It-chef får fængselsstraf for falsk Jægerbogs-oversættelse

Forsvarets tidligere it-chef Jesper Britze er blevet idømt 30 dages betinget fængsel af Landsretten for at have fabrikeret en arabisk oversættelse af omstridt bog.

Den spegede sag om en hjemmelavet arabisk oversættelse af den såkaldte Jægerbog får nu endnu engang konsekvenser for manden bag, tidligere it-chef i Forsvaret Jesper Britze.

Landsretten har idømt ham 30 dages betinget fængsel for at have oversat bogen 'Jæger - i krig med eliten' til arabisk via Google Translate, og siden hen ikke gøre sine overordnede klart, at oversættelsen ikke var fundet på internettet. Det skriver Politiken.

Læs også: Aviser: Forsvarets it-chef fyret for at oversætte Jæger-bog

I september kørte samme sag i byretten, hvilket endte med en frifindelse til Jesper Britze, selvom retten fandt bevist, at it-chefen havde gjort det, som han var anklaget for.

Læs også: Forsvarets it-chef frifundet for Jægerbog-løgn

Men i Landsretten blev frifindelsen altså forkastet.

Også tidligere informationschef Lars Sønderskov fik ændret frifindelse til straf. Han skal betale 8.000 kroner i bøde for at have løjet om at have sendt den falske oversættelse til avisen BT.

Skandalen om den arabiske oversættelse brød ud i oktober 2009, men først et lille år efter kom Jesper Britze for retten, efter at han var blevet suspenderet fra Forsvaret. Den lange ventetid blev stærkt kritiseret af Jesper Britzes advokat.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Dennis Krøger

Som jeg har læst det, var det for at kunne komme med et argument til hvorfor den skulle forbydes.

 • Hvilket ville være et tåbeligt argument; hvis der allerede var en arabisk oversættelse ville det intet hjælpe at forbyde udgivelsen (jeg tror ikke rigtig at de onde, onde terrorister ville imødekomme et forbud).
 • 0
 • 0
#5 Normann P. Nielsen

Jeg kan undre mig over disse latterlige lave straffe, vi taler trods alt om mennesker indenfor det millitære system, hvor reglerne bør være anderledes end i det civile; her taler vi om personer der BEVIST har løjet for deres chef; i en sag der iøvrigt dermed yderligere belaster forfatteren af bogen - der nu jo pure er frikendt, eller frikendt, men "mistroet af forsvaret".

30 dages betinget / 8.000 i bøde.

Grotesk....

--Normann

 • 0
 • 0
#7 Jesper Lund

Jeg kan undre mig over disse latterlige lave straffe, vi taler trods alt om mennesker indenfor det millitære system, hvor reglerne bør være anderledes end i det civile; her taler vi om personer der BEVIST har løjet for deres chef; i en sag der iøvrigt dermed yderligere belaster forfatteren af bogen - der nu jo pure er frikendt, eller frikendt, men "mistroet af forsvaret".

I alle andre jobs er det ikke ulovligt at lyve for din chef (du kan måske blive fyret, men i fængsel kommer du altså ikke). Hvorfor skal det være anderledes i forsvaret?

Derudover skal man ikke ret langt med konspirationsteorierne for at komme frem til en skummel mistanke om at de to dømte er ofret som syndebukke i et større spil, der meget vel kan gå helt op til forsvarsministeren og departementschefen.

Personligt synes jeg at de personer som prøvede at få domstolene til at stoppe udgivelsen af en fuldstændig harmløs bog har gjort sig skyldig i langt større forbrydelser (censur!). Men systemet er indrettet på at beskytte de store fisk.

 • 0
 • 0
#9 Michael Eriksen

[quote]Hvorfor skal det være anderledes i forsvaret?

Forsvaret er anderledes, det har Folketinget bestemt ved at vedtage en særlig militær variant af straffeloven.

Poul-Henning[/quote]Ja, i militæret får man forfremmelse og medaljer for serie- og massemord bare fordi man handler efter "stemmer" (overordnede, Gud). Hvis vi andre bruger samme argument, ryger vi mindst 12 år i spjældet.

Den IT-ansvarlige i denne sag burde bag rigtige tremmer for at prøve at manipulere den demokratiske proces. Det burde give et-to år ubetinget.

 • 0
 • 0
#10 Tom Paamand

Påstanden var, at en arabisk oversættelse ville hjælpe taliban i Afghanistan (bortset fra at disse som regel taler pashtun i stedet). Så altså mere retteligt hjælpe med at bevise forsvarsministerens ord om at bogen var rigtig farligt, da den allerede var blevet oversat. Teksten kom fra WikiLeaks, der i øvrigt på det tidspunkt havde knapper til automatisk oversættelse af tekst, men det var der aldrig nogen der bemærkede.

Bortset fra at bogens arabiske oversættelse slet ikke var farlig, som forsvarsminister Gade senere forklarede, da han fik brug for at skifte til bakgear. Google Translate leverede nemlig uforståeligt volapyk. Jeg lod derfor to arabiske bekendte oversætte noget af det arabiske volapyk, hvilket gav et overraskende forståeligt resultat.

Det mest tåkrummende ved denne farce var da Forsvarskommandoens IT-eksperter ledte efter denne farlige arabiske oversættelse på nettet - og fandt den, troede de. Tumperne lod sig narre af en fake søgemaskine, der altid finder alt. Man skal blot lige give dem sit betalingskort for at blive medlem, og se resultatet. Derfor kunne Gade orientere Forsvarsudvalget om, at den var fundet. Og de mennesker skal forsvare os...

 • 0
 • 0
#11 Torben Lund

Han blev dømt for at lyve overfor sine chefer ikke for at lave en dårlig oversættelse. En noget anderledes historie.

"Når den suspenderede it-chef hos forsvaret mandag blev idømt 30 dages betinget fængsel, er det ikke for at have oversat den kontroversielle jægerbog til arabisk, men for at have løjet om det, da han specifikt blev spurgt af sine foresatte.

Det siger anklager Lone Damgaard fra Forsvarets Auditørkorps."

Torben

 • 0
 • 0
#12 Deleted User

Hele sagen er omgærdet af løgne og undsigelser. Der burde overhovedet ikke være en sag. Hva for en sag ?. Alt kan jo gøres med et par klik i google. Bogen er aldeles harmløs. Se og læs under selvbiografi på bibliotektet og man finder langt mere saftige bøger. SAS-Ranger etc. etc.. Så alt i alt har der været et lille cirkus igang, med en forsvarsminister, der ikke kunne se op eller ned på noget som helst

 • 0
 • 0
#13 Deleted User

Som jeg har kunnet stykke forløbet sammen, så sker der følgende:

 1. Spindoktoren (som IKKE er ud af det militære system) vil gerne "bevise", at Jægerbogen er skadelig (hvilket den på ingen måde er, iøvrigt - det er rent pjat). Han får en god idé...

 2. ... og den gode idé får han "Tito" med på. Tito er Forsvarsministeriets departementschef, som HELLER ikke er ud af det militære system, men er tidligere chef for PET og manden, der er kommet på den idé, at der kun skal være én efterretningstjeneste i Danmark, og det skal være ET (P'et skal fjernes), og FE skal lægges ind under dem. Det er en plan, som nuværende PET-chef Jesper Scharff iøvrigt også arbejder på. Han hedder Tito internt i FMN, fordi han møder kl 10 og går kl 14.

 3. Tito og/eller spindoktoren går til IT-chefen for at få ham til at udføre det beskidte arbejde. Han er - ifølge folk, der kender ham og har arbejdet tæt sammen med ham i rigtigt mange år - absolut en hædersmand, der aldrig kunne finde på at gøre noget til skade for Forsvaret eller noget ulovligt, med mindre han er blevet beordret til det.

Det forekommer mig derfor aldeles naturligt, at Tito slipper totalt for at komme i rampelyset (han har skudt skylden - med held - på hhv. ministeren, spindoktoren og IT-chefen). At spindoktoren slipper med skrækken. Og at IT-chefen får en plettet straffeattest.

Godt gået, danske retssystem. Godt gået, dansk presse. Og godt gået, Ekstra Bladet, som rent faktisk havde fat i de rigtige fakta indenfor 24 timer fra sagen røg i luften.

Mvh.

Mogens

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere