It-jurist: Microsoft balancerer på en knivsæg i Tomtom-sag

På den ene side må Microsoft føle sig tvunget til at håndhæve sine patenter i Tomtom-sagen, på den anden side vil virksomheden helst ikke træde open source-miljøet over tæerne. Men det er svært at gøre det ene uden det andet, vurderer it-jurist.

Ifølge en dansk ekspert i it-ret skal Microsoft holde tungen overordentligt lige i munden i det netop søsatte søgsmål mod gps-producenten Tomtom.

Microsoft pudsede i sidste uge sine advokater på Tomtom, som Microsoft mener har overtrådt otte af sine patenter.

De tre af patenterne har relation til Tomtoms implementering af Linux-kernen, og derfor blev advarselslamperne straks tændt overalt i open source-miljøet, da nyheden om søgsmålet ramte alverdens nyhedshjemmesider.

Var søgsmålet et udtryk for, at spiren til et langt Microsoft-korstog mod open source-verdenen nu endelig var lagt?

Selvom mange har opfattet sagen på den måde, mener advokat med speciale i it-ret og open source Martin von Haller Grønbæk ikke, at det er tilfældet.

»Jeg tror ikke, man skal se det som en open source-fjendtlig strategi fra Microsofts side. Det er udelukkende et udtryk for, at Microsoft mener, at der er et konkret brud på deres patenter i Tomtoms software,« siger Martin von Haller Grønbæk.

Han understreger, at han udelukkende vurderer Microsofts motiver på baggrund af sin juridiske ekspertise, og ikke på baggrund af de konkrete dokumenter fra søgsmålet.

Men han mener ikke, at det er i Microsofts interesse at lægge sig ud med open source-verdenen, som de på det seneste har bejlet mere og mere til. Problemet er så, at det uundgåeligt er blevet tolket som sådan i open source-miljøet.

»Hvis man kigger på det strategisk, må det have været en svær beslutning for Microsoft at indlede sagen. På den ene side er de begyndt at nærme sig open source-verdenen mere og mere den seneste tid og har selv erkendt, at open source vil få en større andel af software-markedet fremover. På den anden side kan Microsoft ikke bare give op over for Tomtom, for hvis de gør det, taber de måske fremover på nogle områder, som ikke er open source,« siger Martin von Haller Grønbæk.

Ifølge en pressemeddelelse fra Microsoft har virksomheden forsøgt at komme overens med Tomtom i sagen i løbet af det sidste års tid, men har altså nu set sig nødsaget til at bede Tomtom træde med inden for i retslokalerne.

Martin von Haller Grønbæk påpeger, at Microsoft nu bliver nødt til at føre helt konkret bevis for deres sag, set i lyset af andre open source-sager, der flere gange ikke har ført resultater med sig pga. uklare beviser fra anklageren.

»Microsoft skal virkelig passe på, for hvis virksomheden bliver blæst ud af retten af Tomtom, så taber de ikke kun i retssalen, men også i open source-verdenen,« siger Martin von Haller Grønbæk.

To af de omstridte patenter er nummer 5.579.517 og 5.758.352, der omhandler teknikker til implementering af »common name space for long and short filenames«. Patenterne dækker over et bagud-kompatibilitets-hack, som Microsoft implementerede i FAT32-filsystemet for at sikre kompatibilitet tilbage til MS-DOS-dagene, hvor et filnavn højst kunne være på 11 tegn.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Anonym

By the end of the day I am very much looking forward to working together with Microsoft people, in particular the people that I know from Microsoft Denmark, on combined closed source/open source project and ultimately fully and genuine open source projects. I think that we will all have a lot of fun, made a lot of customers happy and make ourselves good money by doing this.

Udtalt af samme Von Haller Grønbæk, september 2008.

 • 0
 • 0
#3 Ove Larsen

Jeg er ikke jurist - men der er hen over blogospheren en masse 'snak' om - at hvis nogle virksomheder skal skræmmes fra at 'skifte' til Linux og OpenSource - på grund af den økonomiske nedtur - så er det nu - at M$ skal lave en retsag - der stiller tvivl om Linux og eventuelt kommende retsager.Og hvis jeg kigger på den analyse der var på SlashDot hen over weekenden - så passer billedet ret godt.

http://yro.slashdot.org/article.pl?sid=09/03/01/2055239&from=rss jammag writes "Open source advocate Bruce Perens takes a close look at Microsoft's lawsuit against TomTom (discussed here last week), which involves an implementation of the Linux kernel, and calls it essentially a paper tiger. He notes: 'the technologies claimed in the 8 patents involved are so old and obvious that it's fair to say they have a high "Duh!" factor. There's an anti-trust angle to this suit that could blow up in Microsoft's face. And there's a high probability that some or all of the patents involved are invalid, due to recent court decisions.' Although the legal expense for TomTom to defend itself in court could be astronomical — meaning they may be forced to settle — in Perens' view Microsoft is aware its case is weak, yet hopes for a PR victory at limited cost." And reader nerdyH adds speculation from Open Innovation Network CEO Keith Bergelt that Redmond's action could be retaliation for TomTom's spurning a Microsoft acquisition bid in 2006.

 • 0
 • 0
#4 Eskild Nielsen

Da Supreme Court of US (SCOTUS) sidste år behandelede den såkaldte Bilski sag, så resulterede det i skærpede krav til softwarepatenter.

Iflg Groklaw så skulle SCOTUS være på udkig efter en sag, som kunne bruges til at omgøre den dom der i sin tid gjorde softwarepatenter mulige.

Dette kunne være sådan en sag

Og den kunne betyde at SW patenter forsvandt igen

/esni

 • 0
 • 0
#6 Niels Elgaard Larsen

Gustafsson:

Ja det lugtede da også af en gang bestillingsarbejde.

Måske kunne du forklare, hvad det er i Martins indlæg, du ikke bryder dig om.

Det er vel ikke så overraskende, at en jurist gør opmærksom på at een ting er at true med retssager, men når man så anlægger en skal man jo helst vinde den, især når formålet med den er meget mere end bare at få nogle penge.

Hvis jeg havde skrevet en artikel om Tomtom-sagen, havde den nok mere handlet om det forkerte i patenter på software, men det er ikke Martins ærinde.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere