It-fejl parkerede gaverne på posthuset julen over

10. januar 2012 kl. 10:3613
It-fejl parkerede gaverne på posthuset julen over
Illustration: Lars Schmidt .
En fejl i det system, der sender sms-beskeder til modtagere af pakkepost, gjorde, at tusindvis af danskere ikke fik besked om, at der lå en pakke klar til afhentning på posthuset.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Har Post Danmark forsøgt at levere en pakke på din adresse uden held, får du en besked den efterfølgende dag på sms, e-mail eller i postkassen om, at du kan afhente pakken på dit lokale posthus. Men kort før jul gik sms-adviseringen ned på grund af en fejl i en sms-adapter, og tusindvis af pakkemodtagere blev ikke gjort opmærksom på forsøgt levering.

»Det kan have ramt en del. Jeg kan ikke udelukke, at der er pakker, der har ligget på posthuset julen over på grund af fejlen,« siger chefen for logistik i Post Danmark Carsten Dalbo til Version2.

Julen er en af de travleste perioder for pakkeposten. Således modtager danskere i tusindvis pakker op til juleaften. Derfor er der mange, der er afhængige af at modtage en besked om, at der ligger en pakke på posthuset og venter på at blive hentet – det være sig Lego til nevøen, undertøj til kæresten, sutsko til svigerforældrene eller teknik til legebarnet.

Af alle dem, der skulle have fået besked om pakkeafhentning via sms, er det kun dem, der tilfældigvis har været en tur forbi posthuset for at høre, om der er kommet en pakke til dem, der har kunnet få pakken i tide. Selve sms-løsningen består af en såkaldt førsteadvisering, der sendes til modtagerens mobil, når pakken er forsøgt leveret. Dertil kommer en andenadvisering et par dage efter den første med en reminder om, at der ligger en pakke klar til afhentning på posthuset.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nedbruddet berørte alle førsteadviseringsbeskeder via sms fra den 19. til den 27. december – svarende til en til to procent af alle pakker sendt med Post Danmark. Post Danmark vil af markedshensyn ikke oplyse det konkrete antal berørte pakker, men et forsigtigt bud er, at en til to procent af alle afsendte pakker i ugen op til jul løber op i titusinder.

Post Danmark er stadig i gang med at undersøge, hvad der satte sms-adapteren ud af spil. Carsten Dalbo oplyser, at man også har skærpet overvågningen, så fejlen ikke sker igen. Sms-adapteren har efterhånden været i drift i fem års tid, men der har aldrig tidligere været problemer med afsendelse af adviseringer, oplyser logistikchefen.

Førsteadviseringer via e-mail eller brevpost, samt alle former for andenadviseringer, var ikke berørt af fejlen.

Sms-adapteren er en del af det it-system, Post Danmark selv står for, og er således ikke en del af den opgave, der er udliciteret til Logica.

13 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
11. januar 2012 kl. 23:09

Tak redaktør Christian Loiborg.

Jeg har tit undret mig over, hvad der kunne være i en af disse nymodens postpakker - og her kommer du så med svaret! TAK

((der ligger en pakke på posthuset og venter på at blive hentet – det være sig Lego til nevøen, undertøj til kæresten, sutsko til svigerforældrene eller teknik til legebarnet.))

7
10. januar 2012 kl. 14:36

Jeg vælger ALTID GLS Pakkeshop hvis det er muligt.

Har aldrig oplevet problemer og det bedste er at man får en SMS når pakken er klar, oftest klokken 11 eller tidligere.

Med PostDanmark får man en seddel i postkassen og så kan man ellers få lov at hente pakken på posthuset efter kl 10.00 NÆSTE DAG !!!!!

I gamle dage kunne man i det mindste tage på posthuset samme dag efter 17 og hente pakken men det har de også fucket up..

Er det fredag pakken kommer så kan man pænt vente til MANDAG efter 10.00 i modsætning til GLS hvor man lige smutter forbi på vej hjem fra arbejde og henter pakken som man VED er der. Har før været ude for at pakker som postdanmark har angivet vil være på posthuset efter et givent tidspunkt alligevel ikke kunne findes og man måtte give op og komme igen dagen efter.

PostDanmark er virkeligt et skodfirma med skodservice og jeg håber de går bankerot snart ! ! !

Henrik Madsen

8
Indsendt af Henrik Sørensen (ikke efterprøvet) den tir, 01/10/2012 - 14:51

Nej, for GLS leverer SUPER service.

De kvitterer nemlig SELV for pakkerne i dit navn, hvis du ikke er hjemme og ikke har aftale om kvitteringsløs aflevering! Det med, at der er nogen hjemme til at modtage pakken, bekymrer dem ikke.. Og så lægger de pakken i indkørslen, så du selv kan køre pakken over, hvis du har lyst til det.

Men til gengæld, så er der altid en forklaring om, at du SELV har kvitteret for pakken, selvom du var på arbejde. Og hverken svarer på dine skriftlige henvendelser eller leverer dokumentation - de sparer dig for den tid, det ville tage at gennemlæse det.

Se DET er service.

10
10. januar 2012 kl. 17:04

@Henrik Sørensen

Du virker ikke til at have læst min kommentar når man ser på det du skriver.

Jeg skriver at GLS PAKKESHOP som jeg bruger er fantastisk. Jeg har aldrig været ude for at Blockbuster har smidt min pakke nede foran deres butik men altid måttet ind og hente den og give dem det nummer der står i SMS'en.

At du har et kørekort betyder at du har RETTEN til at føre et motorkøretøj, det betyder ikke du har EVNERNE.

Hvis du ikke har EVNERNE til at føre et motorkøretøj på betryggende vis...Dette inkluderer f.eks at bruge sit syn til at se hvad der er foran din bil så du ikke kører over ting, så er du helt i din gode ret til at aflevere dit kørekort til politiet ...

13
Indsendt af Henrik Sørensen (ikke efterprøvet) den ons, 01/18/2012 - 13:47

@Henrik Madsen

Se, nu er der ifølge både Politi og Forsvaret intet i vejen med mine EVNER til at føre motorkøretøjer herunder både offensiv og defensiv kørsel.

Det giver nemlig rigtig god mening at skulle spilde tid på at køre ud og hente sin erhvervspakke sendt til MIT FIRMA I ARBEJDSTIDEN - du ved, det, som folk gør, når de skal skrabe penge sammen til andres kontakthjælp? Eller skal jeg bare sende en ansat afsted for at hente pakkerne, når de ikke kan finde ud af at levere dem på den pågældende adresse?

Og det er også helt OK med dig, at de kvitterer for pakken i andres navne? Så du støtter altså op omkring bedrageri? Jeg gider ikke engang komme ind på dine evner eller mangel på samme.

Nu var mit indlæg en generel betragtning som opfølgning på dit indlæg, men det gik åbenbart hen over hovedet på dig..

5
10. januar 2012 kl. 12:14

Jeg modtager ofte pakker som er standard, dvs. de skal afhentes på posthuset.

Dette indebærer - når det går godt, at jeg modtager en SMS og email om at nu er pakken klar på posthuset den. x/y - og så tager jeg naturligvis derned d. x/y. Oven i dette får jeg så senere på dagen en besked (Igen SMS) om at nu er den også klar til afhentning..... Ofte flere timer efter jeg har afhentet pakken i øvrigt. Sidst men ikke mindst så modtager jeg sørme et brev dagen efter i min postkasse om at der nu ligger en pakke til mig på posthuset til afhentning..

Men det er når det går godt, og i ca 25% af de tilfælde jeg har oplevet er der ikke kommet SMS eller for den sag skyld brev dagen efter - eller det hele. De er så de situationer hvor leverandøren kontaktes for at høre hvor "pokker" ens leverance bliver af, og svaret har faktisk altid været. Den ligger på dit posthus....

Jeg kan faktisk undre mig ret så kraftigt over at priserne konstant stiger på porto, samtidig med at services hele tiden forringes. Hvordan pokker hænger det sammen, hvor er seriøsiteten hos Post Danmark.

6
10. januar 2012 kl. 12:25

Problemet er at postdanmark allerede har taget betalingen fra afsenderen, så det er ikke nødvendigt at de leverer service eller post til modtageren.

4
10. januar 2012 kl. 11:44

Jeg kan kun sige meget dårligt. Der er ikke styr på ret meget. Jeg fik heller ikke min julepakke. Jeg får aldrig SMS. En gang imellem får jeg brev med besked om pakke til afhentning. Terminalen de har på mit lokale posthus, er så dårligt konstrueret, at de nemt kan komme til at få det til at se ud som om alle pakker er udleveret, i stedet for posthuset bare har modtaget dem fra postbilen. Det er godt nok dumt lavet. Så ser det ud som om pakken allerede er udleveret til en anden, og så starter panikken. Er der en der har fået min pakke udleveret. Med dårlige IT-systemer, kommer der nemt fejlbetjeninger. Ikke særligt smart. mvh, Erik.

3
10. januar 2012 kl. 11:40

Jeg har oplevet at en masse pakker som var sendt fra udlandet til en døgnpost adresse blev lagt på posthuset fordi jeg havde tabt i told-lotteriet og skulle betale for at få dem, men uden de sendte nogen advisering før pakken gik retur.

Retransmitteringen af pakkerne var ikke billig, men heldigvis vandt et par af de nye pakker i told-lotteriet, så det kan ske det gik i nul i den sidste ende.

9
10. januar 2012 kl. 16:25

Retransmitteringen af pakkerne var ikke billig, men heldigvis vandt et par af de nye pakker i told-lotteriet, så det kan ske det gik i nul i den sidste ende.

Man kan da vist ikke vinde i noget lotteri, som friholder en fra at betale told? Du skal da betale den ligegyldigt om posten opkræver den.

Men selvfølgelig trist, hvis din pakke går retur pga. en fejl hos posten. Hvad sagde de til din klage? Ville de ikke betale for en ny forsendelse?

12
11. januar 2012 kl. 23:31

Man kan da vist ikke vinde i noget lotteri, som friholder en fra at betale told? Du skal da betale den ligegyldigt om posten opkræver den.

Prøv lige at forstå reglerne.

Hvis en pakkes værdi er under 80 kr (inklusiv forsendelse), så slipper den lige igennem.

Hvis værdien er mellem 80 kr (inklusiv forsendelse!) og 1150 kr så skal der betales moms - fair nok som så, men Post DK opkræver 160 kr i dummebøde ^^^^ ekspeditionsgebyr for at opkræve momsen, så en pakke til 80 kr (plus de fair 20 i moms) ender med at koste 260kr, hvoraf Post DK scorer hovedparten - det er ikke OK. Hvis man ikke afhenter den, så er den bare tabt - Post DK kan ikke gøre mere (heldigvis).

Hvis beløbet så er over 1150 kr røger der så også told oven i.

Og så er grænsen på 80 kr meget lavere end resten af Europa, og er ikke blevet ændret siden 1992 (grundskylden på mit sommerhus er steget 175% siden 1998!!!).

2
10. januar 2012 kl. 11:15

Er der ikke et problem i håndteringen af pakker generelt, måske endda med PostDK's kultur, når de kan ligge i en kæmpe stak henover julen, uden at nogen så meget som trækker på skuldrene, og forsøger at gøre noget ved det?

1
10. januar 2012 kl. 10:45

Jeg fik for et par dage siden en SMS om at min pakke ville blive leveret den 16. december, hvilket jeg studsede en del over. Nu giver det pludselig lidt mening.