It-fejl har ført til ufærdige og forsinkede røntgen-svar i Region Syddanmark

En it-fejl har ført til at sygehuse i Region Syddanmark i månedsvis har sendt ufærdige og forsinkede svar om hundredevis af røntgenundersøgelser til henvisende læger.

Flere hundrede patienter og deres læger har i månedsvis modtaget ufærdige og forsinkede svar på røntgenundersøgelser fra to sygehuse i Region Syddanmark.

I enkelte tilfælde har den manglende information været af »væsentlig« karakter, ligesom fejlene også har haft betydning for nogle af patienternes behandlingsforløb.

Det skriver Region Syddanmark i en pressemeddelelse.

Hundredevis af ufærdige svar

Fejlene har været på Afdeling for Røntgen, Scanning og Nuklearmedicin på Sydvestjysk Sygehus og på Afdeling for Røntgen og Skanning på Sygehus Sønderjylland.

Hos Sydvestjysk Sygehus opstod problemerne i forbindelse med, at sygehuset opdaterede sine it-systemer den 14. maj i år.

Opdateringen førte til en fejl, der bestod i, at der maksimalt har kunne skrives 350 tegn mellem to linjeskift i et undersøgelsessvar fra sygehuset. Hvis svaret bestod af mere tekst, ville den resterende del blive kasseret, inden den blev sendt til den læge, der havde henvist patienten til undersøgelsen.

For Sydvestjysk Sygehus har det betydet, at der er blevet sendt 489 ufærdige undersøgelsessvar for 423 patienter ud til den henvisende læge, indtil fejlen blev rettet den 7. oktober.

»I Sydvestjysk Sygehus’ tilfælde har tre undersøgelsessvar manglet væsentlig information, og derfor er de henvisende læger og de pågældende patienter blevet kontaktet direkte,« skriver regionen i pressemeddelelsen.

Ifølge regionen har det været muligt at se de fuldstændige og korrekt fremstillede svar i regionens elektroniske patientjournali og på sundhed.dk.

Konsekvenser for behandlingsforløb

Fejlen på Sydvestjysk Sygehus står ikke alene.

På et andet sygehus i regionen, Sygehus Sønderjylland, blev der konstateret en lignende fejl den 11. november i et andet it-system. Denne fejl har ført til, at der der er blevet sendt 35 ufærdige svar ud på undersøgelser fra sygehuset.

Derudover har fejlen betydet, at beskrivelser fra røntgenlæger i 84 tilfælde slet ikke er blevet sendt ud til patienterne. Beskrivelserne har været forsinket mellem en dag og 24 dage, og ifølge regionen er de nu blevet sendt.

»I Sygehus Sønderjyllands tilfælde har fejlene i et enkelt tilfælde haft konsekvenser for patienternes behandlingsforløb. Her er både patient og henvisende læge blevet orienteret,« oplyser regionen i meddelelsen.

Styrket kontrol

Sagen har ført til, at Region Syddanmark nu har indført »skærpede kontrolmekanismer«, der skal forhindre lignende fejl i fremtiden.

Derudover har regionen kontaktet de påvirkede patienter og deres læger direkte via telefon, e-boks eller brev, og så er der blevet oprettet en telefonlinje, hvor de berørte patienter kan stilles spørgsmål til deres forløb, lyder det.

På Sydvestjysk Sygehus beklager lægelig direktør Anna-Marie Bloch Münster forløbet.

»Det er meget beklageligt, at denne fejl har kunnet opstå. Det er en fejl, som vi skal sørge for ikke kan gentage sig. Derfor er det afgørende, at Regional IT allerede har skærpet kontrollen, så vi kan undgå lignende fejl i vores it-systemer i fremtiden,« siger hun i pressemeddelelsen.

Hun suppleres af Peter Sørensen, der er lægelig direktør på Sygehus Sønderjylland.

»Jeg vil gerne beklage over for de berørte patienter, at dette er sket. Vi har fuld fokus på at tage handling på disse sager og sørge for, at de berørte patienter får den korrekte behandling hurtigst muligt – både alene og i samarbejde med de henvisende læger,« siger peter Sørensen i meddelelsen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere