It-fejl på udrejsecenter får advokat til at frygte justitsmord

25. august 2020 kl. 10:47
It-fejl på udrejsecenter får advokat til at frygte justitsmord
Illustration: LuMaxArt, BigStock.
Der har været fejl i et it-system, der bruges til at registerere, om beboerne på Udrejsecenter Kærshovedgård overholder den såkaldte oplysningspligt. Det skaber bekymringer om mulige justitsmord hos en forsvarsadvokat.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Beboere på Udrejsecenter Kærshovedgard kan være blevet udsat for justitsmord på grund af en it-fejl. Sådan lyder bekymringen fra Jakob Fastrup, der er forsvarsadvokat hos advokatfirmaet Midtadvokaterne.

Det skriver DR.

Udrejsecenter Kærshovedgård fungerer som bosted for afviste asylansøgere, personer på tålt ophold og udviste kriminelle. Personerne er forpligtet til at bo på udrejsecentret, og derfor bliver der hver dag lavet registreringer af, om beboerne lever op til deres såkaldte opholds- og meldepligt.

Men tidligere i år kom det frem, at der har været fejl i det it-system, der bruges til at lave registreringerne. Siden da har alle anmeldelser og retssager om overtrædelser af pligterne været sat i bero, og Udlændingestyrelsen er gået i gang med at undersøge sagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Imens fejlen bliver undersøgt, har situationen skabt bekymring for, at der er beboere på centret, der er blevet dømt for at overtræde deres pligter, selvom personerne rent faktisk har levet op til dem.

»Jeg frygter, at der kan være mennesker, som er blevet idømt ret strenge straffe for overtrædelse af opholds- og meldepligten, og som er dømt på et forkert grundlag, så der er tale om justitsmord, siger forsvarsadvokaten Jakob Fastrup til DR.

Fungerende udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (S) pointerer overfor DR, at »det er dybt beklageligt, at der er sket fejl.« Han forventer, at den kommende undersøgelse kan kaste mere lys over problemets omfang.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger