It-journalist Dorte Toft: Grotesk underprioritering af it i dansk politi

Danmarks mest erfarne og anerkendte it-journalist, Dorte Toft, tager nu bladet fra munden: Grotesk, at betjente ikke kan få it-hjælp til ganske almindelige forbrydelser. Al opmærksomhed går på overvågning og terror.

»Det, vi i dag byder landets politifolk, er ikke i nærheden af at være højteknologisk. Ingen anden stor virksomhed på størrelse med politiet ville spise sine medarbejder af med så dårlige it-værktøjer, som politiet har i dag.«

Kritikken er tiltrængt og til at tage og føle på fra Danmarks mest anerkendte it-journalist Dorte Toft, som i mange år har fulgt dansk politis it-værktøjer og -systemer, og hun er tydeligvis ikke imponeret. For at sige det mildt.

»Jeg ved, det er frustrerende for de menige politifolk, og i alle de år, jeg har fulgt området, har jeg mødt den ene mærkelige bortforklaring efter den anden fra jurister på, hvorfor politiet halter så langt efter teknologisk. Der kommer den ene it-direktør efter den anden, men der sker ikke noget,« fortæller Dorte Toft til Fagbladet DANSK POLITI i et interview.

Dorte Toft var i sin tid stærkt medvirkende til at få IT-Factory og Stein Bagger til at gå konkurs gennem sine vedholdende skriverier om, at noget var ravruskende galt. Hun vandt flere priser for sine afsløringer af Baggers luftkasteller. Hun har også været fast journalist på Version2.

Den i dag 72-årige freelance-journalist har beskæftiget sig med it-området i årtier. Med andre ord kommer kritikken af politiets it ikke fra en fru hvem-som-helst.

Ingen stemmer i politi-it

På trods af de mange millioner kroner, der gennem årene er kastet efter et nyt sagsbehandlingssystem til politiet, er det stadig det bedagede POLSAS, som politifolkene bruger.

Ifølge Dorte Toft skyldes det blandt andet, at politiet er underlagt politikere, der ikke har forstand på it, men træffer beslutning efter, hvor der kan høstes stemmer.

»POLARIS, POLSAS’ planlagte efterfølger, blev jo stoppet, fordi politiet i stedet skulle ud og købe dyrt overvågningsudstyr til overvågning af borgerne. Imellem tiden har man så nogle betjente, der ikke kan få it-hjælp til de ganske almindelige forbrydelser, fordi al opmærksomhed går på overvågning og terror. Det er ret grotesk,« mener Dorte Toft over for DANSK POLITI.

Politikerne er ellers meget optaget af politiets ressourcer, men de taler ikke så meget om it på trods af, at det nok kunne frigive temmelig mange politifolk. Hvorfor forholder det sig sådan, spørger udgivelsen it-journalisten?

»Fordi der ikke ligger stemmer i det, og fordi de ikke har forstand på det. Terror kan sprede angst, og angst får du stemmer på. Der er ikke stemmer i at vide noget om it, så man træffer nogle fornuftige dispositioner. I Danmark har vi ingen minister med ansvar for it, hvilket er fuldstændigt grotesk i et moderne land. Vi har intet it-udvalg til at forbehandle love – men vi har et kirkeudvalg og ét til små landsbyer med videre. Men et it-udvalg skal vi ikke have – selvom vi skriver 2016! «

Holland som forbillede

I hollandsk politi har man i flere år i patruljebilerne benyttet sig af en række apps på smartphones og tablets.

Ved et 112-opkald forsynes de hollandske kolleger automatisk med alle relevante oplysninger på vej til gerningsstedet, dels fra politiets egne registre, dels fra tjek af sociale medier med videre, så politifolkene er fuldstændigt forberedte på, hvad der kan møde dem.

Før politiet går ind på gerningsstedet, sendes der typisk også først en robot ind, der tager 360 graders billeder, og som kan ”lugte”, om der er farlige kemikalier eller andet i luften. Det beskytter politifolkene, ligesom de ikke kommer til at ødelægge nogle spor.

»Det er mit indtryk, at it-området virkelig fungerer i hollandsk politi. Det interessante er også, at man har et tæt samarbejde med forskere og studerende på universiteterne om udvikling af nye it-værktøjer, så det ikke altid behøver at være store mastodontprojekter, der sættes i søen og skal i udbud. Ovenikøbet får hollandsk politi nogle it-værktøjer, som kan lidt mere, og hvor forskerne og de studerende lærer noget, og politiet får et værktøj her og nu, som de selv er med til at udvikle. Det er en helt anden tilgang til it, end den vi har i Danmark, «fortæller Dorte Toft.

Se DANSK POLITIs fulde interview med Dorte Toft på webtv her.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 John Foley

Godt brølt Dorte Toft. Tak for en god og oplysende artikel. Du har jo fuldstændig ret. I Danmark har vi ikke noget It-udvalg eller andet organ, hvor politikerne i det mindste kunne danne sig et overblik over de katastrofale mangler og usammenhængende It-løsninger, der desværre er alt for mange af. It-ordførerne er "hjemløse" og "fægter i blinde". Og embedsværket gør alt for at holde dem uvidende og uoplyst. Ligesom i Holland og mange andre lande vi normalt sammenligner os med, bør Danmark hurtigst muligt også oprette et Nationalt Cybersikkerheds Råd, der kunne vejlede og støtte politikerne, samfundet og befolkningen. I stedet for tildeler politikerne, efter embedsværkets anbefalinger, kæmpe summer til både politi og forsvar m.fl til brug i usammenhængende løsninger, der primært har til formål at overvåge dets borgere. Alt sammen forgæves og nytteløst. Der fanges ikke en eneste terrorist ad den vej. Der skal helt anderledes løsninger til. Men de enkelte ministerier og styrelser kæmper i stedet for en indædt kamp mod hinanden, i ønsket om at tilrane sig så mange penge, magt og ressourcer som muligt til egen organisation, til skade for samfundet og den enkelte skatteborger.

 • 14
 • 0
#2 Christian Nobel

Nu kan man jo ikke give thumbs up til en artikel, så derfor vil jeg på denne måde give en thumb up til Dorte Tofts indlæg (med et stille ønske om der også ville være nogle politikere der læste med).

 • 17
 • 0
#3 Finn Christensen

(med et stille ønske om der også ville være nogle politikere der læste med).

.. ja og hvor er retspolitiker(S) Trine Bramsen henne i denne åbenlyse sag for hende.

Endelig er der noget seriøst og relevant med kød på, som en retspolitiker burde have forstand på og faktisk har både del i og som sit ansvarsområde..

Eller skal politifolkene som arbejderne også sælges i bundter til nye partier.. f.eks. har Nye Borgelige en særdeles kontant retsbevidsthed.

Og nej Trine, det her kan ikke "ordnes" hverken med snak, meninger eller penge. Der skal både foretages en renovering af miljøet (embedsværket) samt produceres en del (manglende) og ønsket dagligdags værktøj; det hele skal installeres og alle berørte (x.xxx personer ) skal uddannes..

Ved nærmere eftertanke er det nok alt for teknisk, praktisk og alt alt for meget for en Cand.scient.soc. Trine ;)

 • 1
 • 0
#4 Bent Jensen

"Nationalt Cybersikkerheds Råd, der kunne vejlede og støtte politikerne, samfundet og befolkningen."

Det vigtige er ikke at tro at store meget dyre helhedsløsninger, med udviklingstider længere end forældelsen er løsningen. Som webløsninger til mobilen, altid mindste en generation bagefter. Desuden også så dyre, og kompliceret at løsningen, om den virker eller ej, skal holde og bruges i mange år.

Synes mere vi skal se til England, hvor en af foregangsmanden selv har været en politiker med magt. Det hjælper heller ikke at lave en "IT minister" hvis denne som alle de andre, bortset fra statsministeren skal se hvad finansministeren mener.

Løsningen er, kun at tillade finansiering af og udvikling på, åben frie kode og datastandarder, baseret på ligeledes åben og frie databaser, OS, GUI, compiler. Samt ikke lave store løsninger forkromet løsninger, men "små" hurtigt udviklet og byggeklods agtigt udvikling, hvor der senere er nemt at bygge til, udvikle, genbruge, og vigtigst at fyre og finde en anden leverandør hvis den første ikke er opgaven voksen.

Hvis projekterne er tilpass små, så er det jo ikke den store katastrofe, og EU regler betyder også at mindre projekter ikke skal i udbud på samme tungemåde. Man kan også starte med at lade en enkelt afdeling være prøveklud, når der ikke er så langt mellem udvikler og bruger. Så får man måske et produkt, som er hurtigt klar, og som brugen også kan lide.

 • 1
 • 2
#5 Kenn Nielsen

Man kunne jo overveje samme model som ved sundheds-it:

Dér fjerner man jo ikke-højtuddannet arbejdskraft, og beslutter "det skal lægen selv klare fordi og så sparer vi en masse".

Således: Lad alle panserbasser uddanne i IT så sparer vi en helpdesk (undentaget til ledelsen)

Da panserbassen ikke er i risiko for at havne i en konflikt, når hen(m/k/mk/tk) sidder på skolebænken, kan IT timerne tages fra konflikthåndtering og våbentræning.

..... Nej !, -vél ????

Jeg tror også at FOSS og samarbejde med IT-læreanstalter vil kunne løse specifikke problemer for politiet.

Bare i sparede monster-mega million udgifter til big-bang systemer der kun ender med at levere 'bang', vil kunne frigive flere panserbasser til den danske standardborger.

Jeg véd godt at dette ikke er "penge på ledelsesniveau", men bonusåget må fjernes.

K

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere