It-branchen tørster efter mobiludviklere

Mobiltelefoner erstatter i stigende grad computere, men branchen mangler udviklere. To it-fagforbund går nu sammen for at skabe interesse for mobil-udvikling.

22.000 dollars om dagen. Så meget tjener den amerikanske udvikler Ethan Nicholas ved at hans applikation Ishoot ligger som topscorer på listen over de mest downloadede applikationer til Apples iPhone.

Selv om det nok er de færreste, der skal forvente indtægter i den størrelsesorden, illustrerer Ethan Nichols succes meget præcist it-branchens efterspørgsel efter gode mobil-udviklere.

Det har man også erfaret i Danmark, hvor de to it-fagforbund Prosa og Sam-Data nu går sammen med flere mobil- og it-virksomheder for at skaffe flere mobiludviklere.

Første tiltag bliver en stor temadag på IT-Universitetet, hvor store aktører som Microsoft og Nokia vil afholde workshops, ligesom de besøgende vil blive introduceret for udvikling på de to mest udbredte mobil-platforme Symbian og Windows Mobile. Også Googles Android-platform vil blive præsenteret.

»Vi har ikke en præcis opgørelse over manglen på mobiludviklere, men der er ingen tvivl om, at der er et behov og at det kun vil blive endnu større i de kommende år,« siger Holger Foskjær, bestyrelsesmedlem i Sam-Data, til Version2.

I takt med udviklingen af stadig stærkere mobiltelefoner med flere og flere muligheder, er efterspørgslen på mobiludviklere steget markant. Og hvis ikke Danmark skal sakke bagud, skal der ske noget nu, siger Thomas Riisgaard Hansen, post.doc. ved mobiludviklingsenheden ved Aarhus Universitet, i en pressemeddelelse i forbindelse med temadagen.

»Danmark skal se at komme i gang med udvikling på mobile platforme, hvis vi skal følge med i den mobile innovation, der foregår specielt i Asien og Afrika, hvor mobiltelefonen er den foretrukne kommunikationsplatform,« siger Thomas Riisgaard Hansen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Jonas Finnemann Jensen

Android er på vej, men ikke udbredt nok... Hardware mangler IMO også lidt...
Og Windows Mobile og Symbian IMO er udelukket er der ikke så mange platformer tilbage...

Generelt ville det også være rart at se abonnementer hvor man kun betaler for datatrafik eller afregnes flatrate... Før det sker, e.g. at vi får service udbydere og mobiltelefon udviklerne helt adskilt... Kommer vi ikke til at se innovative applikationer. F.eks. er det de færreste service udbydere der vil have VoIP til at kører på de mobil telefoner de sælger...
Endnu færre vil sikkert have SMS'er erstattet af billigt IM...

Jon Bendtsen

Der har været rigtig mange forskellige mobilapplikationer til Palm OS. De existerer stadig, men udviklingen af nye og videreudvikling er nok gået i stå. Der vil sikkert også komme en del andre til Palms nye WebOS.

Der existerer også en del til Windows mobile, men Apple er de første som har gjort det meget nemt at finde og købe programmerne. Utroligt at de andre ikke indså det da de opdagede iTunes success med musik til iPods.

Iver Sørensen

Mit barnebarn er IT-ingeniør og fløj igår til Texas for at søge job . Han var på Texas Instruments lønningsliste tre måneder før sin afsluttende eksamen og arbejdede for firmaet i Ålborg indtil de pakkede kufferten og tog hjem til USA . Senere arbejdede han for et Engelsk udviklingsfirma med en TV løsning til mobiltelefoner , men det fik så også en ende. Motorolas fyringer umuliggør at finde et job i det nordjyske , så nu følger har efter Texas Instrument hvor han har gode referenser .
Det er sørgeligt utrolig hurtigt Ålborg mister sin position som udviklingsby i denne branche .

Brian Dahl

Jeg var også ved at få kaffen galt i halsen over overskriften, og kan slet ikke genkende billedet:

Med de seneste fyringer (Motorola, TI, Nextwave, RTX, ETI og flere andre) er vi vel oppe på ca. 450 ledige udviklingsfolk i Nordjylland. Jeg ved personligt at flere af dem søger ud over regionen (uden meget held).

Jeg vil da opfordre dem med de påståede ansættelsesbehov, til at rette henvendelse til undertegnede. Jeg kender skam flere "platform folk" herunder også til Symbian og Android, så I behøver ikke at lede længere.

Thomas Riisgaard Hansen

I artiklen er jeg citeret for "I takt med udviklingen af stadig stærkere mobiltelefoner med flere og flere muligheder, er efterspørgslen på mobiludviklere steget markant" og i den efterfølgende debat har flere stillet spørgsmål ved, hvordan sådan et udsagn hænger sammen med en stigende arbejdsløshed bl.a. mobile udviklere bl.a. i Nordjylland.

Det korte svar er, at på kort sigt og i finanskrisen tegn kan der være mange med ledige personer med mobilkompetencer, men i et bare lidt længere perspektiv vil kravet til flere og flere IT-systemer være, at det både skal kunne implementeres på mobilen og PC'en. Det vil gøre sig gældende både for virksomhedsløsninger, personlige services og en række nye services specielt udviklet til den mobile enhed.

Specielt indenfor den sidste gruppe af nye innovative mobile løsninger har Danmark både en udfordring og en mulighed. I forhold til andre lande er vi ikke specielt langt med at have mobiltelefonen "always on", "flat rate på data" og bruger stadigvæk meget vores fastnetforbindelser til at komme på internettet. iPhonen er ved at ændre dette billede med dens større skærm og "flat rate" data abonnement, hvilket også gør det lettere at sælge direkte til mobiltelefonen.

Tilbage til udfordringen med de arbejdsløse mobiludviklere, så er det min bedste overbevisning, at hvis Danmark skal kunne konkurrere innovationsmæssigt på applikationsområdet er der behov for personer med mobile kompetencer. Men når det så er sagt kan IT-arbejdsgivere i krisetider blive mere forsigtige og trækker sig tilbage til gammelt kendt teknologi.

Henrik Weide

Nu snakker vi jo om 450 ud af ca. 8000 folk der er beskæftiget i mobil og IT-branchen i Aalborg. Så i det store billede er det faktisk ikke så galt.

Noget som man skal have øje for når der diskuteres mobil-udviklere, så er det forskellen på om man laver GSM/UMTS/etc.-protokolstakke, hardware implementationer etc. og så om man laver software som applikationer til mobil devices.

Det førstnævnte - hardware og low-level software (protostakke osv.) som er det man beskæftiger sig med når man udvikler mobil-telefon hardware, er den del af branchen som er på vej ud af Danmark (ikke kun Aalborg). Det kan simpelthen ikke betale sig at lave her - det er billigere og lige så godt i Asien. (Med få undtagelser som nye måder at lave antenne-teknologier på osv., hvor en stor del af dette udvikles lokalt som det har gjort i mange år.)

Det andet - mobile software applikationer, er rigtignok det nye vækstområde. Især spil til mobile devices er i kraftig vækst - og har været det siden 2004.

Jeg er selv medejer af en et firma her i Aalborg, hvor vi udvikler spil til mobiler og håndholdte konsoller. Vi har kun oplevet vækst siden vi startede. Det paradoksale (uden at gå i detaljer) er, at i modsætning til hvad man ellers læser i pressen, så ser 2009 særdeles godt ud i den del af branchen.

Dette gælder både software til iPhone, men så sandelig også til alle de andre mobil-platforme som J2ME (mobil Java som er det mest udbredte), BREW, Nokia's nye N-Gage system (som findes på de nye N-series modeller som N81,N96,N85 osv.) og muligvis også Android (stadig rimelig early days, og Google skal lige have den kommercielle del op at stå).

Med andre ord, denne her artikel handler om netop applikations-udvikling til mobile devices, og her er det rigtigt, her kommer der til at mangle folk. Vi er allerede i gang ;-)

Log ind eller Opret konto for at kommentere