It-direktør: Udviklers personlighed slår nørdfaktor
‘Ud over dine faglige kompetencer forventer vi, at du er forretningsorienteret’
Formuleringen er sakset fra et jobopslag fra byggekoncernen Brødrene A & O Johansen, men kan genfindes i stadig flere jobbeskrivelser inden for it. Udviklere skal kunne mere end kodning og tale andre sprog end teknik, lyder beskeden fra en rekrutteringsekspert og en it-direktør.
»Det er folk, der kan sige kunderne i mod,« indleder Per Kirchner, der er administrerende direktør i it-virksomheden Novicell.
Virksomheden leder efter udviklere til et kontor i København, der skal komplementere basen i Aarhus. Og jobbet kommer ikke nødvendigvis til at tilfalde den bedste programmør i ansøgningspuljen.
»Der er intet i vejen med at være specialist. Men hvis jeg skal vælge mellem nørdfaktor og personlighed, så ved jeg, hvad jeg vælger,« siger Per Kirchner og tilføjer:
»Det er nemmere at lære en person at programmere de sidste tyve procent, end det er at ændre måden, hvorpå han interagere med mennesker.«
Udviklere skal forstå kunden
It-direktøren anerkender behovet og værdien af den tekniske ekspertise, understreger han. Og forretningsorienteret betyder heller ikke, at man som udvikler skal have taget en bachelor på CBS, forklarer Per Kirchner.
»Vi mener folk, der kan forstå kunden som både menneske og professionel, og har evnen til at sætte sig ind i, hvad kunden vil - og være i stand til at modsige det om nødvendigt,« siger han til Version2.
Novicell står ikke alene i jagten på udviklere, der har kompetencer inden for felter, der ikke foregår ved tastaturet. Hos rekrutterings- og rådgivningsvirksomheden Bloom ser man, at virksomhedernes profil på en ønske-udvikler har ændret sig.
»Det er mit indtryk, at kravene til udviklere er blevet mere forretningsorienterede,« siger direktør for Bloom, Sara Juhl og fortsætter:
»Noget af kodearbejdet kan måske outsources, men kundekontakten befinder sig stadig her i landet.«
Diplomatiske talegaver
Sara Juhl mener endnu, at den meget udadvendte udvikler er en sjældenhed.
»I så fald var de nok gået mere projektleder-retningen,« vurderer hun.
Ikke desto mindre er det blevet et industri-krav, at man skal kunne samarbejde, ligesom det kræver kommunikationsfærdigheder at forklare en idé for andre.
»De udviklere, der skal have kundekontakt, skal også have diplomatiske evner og ikke kun kunne tale teknik,« forklarer Sara Juhl, der mener, at særligt mindre virksomheder kræver udviklere, som kan det hele.
»Det er blevet mere vigtigt i takt med, at mange virksomheder nu arbejder agilt, fordi du er nødt til at have en forståelse af, hvordan arbejdet er tilpasset markedet. Selv i udviklingen af interne systemer skal du have en hvis forretningsforståelse,« mener direktøren.
Behov for begge typer
Jørn Johansen, der er partner i rådgivningsfirmaet WhiteBox, har i 20 år analyseret virksomheders udviklingsarbejde. I hans optik gør uddannelserne ikke nok for at løfte de studerende ud af det meget kode-orienterede arbejde.
»På universiteterne er de meget nede i den nørdede ende af v-modellen, som netop handler meget om kodning. Jeg så gerne, at uddannelserne var mere orienteret mod en holistisk it-tænkning, som inkluderer elementer som forretningsforståelse og kravspecifikationer.«
Jørn Johansen mener dog stadig, at it-branchen både har plads og brug for den meget teknisk orienterede medarbejder, der sætter fuld fokus på programmeringsarbejdet.
»Der er udviklere, som skal tale med kunder og udarbejde kravspecifikationer. De må meget gerne være udadvendte og holistisk orienterede. Men der er behov for begge typer udviklere. De processer, som findes i virksomheden, skal holde styr på hvem, der kan hvad, og sikre, at kompetencerne udnyttes optimalt,« understreger han.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.