It-chefen i Lyngby-Taarbæk Kommune, Jens Kjellerup, erkender overfor Version2, at der ikke er blevet taget tilstrækkeligt hånd om eleverne på kommunens skoler, efter Lyngby-Taarbæk sidste år skiftede Microsofts kontorpakke Office ud med det gratis alternativ Openoffice.
I et åbent brev til Jens Kjellerup, Lyngby-Taarbæks borgmester og kommunaldirektøren har elevrådet på Virum Skole kritiseret skiftet fra Microsoft Office til Openoffice, som kommunen satte i gang i november sidste år.
Problemerne viser sig i form at 'ødelagte' layouts af de dokumenter, eleverne flytter fra hjemme-pc'en med Microsoft Office til skolens pc med Openoffice.
»Fx hvis vi skriver en dansk stil derhjemme i Word og bruger meget tid på layoutet i stilen, når vi så kommer over på skolen og skal printe den ud eller rette i den, er layoutet et helt andet og mere rodet, end det vi havde brugt tid på derhjemme. Dette er et problem, fordi vi også for karakterer for orden,« skriver eleverne i brevet, som lokalavisen Det Grønne Område har publiceret på sin hjemmeside.
Derudover savner eleverne undervisning i brugen af Openoffice.
Jens Kjellerup, har elevrådet på Virum Skole ret i sin kritik?
»De har ret i, at konverteringen af dokumenter mellem kontorpakker kan give problemer. Men det kan også give problemer mellem de forskellige versioner af Microsoft Office. Derfor var vores oprindelige tanke også at give eleverne Openoffice, så de selv kunne installere det derhjemme og dermed undgå problemer med konverteringen af filerne mellem skole og hjem,« siger Jens Kjellerup.
Har I været gode nok til at gøre eleverne opmærksomme på, at de kan downloade Openoffice til deres egen pc derhjemme?
»Vi må konstatere, at vi ikke har været gode nok til at sælge vores download-center. Der kan eleverne hente Openoffice i den nøjagtige konfiguration, som den ser ud på skolen. Det har vi åbenbart ikke været gode nok til at sælge ude på skolerne.«
Har I været grundige nok i forhold til omskolingen af eleverne fra Microsoft Office til Openoffice?
»Tilsyneladende er det ikke gået godt nok på alle skoler, men åbenbart er problemet større på Virum Skole end på andre skoler i kommunen, vi har haft kontakt til. Det kan godt være, at vi har ladet opmærksomheden falde lidt i forhold til at oplære eleverne, fordi vi fik positive tilbagemeldinger fra flere skoler halvanden måned efter udrulningen.«
»Men vi er ikke færdige med at implementere Openoffice, og vi skal evaluere igen omkring påske,« tilføjer it-chefen.
Kan du forstå, hvis eleverne, der står med problemerne til hverdag, har svært ved at forstå, at tingene ikke virker?
»Jeg kan sagtens sætte mig ind i elevernes situation, og at det er en stressende at opleve problemerne, for eksempel op til eksamen,« siger Jens Kjellerup.
Hvad skal der ske nu? Hvad er løsningen på problemerne?
»Løsningen på det er at få en dialog med eleverne, hvor vi finder ud af forskelle, der giver problemer, i skiftet mellem Microsoft Office og Openoffice. Og så må vi finde ud af, om problemerne bunder i manglende kendskab til Openoffice fra elevernes side, eller i de reelle forskelle i indholdet i værktøjerne.«
»Det kræver en indsats fra både lærere og elever at få et nyt system til at virke efter hensigten, og det er ikke anderledes end ved en hvilken som helst anden it-implementering, for eksempel skift fra én version af Microsoft Office til en nyere,« siger Jens Kjellerup.
Du har netop haft et møde med ledelsen på Virum Skole. Hvad kom der ud af det?
»Konklusionen på mødet med skoleledelsen er, at der har været småproblemer, men at projektet overordnet set fungerer. Vi har nu genkonfirmeret vores aftale om at evaluere forløbet med at implementere Openoffice efter påske,« siger Jens Kjellerup.
Mener du stadig, at Openoffice er en fuldt funktionel kontorpakke på lige fod med Microsoft Office?
»Ja, vi har generelt fået positive tilbagemeldinger fra skolerne i kommunen. Og det skulle også være mærkeligt, om eleverne i Lyngby-Taarbæk Kommune ikke er på niveau med elever i Norge og andre europæiske lande, hvor Openoffice er langt mere udbredt i skolen,« siger Jens Kjellerup.
Lyngby-Taarbæk Kommune har valgt at udrulle Openoffice i Novell-udgaven, fordi den ifølge it-chefen er særligt velegnet til at håndtere alle de kendte dokumentformater.