It-chef efter brand i København: Godt vi fik remote backup

4. maj 2010 kl. 13:161
En voldsom ildebrand i Apotekerforeningens bygning har raseret flere etager. Men udover nogle nedbrændte desktop-computere kan it-chefen tage situationen roligt på grund af fuld backup-løsning, fortæller han.
Artiklen er ældre end 30 dage

Ilden har ødelagt alt på de øverste etager i Dehns Palæ i København, hvor Dansk Apotekerforening holder til. Et potentielt mareridt for en it-ansvarlig, men ikke noget voldsomt problem for Niels Braae, Apotekerforeningens it-chef.

»Vi har fuld backup at det hele på en ekstern lokation, så vi mister ikke et eneste vigtigt bogstav. Og serverrummet står ikke i den del af bygningen, der brænder, så der er ikke noget centralt, der er ramt,« fortæller han via mobiltelefon tirsdag middag, mens brandvæsenet stadig kæmper for at få kontrol over ilden.

Så snart ilden er slukket, er der ikke noget større problem i at komme i gang igen, vurderer han.

»Når jeg må gå ind og sætte strøm på, kan vi komme i fuld drift på en times tid. Men bygningen brænder stadig, så det bliver spændende, hvornår det sker,« siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Proceduren for, hvordan de 75 forskellige applikationer og systemer kommer i gang i den rigtige rækkefølge ligger i ESDH-systemet - men også i laminerede ark på it-chefens skrivebord, der heller ikke er ramt af branden.

»Men var det brændt også, skulle jeg nok kunne skaffe de oplysninger,« siger han.

Alarm midt om natten

Hans arbejdsdag startede klokken halv fire i nat, da han blev vækket af alarmen for serverrummet. Strømmen var gået, lød beskeden.

»Så skyndte jeg mig at køre ind og se, hvad der var galt, og så stod hele bygningen i flammer i stedet for. Hovedtavlen stod af, og så lukker det hele pænt ned med de ti minutters strøm fra UPS'en,« forklarer Niels Braae.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han kunne tage hele den ellers voldsomme situation med 'ophøjet ro' på grund af remote backup af alting.

»Jeg har stået og klappet mig selv på skulderen hele dagen for, at jeg har fuld remote backup og gode serviceaftaler på hardwaren. Den beslutning om remote backup, jeg traf for nogle år siden, lønner sig virkeligt nu. Det er rart at vide, at der ikke er sket noget med Apotekerforeningens data, så jeg ikke render forvirret rundt og tænker 'hvor er min filserver',« lyder it-chefens front-beretning.

Dieselgenerator ville ikke hjælpe
Det eneste, der kunne have gjort en forskel i denne situation, ville være en solid nødgenerator og en stor tank diesel, så serverne kunne have kørt videre i lang tid uden strøm. Men havde Apotekerforeningen haft det beredskab på plads, skulle generatoren og serverne nok alligevel slukkes på grund af muligheden for vandskade.

»De hælder unægtelig nogle kubikmeter vand på den bygning, og serverrummet er nederst. Men ISS og brandvæsenet gør hvad de kan for at lede vandet uden om. Så det skulle ikke lide nogen overlast, og så er gulvet jo også hævet 30 centimeter,« fortæller Niels Braae.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det eneste, Niels Braae kan se frem til af skader på it-udstyret er de desktop-computere, der er brændt på de øverste etager. Har brugerne gemt filer lokalt, vil de nok være helt tabt.

»Det er den ulyksalighed, man kan komme ud på, hvis man bruger sit skrivebord som lagerplads. Så sagt med et gevaldigt glimt i øjet, for det er jo en tragisk situation: Hvis man ikke vil høre, må man føle,« siger it-chefen.

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
8. maj 2010 kl. 02:20

... i en tragisk situation.

Alt for ofte omhandler artiklerne nye produkter, problemer med it eller lige frem skandaler.

Så det er dejligt at se en god nyhed for en it-chef, som har styr på sin sikkerhedskopiering og procedurer for genetablering af it-drift efter brand.

Det kunne være rart, hvis der også kom en opfølgning eller en kommentar fra it-chef Niels Braae, om alt gik som han regnede med, da det blev muligt at genetablere driften.

Med venlig hilsen Claus Agerskov