70 øre i startgebyr og dertil fire kroner for hver megabyte, der sendes eller modtages. Det er realiteten for de kommuner, der bruger den fællesoffentlige Digital Post-løsning.
Men ikke for Rudersdal Kommune. De har nemlig et tilsvarende system med navnet NemPost, der virker fortrinligt - og som ikke koster penge at bruge. Derfor har Rudersdal svært ved at se fidusen i tvinge virksomheder og borgere over på Digital Post. Ja faktisk er it-chef Mogens Dam meget skeptisk over for at bruge Digital Post.
»Vores strategi er at fortsætte med at bruge NemPost. Der er jo meget stor økonomi i det for os. Det er gratis for os at bruge NemPost, men der er transaktionsomkostninger forbundet med at bruge Digital Post. Og vi får jo ikke ekstra penge bevilliget til at bruge det. Så det er klart en fordyrende løsning for os«, siger Mogens Dam til Version2.
Fra et monopolsystem til et andet
Det er virksomheden E-Boks, der ejes af PBS og Post Danmark, der er leverandør på Digital Post-løsningen, og transaktionsomkostningerne indgik som en del af det tilbud, de vandt udbuddet med.
Hos Digitaliseringsstyrelsen mener man, at det giver god mening, at der er transaktionsomkostninger. Og Kontorchef Lone Berglykke forklarer, at det ikke er gratis at sende post, bare fordi det bliver digitalt.
»Det koster stadigvæk noget, selvom det er digitalt. Der er et maskineri bag, der sørger for, at tingene kommer de rigtige steder hen. Så der er en afgift per forsendelse – ligesom per brev. Vi kan ikke tilbyde en gratis løsning,« siger Lone Berglykke til Version2.
Virksomheden Assemble, der står bag den gebyrfri løsning NemPost, bød også på opgaven, da der i 2008 skulle findes en leverandør til det landsdækkende system Digital Post. Deres løsning var uden transaktionsomkostninger, og blev vurderet af økonomistyrelsen til at være den teknisk bedste løsning. Alligevel blev det E-boks der løb med aftalen efter et speget forløb med aflyste udbudsrunder og anklager om urent trav.
Tilbage i Rudersdal Kommune er it-chef Mogens Dam forundret over, at man promoverer en løsning med transaktionsomkostninger, når det er muligt at gøre det uden.
»Det er jo et forældet princip. De har sat et frimærke på den digitale post. Jeg forstår godt hensigten med, at vi skal sende digital post, det er jo genialt. Men jeg forstår ikke metoden med, at man presser et produkt ud, og man presser en leverandør ud. Så er prisen jo fastsat, og så går man fra et monopolsystem til et andet«, siger Mogens Dam til Version2.
Ind til videre fortsætter Rudersdal Kommune med at bruge NemPost, så længe det er muligt. Kommunen arbejder i skrivende stund på at få en single sign-on løsning fra NemPost til Digital Post, så borgerne ikke bliver generede af at skulle logge på to steder.