IT fylder for lidt i Folketinget: »Det kan ikke konkurrere med corona og klimaet«

25. februar 2021 kl. 03:4514
IT fylder for lidt i Folketinget: »Det kan ikke konkurrere med corona og klimaet«
Illustration: Enhedslisten.
En god forbindelse er en menneskeret og døren ind til velfærdssamfundet. Til gengæld skal borgernes oplysninger ikke logges, lyder det fra Bruno Jerup, der er it-ordfører hos Enhedslisten.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Tvivl kan der næppe herske om, hvorvidt it og teknologi spiller en helt central rolle i det moderne menneskes liv. Men som politisk område har it ikke indtaget en ligeså vigtig position.

Det bemærker Enhedslistens it-politiske ordfører, Bruno Jerup, der for tredje gang i sin politiske karriere passer posten som it-ordfører for Enhedslisten. Denne gang er han stedfortræder for Eva Flyvholm.

»It kan ikke konkurrere med corona og klimaet.«

Log ind og læs videre
Du kan læse indholdet og deltage i debatten ved at logge ind eller oprette dig som ny bruger, helt gratis.
14 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
1. marts 2021 kl. 12:33

179 personer plus stab udvælger de områder de interesserer sig mest for/kan få størst vælgertilslutning til og udsulter resten af disciplinerne?

Svarer til en ledelse der lader dele af virksomheden sejle sin egen sø og kun koncentrerer sig om de andre. Næppe en ledelse der holder 4 år.

12
26. februar 2021 kl. 14:05

Min pointe er at digitalisering indgår i praksis i implementeringer af politiske beslutninger, så det at det er et mindre vigtigt emne end C19 eller klimaspørgsmål, er jeg bare ikke enig.

Jeg tror det her lidt er en strid om ord, for jeg anser sandelig heller ikke digitalisering for værende mindre vigtig end så meget andet, men som et integreret værktøj, ikke et mål i sig selv, der kan benyttes - der hvor det giver mening og værdi for borgerne.

Men det skal altid være med udgangspunkt i borgernes behov, og der skal tænkes hele paletten rundt, hvilket nogen gange så også bør munde ud i den beslutning at det kan være bedre at lade være.

11
26. februar 2021 kl. 13:25

Det er jo slet ikke det der står i artiklen, tværtom, men at man i sin forhippelse på, at det for en hver pris skal være digitalt, har udsultet andre ressortområder, med f.eks. deraf følgende elendig postgang.

Det var heller ikke min pointe (så det kan være lidt malplaceret link).

Min pointe er at digitalisering indgår i praksis i implementeringer af politiske beslutninger, så det at det er et mindre vigtigt emne end C19 eller klimaspørgsmål, er jeg bare ikke enig.

Det kan så være at den fortsatte digitalsering - eller fokus på området - tilsidesætter folk med svært adgang til internet eller [tilsidesætter] personlig betjening på kommunen, er måske en ærgelig konsekvens for nogen. Men jf. diskussion på Reddit om samme artikel, mener flere at mindre digitalisering ville skabe et mindre effektivt embedværk og at danskere i udlandet savner den nemme og fleksible adgang og kommunikation (henvendelse, indberetninger osv) med specielt offentlige instanser.

Så digitialisering perspektivering bør ikke tilsidesættes af andre akutte problemer.

7
26. februar 2021 kl. 01:54

Først og fremmest oprigtige kudos til Bruno, jeg kan forestille mig at man tager en for holdet når man siger ja til IT- og forsvarsordførerskab i EL (og mange andre partier) :-)

IT vs. klima og corona er ikke så interessant en diskussion; klimaet bør være oppe på den helt store klinge nu og fremadrettet, og corona hører til i samme liga i de næste 1-2 år. IT er noget andet - men at det er noget der fylder meget (det meste) indenfor mange områder (de fleste) er der ikke meget tvivl om. Området savner de fede typer, der kan skabe den nødvendige opmærksomhed og lyst til at diskutere de relevante emner - vores kommisær er den der kommer tættest på i dag på det område

6
26. februar 2021 kl. 00:22

Og det er generelt et problem med politik. Man vinder ikke valg på IT politik, fordi fokus i offentligheden ligger andre steder.

Mit bedre bud er at fokus kan ligge på 3 områder.

Det er C19 og klimaet i den rækkefølge.

Så hvad er det tredje som kan finde fokus. Er det stadigt udlændinge?

Alt andet kommer blot til at sejle uden vælgernes mulighed for indflydelse fordi deres næste stemme skal fordeles efter en af de tre store fokusområder.

5
25. februar 2021 kl. 19:59

Vi skal bruge IT for at forstå klimaet, men vi kan ikke bruge klimadebatten til at forstå IT. Klimatiltagene har stået på i årtier, men ikke vist nogen målbar effekt. En nedtonet IT-debat vil hurtig blive målbar: vi bliver simpelthen koblet af udviklingen.

4
25. februar 2021 kl. 18:16

(det) gør sig gældende for flere af partiernes it-ordførere, der i flere tilfælde også viser stor interesse for teleområdet

Grineren.

Godt at høre at "flere" af IT ordførerne i det mindste interesserer sig for et centralt IT politisk emne!

2
25. februar 2021 kl. 12:58

Det skal det heller ikke. Det er C19 og klimaet i den rækkefølge.

Hvis ikke vi fikser C19, men snakker statens IT projekter i stedet, så sidder vi om 2 år, når verden er kommet over C19 og er stadig delvist lukket ned, og har smidt yderligere nogen milliarder efter dårligt udtænkte, organiserede, og udførte projketer. Hvis ikke vi fikser klimaet så er det samme historie om 10 år.

Vi kan godt snakke om IT, hvis det løser noget. IT for IT's skyld er uendelig uinteressant.

1
25. februar 2021 kl. 12:09

»Vi i Enhedslisten er fokuserede på diskussionen om den meget omfattende overvågning, aflytning og logning. Vi mener, at regeringen er på forkert kurs i den sammenhæng. Det fylder noget for os,«

Selvom jeg - og mange andre her - er et andet sted politisk, er vi nok også flere her, som kan følge EL et stykke vej, når det kommer til IT og digital overvågning. Man får lyst til at råbe: "vågn nu op for f...", men gør det sjældent.

Sådan har det været rigtig længe - også her. I Danmark har vi ikke "computer science", vi har IT, som idag mest handler om "mobildækning".

Alt for mange tror, at "vi" er åh så digitale, men det er vi ikke; de seneste 30 år har det mest været en måde at tjene (mange) penge på, som ikke nødvendigvis handlede om faglighed, men mest om matematik og økonomi, men "computere" handler om meget andet - ellers bliver vi reduceret til "web monkeys", for at citere Charles E Leiserson fra MIT kursus 6.172 (Software Performance Engineering), MIT Open Courseware, der er også kurser om matematik, AI og meget andet, som også burde være (er) emner her og på ing.dk. Ikke alt amerikansk er surt - og der er også en del surt i DK.