It-chefers bedste råd: Sådan presser du flere år ud af arbejds-pc’en

Et par simple råd kan forlænge levetiden på virksomhedens arbejdscomputere med op til to år. Læs it-chefernes tricks her.

Er din Windows-maskine på arbejdet begyndt at vise den snurrende loade-ring lidt for ofte?

Eller kan du nå både at drikke kaffe, spise morgenrundstykker og snakke med kollegaen helt ned i den anden ende af bygningen - inden din arbejds-pc er startet op?

Mere RAM, en ny harddisk, og den rigtige indkøbsstrategi. Sådan forlænger virksomheder arbejdscomputerens liv med et par år. Illustration: Henrik Nordstrøm Mortensen

Så er det formentlig tid til, at computeren skal en tur på it-afdelingens værksted. Og for it-chef på International Business College (IBC) i Odense Allan Fog Nielsen er der et par gode fif til den behandling.

»Et nyt batteri, mere RAM og en SSD-harddisk. De tre ting er vigtige, hvis man som IBC bruger Microsofts opdateringscyklus for styresystemer som ledetråd for, hvornår hardwaren skal udskiftes. Det er typisk et sted mellem tre og fem år. Og længere end fem år holder en bærbar arbejdscomputer sjældent. Men de tre ting tre giver for det meste et år eller to mere i levetid,« siger Allan Fog Nielsen til Version2.

Det sidste større skift af computere på IBC var, da uddannelsesinstitutionen skiftede fra Windows XP til Windows 7. Det betød en udskiftning af 600 pc’er til IBC’s studerende.

Læs også: Kommune køber 4.000 pc'er med SSD - så holder de 2 år længere

Stor forskel i holdbarhed fra bruger til bruger

Hos den lille danske virksomhed Campaya, som formidler ferieboliger over det meste af verden, nævner it-chef Claus Pedersen også et andet vigtigt aspekt i hele diskussionen om arbejds-pc’ers levetid.

»Levetiden varierer utrolig meget, hvis man sammenligner en udviklers computer og så de medarbejdernes, som ikke bruger andet end et skriveprogram eller en internet-browser. Udviklernes computere holder sjældent længere end to år. De andres omkring fire år. Så brugeren betyder meget i forhold til levetid,« fortæller Claus Pedersen til Version2.

Claus Pedersen nævner også mere RAM, SSD og nye batterier som de vigtigste redskaber til at pumpe et par år mere ud af en gennemsnitlig arbejds-pc. Men i hans virksomhed praktiserer man også en anden løsning til at holde på arbejdscomputerne.

»For eksempel tager vi normalt udviklernes computere og skubber dem videre ned i systemet til personale, der ikke har brug for samme voldsomme processorkraft. På den måde holder vi også på computerne et par år, så udskiftningerne bliver knap så store, « siger Claus Pedersen fra Campaya til Version2.

Konceptet med en arvefølge for isenkram er ikke banebrydende, men et vigtigt husråd for mindre virksomheder, hvor it-budgettet ikke er dækket af guld, vurderer Claus Pedersen.

Køb ikke for billigt

I it-afdelingen i en af Danmarks største virksomheder, ISS, nikker global it-chef for ISS World Services Henrik Trepka med på værkstedsrådene.

Han påpeger dog også et andet aspekt, som kan give længere levetid for arbejdscomputerne.

»Lad være med at vælge den billigste af den billigste computer, når virksomheden skal ud at investere i nye. Det er sjældent en god løsning. Min erfaring er, at man som regel lander på godt 4.500 kroner i indkøbspris. Og kvaliteten fra start er vigtig i ISS, hvor et stort pc-skift er lig med 1.000 maskiner,« forklarer Henrik Trepka til Version2.

Og han følger op:

»Gode indkøbsaftaler, som man kender fra det offentlige, kan være med til, at arbejdscomputeren holder længere i sidste ende, fordi man standardiserer fra start. Men som regel indtræffer et service-eftersyn, uanset startpris, efter godt 18 måneder,« siger Henrik Trepka til Version2.

Netop stabile indkøbsaftaler har været gunstig for Allan Fog Nielsen hos IBC i Odense. Han nævner Statens og Kommunernes Indkøbs Service (SKI):

»SKI-aftaler sikrer god stabilitet ved større indkøb af pc’er fra start. På den måde holder man også leverandøren i ørerne i forhold til garantier og lignende. Det er igen et aspekt, som i sidste ende betaler sig,« fortæller Allan Fog Nielsen til Version2.

Allan Fog Nielsen bakker også op om Henrik Tepkas vurdering af indkøbspriser.

»Det giver aldrig et godt resultat i sidste ende, hvis man ligger på en indkøbspris på 3.000 kroner eller under. Derfor er det oftest en god idé, hvis it-budgettet tillader det, at strække sig i hvert til godt 1.000 kroner mere. Det gavner i sidste ende,« siger it-chefen fra Odense.

Læs også: Pensionsmodne skole-pc'er genoplivet med SSD og Windows 8: Starter på 30 sekunder

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (39)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Christian Nobel

"Og længere end fem år holder en bærbar arbejdscomputer sjældent."

Tjae, min tænkepadde (R50p) er i sit tiende år, og efter den har fået nyt batteri (uoriginalt, 250kr incl forsendelse hos Amazon), SSD disk (da den kun har IDE er det en ZIF med overgang), samt 1 ekstra G RAM (som så lige kræver man splitter maskinen helt ad), så kører den faktisk bedre end mange nye maskiner og opløsningen er stadig suveræn - men bevares det kræver man tør kaste sig ud i det.

Og den har været slæbt rundt med, svarende til af have været jorden rundt flere gange.

 • 0
 • 0
Martin Leopold

"Et nyt batteri, mere RAM og en SSD-harddisk. De tre ting er vigtige ..."

Hvad med software? Selv Windows 7 synes stadig at lide under degraderende ydelse over tid. Så er en af de vigtigste ting i processen ikke at lægge et friskt image på maskinerne?

Eller måske at vove pelsen og lægge noget helt andet på.

 • Martin
 • 0
 • 0
Pelle Söderling

Et nyt batteri, mere RAM og en SSD-harddisk. De tre ting er vigtige, hvis man som IBC bruger Microsofts opdateringscyklus for styresystemer som ledetråd for, hvornår hardwaren skal udskiftes.

Det interessante er at Microsofts opdateringscyklus for styresystemer ikke længere er interessant i denne sammenhæng. Årsagen til at den har været brugt som ledetråd tidligere er at Windows har krævet flere og flere ressourcer for hver version historisk set, men denne cyklus blev brudt med Windows 7 og Windows 8 er endnu mere optimeret og endnu mindre ressource-krævende, samtidig med at batteritiden er forlænget.

Windows bevæger sig altså nu i en retning hvor det bliver hurtigere og slankere for hver version og det betyder reelt set at der kan ske at være mange år tilbage i ældre laptops til alm. arbejdsbrug (bruger man den til gaming kommer grafikkortet dog nok til kort meget hurtigt, da udviklingen stadig rykker hurtigt her) - især fordi der ikke er sket meget på single-core performance området de seneste år. En SSD giver dog så stort et boost at det nok vil være anbefalelsesværdigt, men så kan der tilgengæld også snildt være mange år tilbage i sådan en laptop endnu som udviklingen ser ud pt. indenfor både hardware og styresystemer.

 • 0
 • 0
Morten Lund

Christian nu er en 10 år gammel ThinkPad også noget specielt. Den gang lavede de fandme ThinkPads der kunne holde. Før 2005 var der kun et valg hvis man ville have den perfekte bærbar. Nu om dage må man nok indse at der er ingen der laver bærbare der reelt kan holde mere end 5 år, end ikke Lenovos ThinkPads holder ordentligt. De laver desværre ikke kram længere.

 • 0
 • 0
Christian Nobel

Keld, det var sådan set også underforstået.

Jeg kan fortælle at min hverdag på min tænkepadde udgøres af 8 skriveborde, hvor jeg typisk har 2 browsere med hver mange faneblade åbne, mailklient, 2 udviklingsmiljøer (som ikke er enkeltvindue, hvorfor det øger overskueligheden meget af have dem på hvert sit skrivebord), 3-4 teminalvinduer, 1-2 SQL værktøjer, teksteditor med flere faner, plus det løse.

Og det fungerer smertefrit.

Faktisk har jeg pga. R50p'erens fede opløsning (1600*1200) og matte skærm meget svært ved at finde et "moderne" alternativ - den største begrænsning er at M processoren er non PAE, hvorfor der er lukket for de nyeste versioner af *buntu og afledte deraf (man synes åbenbart hos Canonical ikke rigtig helt at forstå mantraet med at understøtte gammel hardware, og det mest kreperlige er at det jo bare kunne klares ved at installeren lavede processorcheck og efterfølgende installerede den kerne der passer.)

 • 0
 • 0
Nicolai Møller-Andersen

Så Windows bruger færre ressourcer? Hmm...

Win2k kører fantastisk med 256Mb. WinXP kører godt med 512Mb. Vista kørte nogenlunde med 2Gb. Win7 kører tåleligt med 2Gb. Min seneste anskaffelse kører Win8 rigtig godt med 8Gb, men den bruger da dobbelt så meget ram som win7.

Iøvrigt kører min gamle laptop Dell4100 (fra 2002) som en drøm med Ubuntu. Den var lidt træt af WindowsXP, som efterhånden kun kørte nogenlunde med 512Mb.

 • 0
 • 0
Brian Hansen

Kan ikke forstå problemet med at nyere styre systemer kræver mere RAM. RAM har aldrig været billigere end nu, jeg købte 16gb for 700,- i går. Og det er da fint at din 10år gamle thinkpad dækker dit behov, men det er vel fakt at dit OS ville køre endnu hurtigere med en ny maskine, uabset hvordan man vender og drejer det :-)

 • 0
 • 0
Christian Nobel

Kan ikke forstå problemet med at nyere styre systemer kræver mere RAM. RAM har aldrig været billigere end nu, jeg købte 16gb for 700,- i går. Og det er da fint at din 10år gamle thinkpad dækker dit behov, men det er vel fakt at dit OS ville køre endnu hurtigere med en ny maskine, uabset hvordan man vender og drejer det :-)

Og du har ikke læst resten af hvad jeg skrev?

Nemlig at skærmen på min tænkepadde er suveræn, og der først nu er ved at komme maskiner der overgår den.

Med mindre jeg fik 6 arme og 3 hoveder, så er hastighed ikke noget problem what-so-ever (bevares, jeg interesser mig ikke en bønne for spil, så andre kan have et andet behov).

Og den der med at proppe mere hukommelse i, er jo udelukkende symptombehandling af en syg kultur - jamen lad os endelig putte flere hestekræfter i bilen, samtidig med vi konstant kører rundt med trukken håndbremse og 800kg bly i bagagerummet.

 • 0
 • 0
Carit Benike

Vi gav vores gamle desktop klienter nyt liv ved at skrotte HD'en og boote fra CD til Citrix-klient baseret på linux-kerne. Citrix-klienten stiller ingen nævneværdige krav til klientens arbejdshukommelse, så indkøb af ekstra RAM kunne undgås. Resultat efter 6 mdr.: 30% færre henvendelser til service desk.

 • 0
 • 0
Pelle Söderling

Windows 8 er faktisk optimeret en del hvad RAM angår, se f.eks. her: http://news.softpedia.com/news/RAMorexic-Windows-8-Runs-on-64MB-of-Memor... (self. stærkt optimeret, men det siger alligevel en del at den kan presses helt derned)

Hvis du føler du har brug for 8 GB ram for at køre Windows 8 så har du enten fået nogle andre behov siden Windows 7 (afvikling af tunge 3. parts applikationer) eller også er der noget galt.

Forskellen er nok i praksis minimal imellem Windows 7 og Windows 8 ved normal brug, men det er ikke blevet tungere eller mere RAM krævende.

 • 0
 • 0
Maciej Szeliga

Og den der med at proppe mere hukommelse i, er jo udelukkende symptombehandling af en syg kultur - jamen lad os endelig putte flere hestekræfter i bilen, samtidig med vi konstant kører rundt med trukken håndbremse og 800kg bly i bagagerummet.

Du ved jo hvordan IT realiteterne er: Windows er overalt ergo må det være det bedste system...

 • 0
 • 0
Brian Hansen

Hvis du føler du har brug for 8 GB ram for at køre Windows 8 så har du enten fået nogle andre behov siden Windows 7 (afvikling af tunge 3. parts applikationer) eller også er der noget galt.

16gb derhjemme, 8gb på arbejdet. Primært grundet afvikling af flere VM'ere og andet hokummelses tungt. Kunne jeg klare mig med 4-8gb? Sikkert. Gider jeg vente på mine SSD'er får swappet? Nej.

 • 0
 • 0
Pelle Söderling

Jeg argumenterer ikke for at man skal putte mindre ram i sine maskiner, men som du selv nævner ønsker du at køre flere VMs etc. og derfor har du brug for så meget RAM - det har reelt ikke noget med Windows at gøre i sig selv, det har med din brug af maskinen at gøre.

Andre der ikke har disse behov ville formentlig køre Windows 8 fint med 2 GB ram.

 • 0
 • 0
Kasper Riedel

Tror du hyper din 10 år gammel laptop lige lovligt meget. Det næste er vel at IBM ringede til dig, om de måtte låne din R50 da Deep blue er gået ned.

Lad os holde os til Fakta.

 1. Der er lavet massevis af laptops der har en bedre skærm end en R50
 2. Der er lavet massevis af laptops med SSD, som er mange gange hurtigere end en R50.
 • 0
 • 0
Christian Nobel

Skrev du ikke lige du havde ledt efter en ny maskine med samme gode skærm? :)

Nej jeg skrev jeg havde svært ved at finde et moderne alternativ med en skærm der er i samme klasse - jeg er godt klar over at de nyeste Macbooks viser vejen, men det var da også på tide.

Og så tjekkede jeg lige for sjov Lenovos hjemmeside, og den højeste opløsning jeg kan finde er på en W530 med 1980 * 1080 - men ingen med 1200 i vertikal opløsning.

Og som sagt før, R50'eren har altså rigeligt med hestekræfter hvis ellers ens setup er fornuftigt, så der er ingen umiddelbar grund til at slå hesten ihjel.

 • 0
 • 0
Christian Nobel

Der er lavet massevis af laptops der har en bedre skærm end en R50

Jamen send endelig nogle links (ud over MacBooks med retina skærm)!

Der er lavet massevis af laptops med SSD, som er mange gange hurtigere end en R50.

Og det forbipasserede din opmærksomhed at der er SSD disk i min R50'er, og at hastighed ikke er noget problem.

Jeg kunne også (hvis jeg ellers havde råd) købe en Ferrari, men det ville ikke ændre på den hastighed det er muligt at fremføre den med på vejnettet.

 • 0
 • 0
Torben Mogensen Blogger

Kan ikke forstå problemet med at nyere styre systemer kræver mere RAM. RAM har aldrig været billigere end nu, jeg købte 16gb for 700,- i går.

Det er heller ikke et problem for stationære PC'er, hvor det er nemt og billigt at opgradere RAM. Men mange bærbare PC'er kan enten slet ikke opgraderes eller kun ganke lidt, og det til helt andre priser.

Min tidligere bærbare var f.eks. født med 256MB RAM og officielt kunne man kun opgradere til 364MB. Der fandtes uofficielle udvidelser til 512MB, men de kostede en formue. Mange bærbare fra de seneste 5 år kan ikke udvides til mere end 4GB, og da de typisk er født med 2, 3 eller 4GB, er det begrænset, hvor meget de kan udvides.

Et andet problem med ældre bærbare er, at de ofte ikke kan bruge de nyeste versioner af Wifi, og at mange nyere trådløse routere ikke understøtter de gamle versioner (f.eks. a, b og g). Det kan være svært eller umuligt at udskifte netkortet i bærbare, så man er ofte nødt til at købe en Wifi-dongle til USB.

 • 0
 • 0
Kasper Riedel

Jeg så godt at du havde SSD i.

men du misser pointen af artiklen. Den handler om den virkelige verden i virksomheder, hvad man nemt kan gøre for at forlænge levetiden, også i forhold til garanti, holdbarhed og stabilitet.

Det er nok de færreste IT afd, som gider at sidde med en 10 år gammel pc og lave dvs hjemmefusk for at få den til at køre.

Og nej jeg gider ikke finde alle mulige links osv. Men hvis du vil leve i troen at en R50 er den bedste, hurtigeste pc i verden, så be my guest. Så har du vel også stadig Betamax maskine, fordi det var også den bedste i sin tid host host

 • 0
 • 0
Brian Hansen

Det er nok de færreste IT afd, som gider at sidde med en 10 år gammel pc og lave dvs hjemmefusk for at få den til at køre.

That! Med den indstilling der fremvises her i tråden, så forestiller jeg mig "EDB afdelinger" med hulkort og MVS... Dem havde vi også nogen af der hvor jeg arbejdede tidligere, en af medarbejderne sagde op da han fik stress af at betjene "den der overflødige mus" :D

 • 0
 • 0
Brian Hansen

Men mange bærbare PC'er kan enten slet ikke opgraderes eller kun ganke lidt, og det til helt andre priser.

~400,- for 8GB sidst jeg købte hjem til firmaet.

Min tidligere bærbare var f.eks. født med 256MB RAM

Jamen der har du jo problemet, din PC er 9år gammel! Vi har kun lige kasseret 9stk R51 / R52 da de var ca. 15min om at åbne en 3D konstruktion, som vores montører skal bruge for at samle det udstyr vi producerer. De blev iøvrigt erstattet af laptops til lige over 3k i indkøb, stadigvæk Lenovo, og de åbner 3D på ca. 5-10sek. Kom nu videre!

 • 0
 • 0
Christian Nobel

men du misser pointen af artiklen.

Ja og du missede pointen i hvad jeg skrev.

Den handler om den virkelige verden i virksomheder, hvad man nemt kan gøre for at forlænge levetiden, også i forhold til garanti, holdbarhed og stabilitet.

Hvilket jeg heller ikke anfægter, jeg sagde bare at påstanden om de 5 år ikke nødvendigvis er den endegyldige sandhed.

Det er nok de færreste IT afd, som gider at sidde med en 10 år gammel pc og lave dvs hjemmefusk for at få den til at køre.

Ikke uenig, især da der vil være alt for meget håndtering i forbindelse med en så gammel sag som R50'eren, men eksempelvis en T61 kan levetidsforlænges på under en halv time for under 2KKr.

Og nej jeg gider ikke finde alle mulige links osv.

Så du vil gerne kaste et postulat ud, men du vil ikke underbygge det - flot.

Men hvis du vil leve i troen at en R50 er den bedste, hurtigeste pc i verden, så be my guest. Så har du vel også stadig Betamax maskine, fordi det var også den bedste i sin tid host host

Sjovt så svært du har ved at læse inden ad - jeg siger hverken at det er den bedste eller hurtigste, men at den faktisk fungerer ret så glimrende.

Og nej jeg har ingen Betamax maskine, og har aldrig haft det!

 • 0
 • 0
Christian Nobel
 • 0
 • 0
Torsten Nielsen

Vi står for at udskifte 100+ bærbare. Og problemet er ikke performance (selvom en SSD giver ny luft), for en del løsninger kører alligevel med webinterface. Problemet er vægt. En 3-4 år gammel PC vejer efter nutidens standard (for) meget og for den mobile medarbejder, der arbejder en del ud af huset, så betyder 1 kg overvægt noget. Næst efter vægt, så er batterilevetiden og derefter opstartstiden vigtigst.

 • 0
 • 0
Pelle Söderling

Præcis, performance er ikke længere den drivende kraft bag udskiftning.

Vægt og fysisk størrelse bliver også årsagen til at jeg formentlig køber en ultrabook når der kommer en hvor jeg er tilfreds med opløsningen (er ikke interesseret i MacBook Retina).

Som det også nævnes i en anden nyhed forventes det reelt også at dette bliver den drivende faktor for udbredelsen af Windows 8 i virksomhederne - nemlig at medarbejderne vil have mobile laptops der er slanke og ikke vejer noget.

 • 0
 • 0
Christian Nobel

Af historisk interesse (da jeg ikke har haft held til at finde det): Hvor meget betalte du for din Thinkpad R50p i 2003?

Nu har jeg ikke selv købt den fra ny, men den kostede svjv. sådan noget med 25K - og jeg er godt klar over at det er en hulens masse penge sammenlignet med hvad man kan få i dag, men udviklingen har gjort at sammenligning ikke giver mening.

 • 0
 • 0
Sune Marcher

Win2k kører fantastisk med 256Mb. WinXP kører godt med 512Mb. Vista kørte nogenlunde med 2Gb. Win7 kører tåleligt med 2Gb. Min seneste anskaffelse kører Win8 rigtig godt med 8Gb, men den bruger da dobbelt så meget ram som win7.

Det må være Vanilla versioner af Win2k og WinXP du refererer til - XP-SP3 kører på ingen måde fornuftigt med 512meg ram. Da win2k nåede op på SP4 havde jeg 512meg ram, så skal ikke kunne sige om 2K-SP4 kører fornuftigt med blot 256meg... men jeg ville skyde på at det er en smule i den tunge ende.

Derudover kommer RAM-behov fuldstændigt an på hvad du anvender maskinen til. Under min uddannelse kørte Vista-SP1 (med visse unødvendige services disabled) glimrende med 2gig på en P7350 - det var så også ret moderate krav: Visual Studio til C#, Eclipse til Java, en SQL Server 2005 instans (til meget, meget, meget små databaser), og så det sædvanlige Office/OpenOffice og diverse mindre udviklingsværktøjer. Det havde været for tungt med "rigtig" udvikling (store projekter, en ziliard browser tabs til research, VMs til test, ...) men til undervisningsprojekter var det helt fint.

Til ikke-udvikler (og ikke-grafiker, duh :P) brug er det faktisk stadig en udmærket maskine, dog blev den senere opdateret med SSD og Windows 7, og kører imponerende godt i dag.

Win7 og Win8 har begge sænket ram-forbrug og boosted performance i forhold til tidligere versioner. Hvis man har lidt ældre hardware, ikke kan/vil skifte til linux, og sidder med en hakkende XP-SP3... så ville Win8 nok være et forsøg værd - hvis man kan leve med at blive udsat for metro en sjælden gang imellem.

 • 0
 • 0
Jimmy Christiansen

Nemlig undgå bærbare så meget som muligt; kun dem der rejser eller lignende har brug for dem. Et af de værste problemer er at batteriet ofte står af før resten. Og står andre vitale dele af, så ryger hele maskinen.

En stationær's skærme holder som regel langt længere end 5 år. Og man skal jo under alle omstændigheder have de stationære skærme, især til netop arbejdsbrug. Og det er meget få bærbare der har 2 eller flere skærme.

En stationær er ikke længere noget der behøver være et skrummel. Der er mange gode i mini-itx formfaktoren, som både er gode og billige.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere