It-brist i Sundhedsplatformen: Personale døjer med manuel indberetning af vigtige data på tredje år

Illustration: Hanne Kokkegård
Vigtige behandlingsdata om komplikationer og overlevelsesgrad efter behandling skal indberettes til de landsdækkende såkaldte kliniske kvaltitetsdatabaser. Det burde ske automatisk fra Sundhedsplatformen - men integrationen er stadig ikke lykkedes.

Tre år efter go-live sender Sundhedsplatformen stadig ikke data til størstedelen af de vigtige kliniske kvalitetsdatabaser, der bruges til at vurdere kvaliteten af behandlinger på danske sygehuse. Det skriver Version2's søstermedie DigiTech.

Den manglende integration mellem Sundhedsplatformen og databaserne har siden indførelsen af Epic-systemet gjort det sværere at skabe et retvisende billede af behandlingskvaliteten i det østlige Danmark.

»For mange af databaserne foregår det i dag sådan, at når man har fundet ud af, om patienten hører til den pågældende database, så finder man de forskellige elementer, der skal over i databasen. Sådan foregik det også før Sundhedsplatformen. Det skriver man ned på et stykke papir, og så åbner man databasen på en anden computer og fører data over,« siger Annemarie Hellebek, der er vicedirektør på Bornholms Hospital, til Digitech.

Den sidste opgørelse viser, at det stadig kun er meget få af de omkring 80 databaser, der får data fra Sundhedsplatformen.

Integrationsprojekt

Region H er nu ved at tage livtag med den penible situation. Annemarie Hellebek er styregruppeformand for et projekt, der skal sikre automatiseret indberetning fra Sundhedsplatformen til 30 af de kliniske kvalitetsdatabaser.

Udfordringen er ifølge hende bl.a. at finde samtlige de indikatorer, der skal indberettes, i Sundhedsplatformen. Det er en udfordring, fordi Sundhedsplatformen ikke altid har de samme dataformater og strukturer, som der er behov for til indberetningen.

Integrationsprojektet i Region H forventes at være færdigt inden udgangen af 2022.

Dette er en forkortet udgave af en artikel fra DigiTech. Her kan du læse mere om den tekniske udfordring med at integrere Sundhedsplatformen og de kliniske kvalitetsdatabaser.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Louise Klint

Integrationsprojektet i Region H forventes at være færdigt inden udgangen af 2022.

Er det for samtlige, omtrent 80 databaser? Eller blot de første 30, som Hellebek er i gang med, mon?

  • 3
  • 0
#3 Louise Klint

Jeg kan se, at jeg har 23 sider, i mit linkarkiv, om denne SP-problematik specifikt: De Kliniske Kvalitetsdatabaser.

Problemet er blandt de 3 største (de to andre er medicinmodulet og de ændrede arbejdsgange) og jeg har mange gange undret mig over, at Christiansborg ikke blander sig. Men så længe personalet bare bliver ved at dobbeltregistrere, så er det åbenbart i orden?! Det er meget vigtigt, at man bliver ved at sige det højt – at I sætter fokus på det.

Siden i vinter er jeg dog selv blevet mærkværdigt udmattet, hver gang emnet er Sundhedsplatformen. Ligesom mit relæ slår fra og man bliver helt tom indeni. Jeg tænker, at det er effekten af at have fulgt det tæt siden engang i januar 2016. En affære, der i den grad har været op ad bakke. En lille pause fra det, et pusterum, håber jeg gavner. Måske, hvis jeg orker, til sommer, når valget er overstået, og der falder lidt ro, så kan vi tale om det igen.

Så kan vi tale om, at man, for tiden, er i gang med at indføre talegenkendelse. Et aspekt, som illustrerer, hvor fejlslagent det store forandringsprojekt var.

”Det store forandringsprojekt”, som regionen (med sælgers hjælp) igen og igen har betegnet indførelsen af det nye IT-system. Denne ”store forandring”, som Sundhedsplatformen bringer – nemlig de nye arbejdsgange, den nye arbejdsfordeling, som IT-systemet dikterer. ”Sundhedsplatformens DNA”, har jeg set det kaldt. Det, at lægerne skal gøre sekretærernes arbejde, kort sagt. ”Det bliver en helt ny måde at organisere arbejdet på”, jublede man, ved opstarten, på sundhedsplatform.dk.

En forandring, som har kostet dyrt. Og en forandring, hvormed man har smadret noget meget velfungerende og effektivt til fordel for… (Ja, man orker knapt at sige det alt sammen højt).

En forandring, som man nu, 3 år efter at systemet blev introduceret for første gang, i stilhed er i gang med at rulle tilbage.

Med talegenkendelse, kliniske byggere og en lillebitte taskforce, i forbedringsplanen, som skal se på forbedringsmuligheder for arbejdsgangene, så problemet ikke syner af den fiasko, det reelt er. En proces, som desværre også udstiller, at man ikke har anet, hvad man har gang i, på ledelsesplan i regionen.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere