»Jeg har ikke tid i øjeblikket.«
Sådan lyder det i mange it-afdelinger, når spørgsmålet falder på efteruddannelse. Siden årtusindskiftet har danske it-medarbejdere halveret den tid, de bruger på efteruddannelse, og det er der en særlig grund til.
Højkonjunkturen har ført til mangel på kvalificeret it-arbejdskraft, og derfor har medarbejderne mere end rigeligt at se til. Så er det svært at hive en uge ud af en presset kalender for at tage på kursus.
Fanget i egen succes
Men selv om det ikke ser ud til, at der bliver mangel på job til it-professionelle de næste mange år, er der god fornuft i at holde sig ved lige og opgradere sin viden, mener Jørgen Bardenfleth, som er direktør for Microsoft Danmark og medlem af regeringens globaliseringsråd.
»Man taler om livslang læring, om at alle skal opkvalificeres, men samtidig er virkeligheden på it-området, at det er der ikke tid til. Det er frygteligt kortsigtet, men folk er så at sige fanget i deres egen succes,« siger Jørgen Bardenfleth.
»Det lange seje træk er at få flere uddannet i it, men det hjælper jo ikke meget på den korte bane. Derfor er det vigtigt at få slået et slag for efteruddannelserne,« understreger han.
Halveringen af efteruddannelsesdage fremgår af en nylig undersøgelse fra fagforeningen Prosa, og i Version2's rundspørge blandt 119 it-professionelle er årsagerne kommet på bordet. Hver fjerde adspurgte har ikke taget efteruddannelse det seneste år, og en stor andel har blot taget et par dage. Den store synder er manglende tid, men det bør ikke spænde ben for at tilegne sig nye færdigheder, mener bestyrelsesmedlem i IDA-IT og formand for IDAs it-udvalg Jørn Guldberg.
»Konsekvensen er ikke så synlig lige her og nu, men hvis man ikke holder sig opdateret, falder ens markedsværdi. Uden at have papirer på sin viden, mister man mobilitet på arbejdsmarkedet. Virksomhederne foretrækker ansatte med papirerne i orden,« siger han.
Delt ansvar
Direktør i Dansk IT, Tony Franke, mener, ledelsen og medarbejderne deler ansvaret for efteruddannelsen og fremhæver betydningen af, at de får sat konkrete planer i gang.
»Ledelsen har en forpligtelse til ikke kun at tænke kortsigtet. Virksomhederne bør få en politik for efteruddannelse og fastholde den - også i højkonjunkturtider. Hvad medarbejderne angår, er det vigtigt, at de gennem efteruddannelse fastholder deres markedsværdi, for det kan godt være, at det om tre år ikke er lige så nemt at få job som i dag. Jobsituationen så også anderledes ud for fem år siden,« siger Tony Franke.
Han anbefaler, at medarbejderne selv kræver at få rum til at dygtiggøre sig.
»Jo mere medarbejderne maser på, desto mere efteruddannelse får den enkelte. Medarbejderne kan heller ikke tillade sig at beklage sig over manglende efteruddannelse, hvis de ikke har været inde og banke på hos chefen og sige, det vil jeg. Så det er en fælles opgave,« mener Tony Franke.
Læs mere om efteruddannelse i Version2's tema fredag den 15. juni.
Deltag også i afstemningen til venstre på siden.