It-konsulenter malker statskassen for milliarder

Det offentlige brugte sidste år eksterne it-konsulenter for for 1,3 milliarder kroner. Beløbet får flere politikere til at kræve handling.

Kommunesammenlægninger og digitalisering af forvaltningen er to af de store opgaver, der de seneste år har kostet det offentlige dyrt på kontoen for it-konsulenter.

Ugebrevet A4 har gjort op, at alene staten sidste år brugte 3,7 milliarder kroner på eksterne konsulenter, hvoraf it-konsulenter fylder godt til i landskabet.

Center for digital forvaltning (CEDI) har således opgjort it-konsulenternes andel til 1,3 milliarder kroner i 2008 og forventer en stigning til 1,4 milliarder 2009, blandt andet fordi finanskrisen flytter omsætningen fra den private sektor over mod den offentlige.

»Det er mange penge. Når man ser beløbet i forhold til statens budget, så er det en relativt stor andel, der bruges på eksterne konsulentbureauer,« siger professor i økonomi på Københavns Universitet David Dreyer Lassen om det samlede konsulentforbrug til ugebrevet A4.

Det høje forbrug skaber dønninger ind på Christiansborg, hvor den konservative finansordfører Mike Legarth maner til tilbageholdenhed:

»Det kunne tyde på, at omfanget er blevet unødigt stort. Der er en tendens til at ty til eksterne konsulenter, hver gang man møder en udfordring, og det skal man passe på med. Man bør kun bruge de eksterne konsulenter, når det er strengt nødvendigt,« siger finansordføreren til A4.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Claus Dræby

Jeg har da altid regnet med at det var en smart måde at få statsstøtte til os stakkels konsulenter, uden om EUs strenge regler, at lovgivningen altid skal have en ekstra lille drejning mod det besværlige:

 • en skat der skal opføres i et særligt punkt på lønseddelen
 • en SP der skal have egen administration
 • genindførelse af SP med tilbagevirkende kraft
 • en efterlønspræmie, der skal med og modregnes i pension

Jeg er sikker på at andre fans kan fortsætte listen.

 • 0
 • 0
#3 Michael Nielsen

Hvis det offentlige ikke har ændret sig side 1999, da jeg sidste havde noget at gøre med dem. De ville heller havde deres tunge beukratiske procedurer, end effektiv arbejde, som kan lande en konsulent i en situation hvor man simplhen venter på at det offentlige får sat sig selv i gear, mens man hæver timelønnen for ingenting - i min sag drejede det sig om en 100dkr seriel kabel, hvor jeg skulle vente op i mod 3 dage for tilladelse til at låne den lol.. Jeg påtog ansvaret selv, og "stjal" enheden, for 2 timer, og lage den tilbage da jeg var færdig, jeg har et stort problem med at spilde kunderne's penge (og min tid).

Godt nok var det en forhenværende offentlig virksomhed, som var lige blevet privatiseret, så jeg endte med at få ros fra den øverste ledelse (private ejere), mens mellemledelsen ikke var særlig begejsteret for mig.

 • 0
 • 0
#4 Anonym

For nogle år siden så jeg en udmelding om, at Danmark er førende indenfor IT.

Begrundelsen var, at vi brugte flest penge pr. indbygger i forhold til andre lande, så vi måtte være førende.

Jo, jeg har hjulpet staten med nogle projekter, og har også set hvilke priser, og ikke mindst, hvilken 'no-value', man har købt for pengene.

Interne IT-kompetancer tror jeg man skal lede langt efter inden for det offentlige(staten).

(been there done that).

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere