Mandlige it-folk i det offentlige tjener i gennemsnit 2.476 kroner mere om måneden end deres kvindelige kolleger. Det viser en opgørelse, it-fagforeningen Prosa har lavet på opfordring af Version2. Og næstformand Hanne Lykke Jespersen er ikke begejstret for tallene.
»Vi synes sådan set ikke, at der skal skelnes til køn, når man får løn. Så det er et problem,« siger Hanne Lykke Jespersen til Version2.
Næstformanden er usikker på, hvad uligheden i den offentlige it-sektor kan skyldes. Men hun fremlægger manglende evner ved lønforhandling som en mulig årsag.
»Er kvinder lige så gode til at forhandle som mænd, er kvinder lige så gode til at fastholde hvad de er værd? Det er noget af det vi kigger på. Vi har holdt lønforhandlingskurser kun for kvinder, og det har faktisk været en succes. Så det kunne være, at vi skulle holde nogle flere af dem,« siger Hanne Lykke Jespersen til Version2.
Størst ulighed blandt de bedst betalte
Løn-uligheden er mindst på de laveste løntrin, og ifølge Hanne Lykke Jespersen vokser uligheden, jo højere op man kommer i lønskalaen.
»Uligheden er mindst på 25 procents-percentilen, altså dem, der tjener mindst. Så jo højere man kommer op i lønsystemet, desto værre ser det ud«, siger Hanne Lykke Jespersen til Version2.
Med ligestillingsbriller på ser det markant bedre ud på det private arbejdsmarked. Prosas næstformand oplyser til Version2, at der er en lønforskel blandt Prosas privatansatte medlemmer, men at den er for lille til at betyde noget.
»Der er en lønforskel, men den er simpelthen ikke statistisk signifikant. Så i princippet er der ligeløn på det private it-arbejdsmarked,« siger Hanne Lykke Jespersen.