It-firma om offentligt kæmpe-udbud til skoler og børnehaver: De skaber et monopol
350 millioner er den anslåede værdi af et nyt samlet it-system, der skal dække samtlige af landet skoler, SFO'er, vuggestuer og børnehaver.
Kommunernes fælles it-indkøbsselskab Kombit har i starten af måneden it-systemet Aula i udbud. Systemet skal sikre kommunikation mellem pædagoger, elever og forældre.
I skolerne skal systemet erstatte systemet SkoleIntra. Men hos daginstitutionerne bruger man i dag forskellige systemer fra et væld af mindre it-leverandører - herunder Famly, der bestemt ikke er tilfreds med udsigten til, at opgaven i fremtiden skal varetages af én leverandør.
I et åbent brev til minister for offentlig innovation, Sophie Løhde, advarer Famly's direktør Anders Laustsen mod at bruge de mange millioner på et offentligt 'prestigeprojekt'.
'De går ind og laver monopol på et i forvejen blomstrende privat marked med masser af gode løsninger og sund konkurrence,' skriver Anders Laustsen i sin kritik.
Kontrakten kan ifølge udbudsmaterialet løbe i fire år, men kan forlænges med yderligere seks år. Vinderen af udbuddet kan således sidde med opgaven i op til 10 år.
Den type aftaler fjerner ifølge Anders Laustsen den økonomiske grobund for iværksættere.
'Hvis vi havde vist, der var kommet en monopolløsning, så var vi nok aldrig gået i gang med Famly,' skriver direktøren, der sammen med resten af virksomheden i dag eksporterer Famlys løsning til England, Tyskland og USA.
Kombits kommunikationschef, Mikkel Tang Hedegaard, afviser over for Tv2 Business kritikken.
»Kombit sikrer netop, at der er konkurrence i det kommunale marked ved løbende at genudbyde både drift og udvikling af de indkøbte løsninger,« lyder svaret.
»Vi ser ofte, at de store leverandører teamer op med mindre virksomheder, der har stor specialviden. Det forventer vi også at se på Aula,« fortsætter Mikkel Tang Hedegaard.
Kombit mener også, at det bliver billigere for kommunerne med en samlet løsning. Det er Anders Laustsen dog ikke enig i - det der lægges op til, bliver dyrere end det, der i forvejen findes på markedet, skriver han.
De økonomiske krav i udbuddet gør det ikke nemt for iværksættere at tage del i udbuddet. Ansøgere skal have egenkapital på minimum 200 millioner kroner i snit gennem tre år. I samme periode skal den gennemsnitlige omsætning være på mindst 250 millioner kroner.
Aula gik indtil oktober i år under navnet Samarbejdsplatformen.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.