IT i Praksis: Misforstået hvis offentlig digitalisering bliver lig blockchain, AI og VR

25. oktober 2017 kl. 05:11
Mange småforsøg giver risiko for, at man ikke bliver god til noget, lyder advarsel fra Dansk IT.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Danske offentlige virksomheder er i færd med at undersøge og afprøve et væld af mere eller mindre modne teknologier. Myndighedernes tech-fokus er spredt ud over alt fra VR og selvkørende biler til selvlærende softwarerobotter og blockchain.

IT i Praksis

Rambøll Management Consulting lancerer i samarbejde med DANSK IT rapporten IT i praksis 2017-18.

Rapporten baserer sig på en undersøgelse blandt 1.000 største private virksomheder i Danmark, samtlige kommuner og regioner samt statslige virksomheder. Mere end 1000 borgere har deltaget i borgerundersøgelsen.

Det er 22. år i træk, at IT i praksis® tager pulsen på danske private og offentlige virksomheders udbytte og udfordringer ved anvendelsen af informationsteknologi.

Det viser den årlige undersøgelse IT i Praksis, som Dansk IT har udført i samarbejde med Rambøll. Blandt de 1.000 største private virksomheder i Danmark, samtlige kommuner og regioner samt statslige virksomheder, har deltaget.

»Det er super positivt, at vi ser en offentlige sektor, der er åben for ny teknologi og villig til at teste den af,« siger Rikke Hvilshøj, der er direktør i Dansk IT om undersøgelsen, der udkommer i dag.

»Men udfordringen kan være, at man mister fokus, at der ikke er noget, man bliver rigtig god til.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Undersøgelsen har udspurgt offentlige virksomheder om de bruger en given teknologi i dag, eller om de undersøger/ afprøver den.

Hele 31.9 procent svarer, at de enten afprøver eller undersøger blockchain som teknologi. Det samme gør 72,3 procent, når det kommer til selvlærende softwarerobotter mens 44,4 procent har kig på VR og AR-løsninger.

For mange er lune på blockchain

At det teknologiske fokus er bredt afspejler til dels at den offentlige sektor skal løse en meget lang og divers række opgaver, understreger Rikke Hvilshøj.

»Den offentlige sektor er et konglomerat af alt fra teknik, miljø og byplanlægning, hvor droner giver mening, til hospitalsvæsen og forvaltning, hvor for eksempel automatisering giver god mening. Det er ikke unaturligt, at alle mulige forskellige teknologier kan være interessante,« forklarer hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men der skal være en balance mellem den teknologiske nysgerrighed og det udbytte, som teknologierne kan give.

»Potentialet i blockchain-teknologien er enormt. Men med det vi ved lige nu – og i så tidligt et stadie som teknologien er – så er 30 procent rigtig meget,« siger Rikke Hvilshøj med henvisning til den store andel af offentlige firmaer, der er blevet lune på teknologien bag Bitcoin.

Teknologi er ikke det vigtige

Hos Rambøll er man enig i, at det brede tech-fokus kan lede myndigheder på dybt vand.

»Det er en misforståelse, at digitalisering handler om at implementere de nyeste og mest hypede teknologier,« vurderer Steen Christensen, der er direktør i Rambøll Management Consulting, i en meddelelse.

»Mange virksomheder har forsøgt sig med at implementere nye teknologier, uden at være i stand til at realisere de forventede forretningsmæssige gevinster. Succesfuld digitalisering hviler ganske vist på et teknologisk fundament, men andre faktorer som strategi, kompetencer, lederskab, forståelse af omverdenen og de borgere og virksomheder man betjener, er vigtigere,« understreger han.

Pointen er ikke, at de offentlige myndigheder skal lægge innovationslysten og tech-nysgerrigheden på hylden, understreger Rikke Hvilshøj. Det ville ifølge direktøren være gammeldags tænkning.

»Vi har brug for en offentlig sektor, der følger med. Ellers begynder den at være for forskellig fra den verden, vi ellers interagere med.«

Men lige så vigtigt er det at kunne finde ud af, hvornår småskala-forsøg giver mening, og hvornår man bevæger sig over i en større skala. Og her går det altså ofte galt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Mit indtryk er, at det i høj grad handler om at udfordring med at overdrage fra et projekt til en implementering i den eksisterende organisation,« siger Rikke Hvilshøj.

»Det har ikke så meget at gøre med selve teknologien. I stedet skal vi være mere opmærksomme på, at det er forandringsprojekt, hvor forretningsgange skal ændres og kompetencer skal opgraderes.«

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger