It-chefer tvinger brugerne til Internet Explorer 6

Det er firmaernes it-afdelinger, der er den store skurk i IE6-kampen. Sådan lyder det fra TV2.dk, der var pioner i arbejdet for at få danskerne til at skrotte den bedagede browser.

Nu er Internet Explorer 6 efterhånden fortid, efter at andelen af brugere, der holder fast i den ti år gamle browser, er faldet til fem procent i Danmark.

Men når webudviklerne nu giver los og udvikler uden kringlede IE6-workarounds, vil hver 20. internetbruger i Danmark stadig sidde tilbage med umulige websider, der ikke ser godt i deres browser. Og langt de fleste af de berørte er tvunget til at bruge IE6 af deres it-chef på arbejdet, lyder vurderingen fra TV2's webfolk.

»Vores oplevelse er, at det er virksomhederne, der blokerer, så den sidste del af IE6-brugerne hænger ved. Det er ærgerligt for deres medarbejdere,« siger Johnny Castrup, udviklingsprojektleder hos TV2.dk.

TV2.dk var den første rigtig store webside, der begyndte at give IE6-brugerne besked om at opgradere. Det skete allerede i efteråret 2008, og med Version2's kampagne i marts 2009 kom mange flere medier med.

Nu er andelen af IE6-brugere på 5,9 procent hos TV2.dk, men allerede da pilen rundede ti procent i august måned, fik udviklerne lov til at ignorere den gamle browser. Kun det mest basale på websiderne skulle virke i IE6, for eksempel links og knapper, mens alt det lækre som grafik og Javascript-baseret infografik ikke skulle tage hensyn til særhederne i IE6.

Johnny Castrup håber, at virksomhederne nu ser skriften på væggen og sender IE6 på pension.

»De skal gøre det for deres egen skyld. Ved stadig at bruge IE6, får medarbejdere svært ved at fungere i en verden, der er fuld af nye browsere. Så firmaerne holder deres brugere i huset out-of-date med virkeligheden og det nye internet,« siger han og forestiller sig, at IE6-firmaerne heller ikke er med på noderne med resten af softwarepakken til medarbejderne.

Hos TV2's webafdeling har beslutningen om at droppe IE6-support givet gladere og mere produktive udviklere.

»Vores frontend-udviklere har fået en væsentligt mindre stressfyldt dag. Nu er det muligt for eksempel at lave runde hjørner, uden at tænke på, at man skal bakse med det gamle bras. Der er mere tid til fornuftigt arbejde,« siger han.

Hvilke danske firmaer bruger stadig Internet Explorer 6 i dag? Skriv gerne navne på 'synderne' i debatten herunder.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (33)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Michael T. Jensen

Jeg kan sagtens forestille mig virksomheder, som af hensyn til gamle applikationer er nødt til at beholde IE6. At skifte de pågældende applikationer ud, udgør en merudgift, som ikke står mål med funktionalitetsløftet, som en udskiftning af IE6 giver til net-jogging.

Hvis jeg var admin på en sådan virksomhed, ville jeg vælge den simple løsning: Beholde IE6 og låse den ned vha. GPO, så brugerne med denne browser kan vælge mellem de sites, virksomheden har behov for at kunne tilgå med denne browser - ikke andre.

Samtidig ville jeg rulle en alternativ browser ud, som brugerne så kan benytte til netadgang.

Jeg ville nok også forsøge at lære noget af situationen: Aldrig mere binde forretningskritiske services til en bestemt leverandørs produkter.

 • 0
 • 0
#2 Deleted User

På min PC, bruger jeg IE6 og firefox. Dette fungerer ganske udmærket, og firefox er en udmærket browser. I forhold til IE6, har den tilmed mulighed for mange udvidelser i form af plug-ins. Lukkes en side op, via outlook express, går det dog via IE6.

 • 0
 • 0
#6 jesper bundgaard

Hele DSB er stadig bundet til IE 6. Og det er IKKE nogen sjov fornøjlse. Desuden er der lagt en belastende viruschecker ned over et bredt udsnit af harmløse hjemmesider, så det kan tage et halvt minut at scanne en hjemmeside før man får adgang!

 • 0
 • 0
#7 Claus Nielsen

Gad vide hvor stor en del af markedsandelen for Firefox i virkeligheden skyldes dette problem og din løsning?

Hvis Microsoft ikke tvang brugerne til at afinstallere gamle IE installationer når en ny version blev installeret, kunne de sikkert have beholdt en større markedsandel i forhold til Firefox og andre.

Dumt træk

 • 0
 • 0
#10 Claus Nielsen

Det sikkerhedsmæssig forsvarlige afhænger vel som altid af brugen.

Selv med en fuldt opdateret IE8 kan jeg vælge at åbne websider der vil tilbyde mig at downloade plugins der vil kompromittere min PC. Jeg kan også vælge at installere skadelige programmer selv.

Hvis IE6 virkelig KUN anvendes på den nævnte PC til at åbne specifikke sider på firmaets intranet, der ikke er kompatible med nyere browsere er det vel begrænset, hvor stor risikoen er - eller hvad?

 • 0
 • 0
#12 Anonym

Ja, undskyld, men jeg er stadig ved at kaste op over staistikker, der alene henviser til IE version, uden at tage hensyn til OS version.

Det er jo hverken IT-cheferne, eller brugerne, der er skyld i manglende opdateringer af IE hvis man bruger Win2K.

Det er [b]Microsoft[/b], der har valgt [b]ikke[/b] at 'evne at leve en tidssvarende browser.

Prøv at være lidt seriøse, og lave en statistik over browser/OS, så man kan få et reelt billede af situationen.

 • 0
 • 0
#13 Anonym

Ja, undskyld, men jeg er stadig ved at kaste op over staistikker, der alene henviser til IE version, uden at tage hensyn til OS version.

Det er jo hverken IT-cheferne, eller brugerne, der er skyld i manglende opdateringer af IE hvis man bruger Win2K.

Det er [b]Microsoft[/b], der har valgt [b]ikke[/b] at 'evne at leve en tidssvarende browser.

Prøv at være lidt seriøse, og lave en statistik over browser/OS, så man kan få et reelt billede af situationen.

Virksomheder 'opgradereer' ikke OS'er i flæng som hr. og fru Danmark, da det tager lang tid.

EN af mine tidligere kunder www.airliquide.com valgte bevidst at springe XP over, da de følte sig rent til grin over at XP kom, stort set inden de var færdige med migrering fra Win95 til Win2K.

De er nu overtaget helt af den Franske IT afdeling, men for et par år siden kørte de stadig på Win2K.

Et andet eksempel er Post DK, som lavede en storsatsning på Citrix/Win2K, og er vist kun nu i gang med at migrere til 'nyere' OS.

 • 0
 • 0
#14 Michael T. Jensen

... og hvis man ikke bryder sig om at man ikke kan bruge fildelingssoftware og portscannere, tager man naturligvis også det med, eller?

Er man ansat et sted, hvor ledelsen siger IE-only, må man acceptere dette og/eller tage diskussionen op. At tage alle mulige applikationer med og køre dem fra en usb-hd, er en åben invitation til at fjerne dine rettigheder til i det hele taget at benytte usb-portene.

Der, hvor jeg er admin, vurderer jeg, hvilke programmer jeg gerne vil have til at køre på maskinerne. Brugerne foreslår til tider andre programmer, som jeg derefter vurderer og udruller/afviser. Mine næsefløje vibrerer, når en forretningskritisk PC af en lokal bruger, som har fået udvidede rettigheder, er blevet svinet til med alt muligt SW, som jeg bliver bedt om at fjerne igen, fordi maskinen ikke kører som den skal.

 • 0
 • 0
#15 Ditlev Petersen

Og dem, der først og fremmest bruger en gammel pc som web-browser, fordi de kan få den stort set gratis. De hænger måske, som min mor, på Win2000 og dermed på IE6. Løsningen er så at skifte til noget andet end MS, men nogle stder, f.eks. visse banker, skyer man alternativer til IE som pesten.

 • 0
 • 0
#16 Per Rasmussen

Det er fornuftigt at skifte IE6 ud det er der ingen der kan være uenige i. Men de nu glade TV2 webfolk kan de så ikke bruge tiden på at lave en ordentlig hjemmeside som ikke er så tung at danse med. Jeg har fravalgt tv2 hjemmeside af den grund

 • 0
 • 0
#18 Jesper Louis Andersen

Jeg kan sagtens forestille mig virksomheder, som af hensyn til gamle applikationer er nødt til at beholde IE6. At skifte de pågældende applikationer ud, udgør en merudgift, som ikke står mål med funktionalitetsløftet, som en udskiftning af IE6 giver til net-jogging.

På den anden side, så er det "pisse i bukserne i kulden" ikke at have en plan for hvordan man migrerer væk fra en platform som bestemt ikke overlever længe. Det er et vink med en vognstang fra Google et.al. når de fjerner IE6-support.

Hele ideen med at bibeholde IE6 er livsfarlig. Og problemet med at komme væk fra platformen bliver bare så meget større når først det brænder på.

Hele "Det er IT-chefernes skyld" er forfejlet. Det er virksomhedens mangel på teknisk indsigt på direktionsgangen om noget der er problemet her.

 • 0
 • 0
#19 sigurd fafnersbane

Problemet omkring (tvungen) opgradering til nyere versioner af IE har længe plaget mange administratorer. Heldigvis fandt nogen snart ud af at det ER MULIGT med FLERE FORSKELLIGE versioner af Internet Explorer installeret samtidig. Det kræver blot lidt "hack" af registreringsdatabasen. Udfra denne viden er der så nogle entusiaster (må de være - ingen har betalt dem for det) der har sammensat installationspakker til IE, der indeholder (stort set) ALLE versioner af IE, og man kan selv vælge hvilke, der skal installeres.

En af disse "IE collections" kan hentes her: http://finalbuilds.edskes.net/iecollection.htm

God fornøjelse

PS. Installeren respekterer default browser og allerede installerede browsere, og ændrer intet i dette (ihvertfald ikke som jeg har opdaget)

PPS. Jeg har selv intet at gøre med hverken udviklingen eller distribution af ovennævnte. Blot et godt råd til (især) administratorer

 • 0
 • 0
#20 Lars Lundin

nogle stder, f.eks. visse banker, skyer man alternativer til IE som pesten.

Jeg troede de fleste danske bankers netadgang baserede sig på java, som virker fint under f.eks. Linux (også selvom bankens webside påstår at siden kræver IE).

Hvilke bankers webadgang virker kun med IE?

 • 0
 • 0
#21 Per Erik Rønne

Jeg har Den Danske Bank, og her skal jeg bruge Safari. Jeg ved at i hvert fald også Nordeas netbank kan blive brugt fra en Mac, og da IE på Mac netop ikke er vedligeholdt på MacOS X siden 5.2 giver det sig selv at der heller ikke her kan være krav om IE.

Mon ikke DDB og Nordea tilsammen har mindst 80% af kundegrundlaget her i landet?

 • 0
 • 0
#22 Deleted User

Der snakkes om e-SafeKey som Danske Bank bruger. Det kræver en nøglefil på computeren, som så kræver et Javascript API der kan tilgå det.

Dette API findes pt. kun i JScripts ActiveX support.

Altså Internet Explorer only. De andre browsere har bevist valgt ikke at tilbyde en lign. model.

 • 0
 • 0
#24 Thorbjørn Andersen

Først og fremmest. Hvis man direkte har en IT-politik, så er man jo nødt til at følge den. Hvis man ikke har - så ser jeg ikke problemet. (Udover at man selvfølgelig skal holde sig indenfor lovens rammer)

Betragt dog Danmark og sammenhold med andre lande:

http://gs.statcounter.com/#browser_version-DK-weekly-201004-201005-bar

Hvorfor er Danmark (vidst kun overgået af Sydkorea) så vilde med IE. Måske blandt andet pga it-cheferne!

Tag gerne følgende med i betragningen. Målt på antallet af sikre dage (uden kendte sårbarheder) er IE klart mere usikker end andre browsere.

Det er næppe for sjov at en række landes it-sikkerhedsorganisationer har advaret direkte mod IE. http://www.version2.dk/artikel/13576-internet-explorer-advarsler-faar-fi...

I DK advarer DK-CERT kun IE6 endda mens alle browsere (dog afhængigt af OS) var ramt af den sårbarhed. Måske er DK-CERT lidt påvirker af at regeringen synes at man skal tage ekstra hensyn til Microsoft.

Det lidt vilde er at MS stort set ligeglade med sikkerhedshuller så længe de ikke er offentligt kendte. Se f.eks: http://www.version2.dk/artikel/13608-microsoft-vi-blev-advaret-om-intern... (jeg kan finde flere eksempler - blandet andet hvor sikkerhedseksperter efter flere måneder har offentliggjort deres fund efter at MS stort set har ignoreret deres henvendelser)

Nu er det ikke nødvendigvis dig, men mange IT-chefer render rundt i en naiv 'MS er sikker' og 'ingen er blevet fyret for så vidt muligt at vælge MS-produkter'.

En række it-chefer synes at være fuldstændig uvidende, inkompetente og MS-glade at de rent faktisk kun tilbyder IE - og rent umiddelbart blot gør computerne på deres arbejdsplads mere usikre.

 • 0
 • 0
#25 Thorbjørn Andersen

Nej, heldigvis er mange browsere OS-uafhængige, og prøver at undgå at strikke sig sammen med Windows.

Jeg mener dog at Mozilla (firefox?) faktisk havde default ActiveX i windows, men det blev fjernet pga sikkerhedsproblemer (som de vel at mærke ikke selv kunne rette)

Noget mere usikkert bras end ActiveX skal man lede længe efter. (Ufatteligt amatøragtigt af danske bank at man vælger at bruge dette)

 • 0
 • 0
#26 Jesper Poulsen

"Noget mere usikkert bras end ActiveX skal man lede længe efter. (Ufatteligt amatøragtigt af danske bank at man vælger at bruge dette)"

Spar Nord Bank låser nøglen til aktuelle PC med en ActiveX-komponent. Hvis ikke der er ActiveX på maskinen bliver filen ikke låst - det virker dog fint alligevel. Anvender Epiphany.

 • 0
 • 0
#28 Leif Westh

Som webudvikler i det Fælleskommunale LønDatakontor (FLD) bruger jeg nogen gange snildt 1/3 af tiden på et projekt på at få det kompatibelt med IE6. Vi har til huse i Kommunernes Landsforening (KL)-bygningen, og de gode folk jeg arbejder sammen med i KL-kontorerne kører en så tynd PC-client, at de end ikke må skifte deres skrivebordsbaggrund. Det er jo så en IT-sikkerhedsmæssig vurdering, og for sin vis ikke et problem, hvis ellers de IT-ansvarlige kunne tage ansvar for at opdatere og vedligeholde den (GRATIS!) software, der er installeret på de ansattes computere.

Selv hvis deres CMS-systemer kræver IE6, så må det i den grad være et hint om ikke at binde sig til bestemt browser samt at få lavet en up-to-date-version.

Vi står heldigvis selv for vores computere i FLD, men det er nu ret trist at se, at folk end ikke kan opdatere GRATIS software, når selv udbyderen af denne software desperat beder folk om at opdatere.

 • 0
 • 0
#29 Deleted User

bruger jeg nogen gange snildt 1/3 af tiden på et projekt på at få det kompatibelt med IE6

Laver du det først til en ny browser, og så gør det kompatibelt med IE6? Hvis det laves til IE6, burde det fungere på alle nyere browsere, da de er bagud kompatible til IE6.

Alle disse browser problemer, burde aldrigt have forekommet. Idéen med HTML var, at vi ikke skulle få sådanne problemer. Det skulle være en standard, den skulle fungere til alt hardware. Nu står vi i det sædvanlige inkompatibilitetsfis, der klart viser, at hele HTML idéen har spillet falit.

Hvis IE6 droppes - hvad så med at gøre det til Lynx kompatibelt?

 • 0
 • 0
#30 Leif Westh

Jo, jeg kan godt se ideen med at udvikle/teste til IE6 for at spare tid. Men hvis man gør det, føler jeg også at det er en slags fallit-erklæring: Når jeg udvikler et produkt føler jeg, at det som udgangspunkt skal være til den del af verdenen, der bruger åbne standarter, og som et minimum opdaterer mindst en gang hvert 4.-2. år (eller noget deromkring). Om ikke andet, så for sikkerhedsopdateringernes skyld.

For som denne artikel siger, så 'er andelen af IE6-brugere på 5,9 procent hos TV2.dk'. Og det nytter ikke at 5,9 procent holder alle de innovative folk tilbage! Jeg vil ikke begrænses i min tanke-frihed og opfindsomhed fordi nogle få mennesker ikke vil opdatere deres programmer (som de ellers får udtrykkelig besked på af programmernes egne folk).

Jeg må indrømme, at jeg som Windows-mand lige blev nødt til at google 'lynx' :) Men jeg er fuldstændig ligeglad med hvilken browser det er, bare de accepterer de W3C-standarter, der er fremsat af hvad jeg ser som den frie verden for innovation af internettet (dvs. eksl. Microsoft). Forestil jer 5,9 procent af befolkningen, der ville køre i den anden side af vejen. Ekstrem situation, men, synes jeg, samme princip som Microsoft bruger. Man kan ikke bestemme hvad folk skal bruge af standarter, bare fordi man har storhedsvanvid!

Nu var jeg jo ikke en del af branchen da HTML blev indført, men jeg vil i den grad påstå, at det har sejret (sammen med f.eks. CSS og Javascript, uden hvilket jeg ikke kan forestille mig et moderne internet). At Microsoft så smider en kæp i innovations-hjulet, som end ikke de selv kan få ud, er jo en anden sag. Jeg håber så de kan lære at følge åbne standarter en anden gang.

 • 0
 • 0
#32 Jesper Poulsen

"Hvis det laves til IE6, burde det fungere på alle nyere browsere, da de er bagud kompatible til IE6."

Øhh, nej.

Sider der er skrevet til IE6 virker kun i IE6. Det er derfor IE6 er sådan et mareridt og det er derfor alle udviklere gerne vil have det udfaset.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere