It-chefen kan ende med regningen for medarbejdernes sms-billetter

12. august 2010 kl. 10:007
Store danske virksomheder og kommuner har ingen spærre på mobilabonnementet. Derfor kan medarbejdere betale busbiletter og parkeringsafgift med firmatelefonen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Man må ikke, men man kan godt. Det synes at være mottoet bag store danske virksomheder og kommunernes mobilpolitik, når det handler om at kunne benytte telefonen som betalingsmiddel til alt muligt, som ikke har med arbejdet at gøre.

Det viser en rundspørge, som Politiken har gennemført hos fire store virksomheder og de fire største kommuner.

Hvis man arbejder i Danisco, ATP, Danske bank eller Novo Nordisk, eller i kommunerne København og Århus, kan man bruge mobilen til at købe busbilletter eller betale parkering med. De fleste steder er det dog forbudt ifølge firmapolitikken, men ikke alle steder.

»Vi har ikke faste retningslinjer for køb på mobilen, men vi er i gang med at udarbejde nogle. En af flere muligheder kunne være, at medarbejdernes private køb bliver trukket på deres lønseddel,« siger pressechef Carl Corneliussen fra Danisco til Politiken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos DSB, der oplever en stærk vækst i salget af SMS-biletter, er der villighed til at række virksomhederne en hjælpende hånd:

»I starten af november lancerer vi et system, hvor virksomhederne kan åbne og lukke for kontoen på en medarbejders mobil. Når man er på arbejde og skal købe en togbillet, gør man det over firmaets regning. Når man skal hjem, lukker firmakontoen, og så kan man i stedet betale over sin private konto fra firmamobilen,« siger Niklas Marshall fra DSB til Politiken.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
12. august 2010 kl. 10:35

Man betaler i forvejen multimedieskat for at have skidtet, så bruger man det naturligvis om et personalegode til sine medarbejdere. De er jo allerede blevet beskattet af det, så hvorfor ikke køre den helt ud?

7
12. august 2010 kl. 11:59

Hvor skal dette personalegode stoppe?

Hvis det er iorden at købe togbiletter som medarbejdergode "beskattet" af multimedieskatten, hvad så med cykler, biografbiletter, fødevare eller afdrag på lån?

I sidste ende kan vi så omdøbe multimedieskatten til an naturalieskat og derefter kan vi alle slippe med at betale 1500 kroner i skat om året.

Jo jeg tjener på multimedieskatten, men basalt set er den et skatteteknisk skråplan...

5
12. august 2010 kl. 11:51

[...]så hvorfor ikke køre den helt ud?

Fordi der kan opstå regnskabsmæssige problemer, både i forhold til dokumentation men også f.eks moms ?

Poul-Henning

6
12. august 2010 kl. 11:59

Jeg kan heller ikke se hvad bus billetter har med fri telefon at gøre. Bare fordi at den dims du får stillet til rådighed af dit firma kan et eller andet, er det jo ikke ens betydende med at den funktion er en del af aftalen.

En mobil kan sikkert også bruges til at åbne øl, slå små søm i og lign. men derfor er det jo ikke sikkert at din arbejdsgiver er begejstret for dette hvis det betyder merudgifter til reparation eller udskiftning.

For en der aldrig har ejet sin egen mobil telefon er emnet interessant, hvis betaling via mobil bliver så udbredt at det er 'uundgåeligt'. Jeg har ikke lyst til at bære rundt på en ekstra.

2
12. august 2010 kl. 11:18

Det er ikke det bedste argument du kommer med her. Det er staten som får skatten, ikke virksomheden.

Hvis man begynder at(mis)bruge dette, er det virksomheden som får en uforholdsmæssig større udgift, hvilket gør at nogle bliver nød til at lukke for fri telefon ordningen, til gene for både virksomheden selv samt medarbejderen.

3
12. august 2010 kl. 11:38

»Vi har ikke faste retningslinjer for køb på mobilen, men vi er i gang med at udarbejde nogle. En af flere muligheder kunne være, at medarbejdernes private køb bliver trukket på deres lønseddel,« siger pressechef Carl Corneliussen fra Danisco til Politiken.

Og mon ikke det under alle omstændigheder ville være resultatet, hvis man købte sin togbillet med sin firmatelefon!? Forskellen er hvorvidt der er "faste retningslinjer" for det. Jeg tvivler på, at der er juridisk dækning til at tørre udgifterne af på sin arbejdsgiver bare fordi man gør det via telefonen.

4
12. august 2010 kl. 11:41

Det springende punkt må være m man bruger det på arbejde eller privat. Dog vil det være forkert at stoppe for det, da man betaler over skatten for telefonen, ligesom vores virksomhed der har lukket for MMS og Internet (bastards), jeg har jo betalt for en telefon, men bliver forhindret i at bruge den.