It-chef benægter fusk med Openoffice-konklusioner

Da debatten om Openoffice i skolerne gik højest i Århus sidste år, var der også plads til mindretals-udtalelser, fortæller daværende it-chef Jens Kjellerup og afviser at have ændret konklusionerne fra en rapport. Men sådan oplevede lærer Rasmus Kær ikke forløbet.

Bliver Openoffice indført i folkeskolen af open source-glade it-folk, uden at der bliver taget hensyn til lærernes og elevernes it-behov?

Den oplevelse havde lærer Rasmus Kær i Århus sidste år, fortalte han tirsdag til Version2, men daværende it-chef Jens Kjellerup, der står for skud, kan ikke genkende kritikken.

Blandt andet skulle Jens Kjellerup ifølge Rasmus Kær have ændret på konklusionerne på en undersøgelse, som Rasmus Kær foretog med to af sine klasser. Her blev alternativerne til Microsoft Office 2003 - det vil sige Openoffice og Microsoft Office 2007 - sammenlignet, og eleverne foretrak Microsofts produkt til præsentationer og formler.

Men Jens Kjellerup, der i dag er it-chef i Lyngby Taarbæk Kommune, afviser at have pillet ved konklusionen i den uformelle undersøgelse.

»Det kunne jeg aldrig finde på. Alle partsindlæg skal høres. Rasmus Kærs mindretalsindstilling og undersøgelse blev da også medtaget i afrapporteringen til projektets styregruppe« siger han.

Selve rapporten blev ifølge Rasmus Kær ganske rigtigt ikke rørt, men Jens Kjellerups referat, som skulle sendes videre til styregruppen længere oppe i systemet, havde ikke meget med konklusionerne i undersøgelsen at gøre, mener læreren, der var med i projektgruppen, men ikke den overordnede styregruppe.

»Derfor kunne projektgruppen ikke godkende referatet, og flere ønskede, at hele rapporten i stedet blev sendt videre. Jeg endte med at sende den til en, jeg kendte i styregruppen, så de fik mine konklusioner at se, for Jens Kjellerup ville ikke tage dem med videre,« siger Rasmus Kær.

It-chefen mener dog, at Rasmus Kær stod alene med sin rapport.

»Rasmus Kær var en af fem lærere, der deltog i aftestningen. Der var ikke tilslutning til hans undersøgelse eller til hans konklusioner blandt de øvrige lærere, og Rasmus' undersøgelse og konklusioner kom derfor med som en mindretalsudtalelse ved afrapporteringen,« lyder Jens Kjellerups udlægning af processen.

Ikke korsridder for Openoffice

Grunden til, at Rasmus Kær henvendte sig til Version2, var fornemmelsen af dejavu.

Historien gentog sig tilsyneladende i Lyngby-Taarbæk Kommune, efter Jens Kjellerup startede som it-chef der. Her har elever på en af kommunens skoler skrevet et åbent brev til kommunen, hvor de klager over mangler ved Openoffice, der blev indført i efteråret.

Men billedet af en it-chef, der drager gennem landet som Openoffice-korsridder, er helt forkert, siger Jens Kjellerup, der tidligere har været med til at indføre Openoffice i det daværende Århus Amt.

»Openoffice på skolerne i Lyngby-Taarbæk Kommune er ikke it-afdelingens projekt. Det er et projekt besluttet af kommunalbestyrelsen i kommunen. Ideen stammer fra it-vejledere på skolerne og skolernes daværende Datacenter, og den opstod, før jeg blev ansat i kommunen,« fortæller han.

At Openoffice blev indført i Lyngby-skolerne uden et pilotforsøg skyldtes, at forskellen på Microsoft Office 2003, der tidligere blev brugt, og Openoffice er meget lille, og at det derfor ikke var nødvendigt, siger it-chefen.

Læreren Rasmus Kærs udmelding om, at eleverne har lettere ved at bruge den nye, ikonbaserede brugergrænseflade i Microsoft Office 2007, frem for menuerne i Office 2003 og Openoffice, vil Jens Kjellerup ikke blande sig i.

»Han er velkommen til at lave sine egne undersøgelser og konklusioner. Vi kiggede på utallige undersøgelser, da det blev diskuteret i Århus, og vi holdt os til officielle undersøgelser fra for eksempel BECTA, som er det britiske institut for software til undervisningsbrug. Deres undersøgelse var i langt større skala og måske også med en mere uvildig undersøger,« siger it-chefen.

I Århus endte diskussionerne sidste år med, at man ville køre et pilotforsøg, hvor både Openoffice og Microsoft Office 2007 blev testet på udvalgte skoler over et år. Men siden gik processen i stå, og kommunen bruger stadig Office 2003 i skolerne.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Christian Nobel

Grunden til, at Rasmus Kær henvendte sig til Version2, var fornemmelsen af dejavu.

Mon ikke der nærmere var tale om en ikke slukket hævntørst hos Rasmus Kær?

Herudover er det ufatteligt hvor meget 2 go'daw'do klassers mening om OpenOffice, i et primitivt og unuanceret sprog, kan fylde i pressen, når det f.eks. ikke volder nogen vanskeligheder for samtlige skoler og kommunalt ansatte i Gribskov kommune at bruge OpenOffice.

Panik før lukketid eller er den åndelige habitus højere i Gribskov?

/Christian

 • 0
 • 0
Anonym

Deres undersøgelse var i langt større skala og måske også med en mere uvildig undersøger

Sjovt, det med uvildig, hæfter jeg mig også ved ved Rasmus' 'undersøgelse'...

Men, han fik da sin vilje, min kommune benytter stadig Office 2003 på skolerne, og ønsker ikke at diskutere det med borgerne...

Så meget for medbestemmelse....

Skidt, jeg er fri af det latterlige system fra næste år, der skifter min yngste datter til privatskole, en der bruger OpenOffice.

Så kan taberne stå med deres latterlige dyre Windows XX, Microsoft Office XX og computer oppe i rø..., som en af dem så poetisk udtrykte det i Rasmus' 'undersøgelse' :-)))

 • 0
 • 0
Thorbjørn Andersen

Umiddelbart vurderer jeg, at eleverne har nok i open office (writer) - og jeg har endnu ikke set gode nok argumenter for andet.

Jeg prøvede lige selv (ca. 10 minutter) at lave et par formler. (Noget helt nyt for mig). Det fungerede fint.

Jeg må medgive at jeg var nødt til at quote '%' (internet søgning). Derudover måtte jeg bruge et par minutter på at lægge "a tilhører A" under mit summa-tegn. (Men hvor vanskelige formler bruger man i folkeskolen?)

Jeg brugte selv OO 3.0 hvor jeg godt kunne skrive + og - i formler, hvad der lyder meget underligt hvis man ikke kunne ?? (Hvis det er et opsætningsproblem kan man vel ikke tillade sig at gennemføre en sådan test - eller?)

Noget, der overrasker mig er påstande som

Eleverne fik løbende hjælp, når de sad fast

 • hvor jeg kraftigt må tvivle på Rasmus Kær (eller andre) har haft evner til hjælpe eleverne i OO især når det fremhæves at han ikke ved hvad de pågældende kasser betyder! - og eleverne massive kritik af det manglende '%'.

Så har de jo netop

ikke

fået ordentlig hjælp i OO! (Det har de så sandsynligvis fået i MSO - sikke er 'undersøgelse')

Jeg nævner ikke et ondt ord om MS Office - men jeg savner at få at vide konkret hvad OO mangler.

Som jeg ser situationen:
a) Writer kan nok til at opfylde skolebørn behov!
b) Med Open Office er billigere (også TCO)
c) Open Office kan eleverne frit bruge hjemme

Måske overvurderer jeg lærere og elevers evner ...

 • 0
 • 0
Anders Norgaard

Hvem mener der er blevet fusket? Rasmus Kjær eller Version2's overskrift-forfatter?

Og hvad skulle der være blevet fusket med? Rasmus Kjærs konklusioner kom med som en mindretalsudtalelse. Er det det der skulle være "fusk"?

 • 0
 • 0
Nicholas Colding

Jeg kan ikke genkende de udtalelser, som er kommet frem i Århus-sagen...
På min arbejdsplads er MS Word 2007 ikke særlig populær. Dels på grund af en ændret brugerflade og dels på grund af det nye filformat, som mange ikke kan anvende uden for vores lokaler.

Jeg syntes det lugter lidt af FUD... Er der nogen i Århus som har økonomiske interesser? Ud over massive besparelser naturligvis?

Det kunne være spændende selv at grave lidt i sagen og få indsigt i kilde materialet. Hvem er det som udtaler sig? Tit står der bare: en elev, eller en privatperson...
VH
Nicholas

 • 0
 • 0
Martin Bøgelund

@ Claus LOL - go' stil.
Fundamentalister er sgu' lige mærkelige i alle afskygninger.

Helt enig; Claus er godt nok mærkelig.

Men det er lidt synd du griner af ham. Han har jo brug for hjælp, ikke latterliggørelse.

 • 0
 • 0
Thorbjørn Andersen

Der var godt nok frygtelig mange fejl i min forrige tekst, men meningen er forhåbentlig ikke forsvundet.

Noget jeg godt kunne tænke mig, var at give den kære Rasmus et par spørgsmål:

@Rasmus
Svar mig lige på:
Hvad er det præcist OO mangler at kunne (teknisk)?
Er det kun oplæring, der er problemet?
Går du ind for åbne standarder/formater?
Hvor stort er dit kendskab til OO?

 • 0
 • 0
Jens Fallesen

Skidt, jeg er fri af det latterlige system fra næste år, der skifter min yngste datter til privatskole, en der bruger OpenOffice

Jeg håber ikke, at valget af kontorpakke er din (primære) årsag til det skift. :-)

 • 0
 • 0
Thorbjørn Andersen

Hvad med at bruge nogle argumenter i stedet for at give mig -1 til 'Åbne spørgsmål'

Jeg synes selv i høj grad spørgsmålene er relevante. Når Rasmus nu nærmest mener at OO er ubrugeligt, er det vel meget relevant at få konkret at vide, hvad der er i vejen!

Når han laver optælling af MS-dokumenter på en del af Intra-Weben og bruger det som et argument for at fortsætte med MSO, er det vel naturligt at spørge om han støtter åbne standarder! (og fri konkurrence)

Slutteligt. Når han skriver at børnene har fået hjælp i hans forsøg, men de alligevel ikke kan indsætte procent i en formel fordi det skal angives som '%' melder spørgsmålet sig om de har fået hjælp i OO - og dermed også hvor godt han selv kender OO.

Det er vel interessant at vide om vurderingen kommer fra en, der har stort kendskab til både OO og MSO eller kun MSO!

 • 0
 • 0
Jørgen Jepsen

Hverken MS Office eller Open Office er professionelle programmer, nærmere en slags avanceret og (al for) komplekst legetøj - for komplekst i forhold til niveauet og behovet hos langt de fleste, der benytter det i hjemmet, folkeskoler, gymnasier, universiteter og ledelser/administrationer. Rullemenuer og Ikonbaserede menuer er til brugere, der har behov for programmer á la Wordpad. Og for disse er problemstillingen fortrinsvis et spørgsmål om vaner og følelser, som også er relevante og vigtige nok for ens forhold til skolen/arbejdet/etc. (i hvert fald midlertidigt)! Men det handler næppe om teknisk sammenlignelige forskelle og ligheder i de forskellige programmer (der findes jo andre end MS og SUN, der laver kontorprogrammer) og økonomi. En administration/ledelse må nødvendigvis også stille andre spørgsmål, f.eks. også om prisen for licenser.

http://linux.oneandoneis2.org/LNW.htm er der en fremragende artikel med navnet Linux is Not Windows, som undersøger og forklarer en væsentlig del af de problemer, der optræder i debatten omkring Windows/Linux - mange af disse er essentielt de samme i Open Office/MS Office kontroversen, hvorfor jeg tillader mig at bringe linket til artiklen hér.

Den har i hvert fald oplyst mig om flere af mine egne uovervejede indskydelser, fordomme og fantasterier(!)

 • 0
 • 0
Anonym

Jeg håber ikke, at valget af kontorpakke er din (primære) årsag til det skift.

Nej, men det er, som min datter ville udtrykke det, en mega-nice sidegevinst ! :-)

 • 0
 • 0
Niels Larsen

Min datter sagde også "Fucking lorteprogram", da jeg sagde, at jeg ikke ønskede at putte flere penge i halvfærdige produkter fra Microsoft. Da jeg havde flyttet lidt rundt på flueben i opsætning af OpenOffice, viste det sig jo at hun faktisk godt kunne bruge programmet. Det er jo ikke helt samme betjening, men der er ikke noget man ikke kan.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize