It-chefer: Påbudt Firefox kan gøre en forskel

Ifølge oplysninger fra Microsoft pønser EU på at tvinge pc-leverandører til at inkludere alternative browsere på Windows-udrustede computere. Det kan gøre en forskel, mener danske it-chefer i det offentlige og private.

Det kan godt komme til at betyde noget, hvis pc-leverandører i Europa tvinges til at levere Windows-computere med alternative browsere som Firefox, oven i den indbyggede Internet Explorer.

Det mener it-chefer i både den private og offentlige sektor.

Det sker på baggrund af, at Microsoft i en ny redegørelse oplyser, at EU-kommissionen overvejer at forpligte computer-fabrikanter til at tilbyde flere forskellige browsere på deres pc'er.

I Roskilde Kommune er synspunktet, at det kan blive interessant, hvis nye pc'er bliver leveret med f.eks. Firefox, installeret på forhånd.

Det siger Ole Bech, som er it-chef i Roskilde Kommune.

»Du får brudt den der med, at du ikke tænker nærmere over, hvilken browser, du benytter. Hvis du får nogle alternativer smidt ned på pc'en tror jeg, at det vil rykke noget,« siger Ole Bech, som ikke er så glad for at blive lagt i håndjern med Microsoft.

»Vi er bundet af, at leverandører på forhånd har valgt Microsoft. En kommune er en meget kompleks organisation, og det bliver den også rent it-mæssigt. Mange af de fagsystemer som de ansatte benyter, integrer typisk med Microsoft-produkter. Det har leverandørerne - KMD, CSC - valgt. De binder applikationerne hårdt op imod Microsoft.«

Det låser kommunernes it-afdelinger sammen i et tvangsægteskab med Microsoft, mener Ole Bech.

Hellere åben IE end Firefox

Hos Novo Nordisk kan man ikke lige se nogle fordele ved at skifte til Firefox eller Safari. Men it-chef Lars Fruergaard Jørgensen kunne godt ønske sig, at Microsofts systemer, herunder Internet Explorer, var »mere åbne og mindre proprietære.«

»Microsoft-systemer er ligesom de facto-standarden i dag. Jo mere vi lægger os op af det, jo nemmere får vi typisk ved at integrere vores andre systemer og i øvrigt udvikle systemer, baseret på browseren.«

Det ville gøre det nemmere for Novo Nordisk's leverandører at integrere produkter med Microsofts verden.

Alligevel ville medfølgende browser-alternativer tvinge organisationen til at tænke over sit passive valg af browser.

»Det ville gøre, at vi skulle tage stilling til, hvilken browser vi bruger. Det er ikke så meget det, at der er valgmuligheder. Jeg er mere interesseret i, at teknologien bliver mere åben og knap så proprietær, så det var nemmere for andre at arbejde med Microsofts kode.«

IE er det nemme valg

Hos Carlsberg A/S peger it-chefen på, at det er nemmere at vælge browser end f.eks. at vælge mellem SAP og Oracle. Det skyldes, at browseren »kom med« styresystemet.

Det siger it-chef Kenneth Egelund Schmidt, som begrunder det passive valg af Internet Explorer som browser med, at firmaet lægger sig i hovedstrømmen.

»Vi har lagt os i mainstream'en. Hvis jeg skal tage min nørd-hat på, så er der spændende ting i de andre browsere. Men det er vi ligesom ude over. Det skal virke, og så kører vi med det,« siger Kenneth Egelund Schmidt, som vurderer, at der ville være ekstra omkostninger ved at lægge andre browsere på styresystemet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Martin Kofoed

De vil have deres webudviklingsstrategi tilbage ...

Microsoft-systemer er ligesom de facto-standarden i dag. Jo mere vi lægger os op af det, jo nemmere får vi typisk ved at integrere vores andre systemer og i øvrigt udvikle systemer, baseret på browseren.

I øvrigt kan det da undre, at man vælger at bygge sine systemer på lukkede teknologier, og så samtidig råbe på åbenhed.

Lyder lidt som at fylde sig med kartoffelmos, selv om man ikke kan li' det -- og samtidig kræve at kartoffelmosen skal smage godt?! Jeg forstår det ikke helt.

 • 0
 • 0
#2 Martin Jakobsen

For intranet systemer i et firma er det sjældent et stort problem at man beslutter sig for at ens applikation kun understøtter en bestemt browser.

Det giver som regel kun bagslag når grønne udviklere har lavet så meget slamkode at man ingengang kan opgradere sit internet fren en version af IE til en anden. Men jeg syntes simpelthen det er utilgiveligt når et site på internettet kun virker under IE, især hvis sitet ikke indeholder nogle funktioner der ikke understøttes af andre browser hvis man holdte sig til standarderne.

Ville forbrugerne være tilfreds hvis de kun kunne se TV hvis de havde et TV fra Medion. "Du kan godt købe et Samsung eller et Philips, men du må ikke forvente at du kan se TV på det, TV kanalerne understøtter kun TV fra Medion" Eller hvis man kun kunne køre på de danske veje hvis man købte en bil fra Kia.

Men jeg syntes ikke Microsoft skal tvinges til at inkludere andre browsere. Men hvis ikke vi har det, bør der være en lov at offentlige sites som borgerne bruger kan bruges i andre browsere end IE.

Hvorfor skal vi lukke internettet og især www af. Jeg syntes at en af de facinerende ting ved internettet er at maskiner af forskellige fabrikat kan tale sammen pga standarder(w3c) og det er synd at det skal ødelægges af monopoler hjulpet på vej af inkompetente programmører.

 • 0
 • 0
#3 Mathias Mejborn

»Vi har lagt os i mainstream'en. Hvis jeg skal tage min nørd-hat på, så er der spændende ting i de andre browsere. Men det er vi ligesom ude over. Det skal virke, og så kører vi med det,« siger Kenneth Egelund Schmidt, som vurderer, at der ville være ekstra omkostninger ved at lægge andre browsere på styresystemet.

Hvad er det der ikke virker ved andre browsere, så vidt jeg ved overholder de langt bedre standaarden end IE. Og hvad er de ekstra omkostninger ved at ligge en browser mere på operativsystemet?

 • 0
 • 0
#4 Rasmus Lund-Hansen

Hvad er det der ikke virker ved andre browsere, så vidt jeg ved overholder de langt bedre standaarden end IE. Og hvad er de ekstra omkostninger ved at ligge en browser mere på operativsystemet?

Det er nok nærmere et spørgsmål om, at eftersom IE virker, ser man ingen grund til at bruge tid og energi på at undersøge om andre browsere også gør det.

 • 0
 • 0
#5 Christian H. Andersen

Problemet er også at standardprogrammer på en firma-PC skal understøttes af firmaets supportere og så er det alt andet lige mere besværligt at have flere forskellige udgaver af samme programtype installeret.

 • 0
 • 0
#6 Mathias Mejborn

Det er nok nærmere et spørgsmål om, at eftersom IE virker, ser man ingen grund til at bruge tid og energi på at undersøge om andre browsere også gør det.

At opbygge ens website så det kan vises i en browser der ikke overholder standarderne i samme omfang som andre browsere, også være ligeglad med standarderne. Det siger nok mere om udviklerne bag webapplikationerne end om browserne desværre!

 • 0
 • 0
#7 Jørgen Henningsen

Det er dog ærgeligt at læse at så store firmaer som Carlsberg og Novo Nordisk slet ikke interessere sig for hvad der ligger udenfor MS verdenen. Det lyder jo som om de køber aflad hos MS, så slipper staklerne ihvertfald for at tage stilling til noget. Men det giver jo næsten sig selv at når de skal bruge deres resourcer på at være babysitter for så mange windows installationer.

 • 0
 • 0
#8 Jarnis Bertelsen

Jeg kan ikke se at det burde have den store betydning for større firmaer hvad der er installeret som standard fra en pc leverandør. Installerer enhver (kompetent) it-afdeling ikke selv operativsystemer og programmer, enten fra bunden af, eller fra et image eller via et fil distributionsprogram? Jeg ville under ingen omstændigheder som systemadministrator, lade hvad der bliver installeret på mit firmas computere afhænge af hvilken leverandør vi brugte og hvad pågældende leverandør besluttede at bundle sine maskiner med. Jeg tror det betyder langt mere for private, der ikke selv tager stilling til noget som helst og bare bruger det maskinen blev leveret med.

Det kunne være spændende at høre om overvejelserne om tvungen bundling af 3. parts software også gælder andre grupper af programmer end browsere. Hvad med fx. medieafspillere, messenger-programmer, etc?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere