise at deres løsning er mere grøn end en anden ?!?!?!?!? Der findes ikke en standard for hvilke elementer der skal indgå eller hvordan tallene skal gøres op.

Bare en flig af billedet: Hvis producenten levere reservedele i 5 år, men kun sikkerhedspatches i 2 år. er levetiden så 2 eller 5 år?