IT-Branchen: Sundhedsdata fra apps og gadgets tilhører dig selv

Der er ingen diskussion om, hvem der ejer sundhedsdata, vi laver i apps og gadgets. Det er altid din egen, mener IT-Branchen

Du ejer selv data, du laver om dig selv. Det melder IT-Branchen klart ud efter, Etisk Råds debatdag, hvor der blev diskuteret både for og imod, at sundhedsvæsenet skulle have adgang til de sundhedsdata danskerne alligevel skaber med apps og gadgets.

»Data er borgerens, og det skal vi virkeligt respektere af både etiske og lovmæssige grunde. Der er ingen tvivl. De data borgeren samler om sig selv, det er borgerens data. Hvor de skal hen, bør være borgerens valg,« siger Birgitte Hass, adm. direktør i IT-Branchen.

»Jeg har en tro på, at langt de fleste af os er så ømme om vores helbred, at lægen godt må se vores data. Vi er det mest tillidsfulde digitale folk, der findes, og netop det at passe på sin sundhed fylder meget for mange,« forklarer Birgitte Hass, der dog tilføjer, at:

»Der vil være en gruppe, der aldrig kunne drømme om at dele deres data, og det skal man respektere. Nogle af dem ville sikkert heller ikke gå med de gadgets. Det vigtigste budskab er, at det er borgerens eget valg.«

Det offentlige skal til gengæld kunne tage mod dataen

Når sundhedsdata alligevel bliver skabt omkring borgeren, ville det nu være oplagt, at borgeren selv kunne vælge, om det skulle bruges i behandling eller til forskning, mener Birgitte Hass, der efterlyser en mulighed for at dele data fra apps med sundhedssektoren.

»Det offentlige skal være i stand til at tage mod data, så borgeren kan tage et valg om at lade sine sundhedsdata indgå i både den personlige behandling og eventuelt til forskning,« siger hun.

»Data skal kunne afleveres til det offentlige. Det kræver, at det offentlige indretter deres systemer, så de kan tage imod borgernes data,« siger Birgitte Hass.

Hvis man vælger at sundhedsdata skal kunne bruges til enten behanling eller forskning, så understreger Birgitte Hass, at det skal ske på borgerens vilkår.

»Det er meget vigtigt, at det er borgeren selv, der vælger at aflevere sin sundhedsdata. Han vælger selv aktivt sin sundhedsudbyder – offentlig så vel som privat, og bestemmer både at og hvor han afleverer sine data.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Casper Pedersen

Men når nu et firma som Endumondo sælger dem selv til et Amerikansk firma, som ligger uden for Danmarks lov og ret, så kan man jo brøle alt det man vil uden at der sker noget når de deler/sælger informationer fra det de har samlet fra deres brugere ....

  • 2
  • 0
#2 Anne-Marie Krogsbøll

....når data er afleveret til egen læge/offentligt system? Er det så det offentliges ejendom derefter? Eller har man fortsat ret til at sige til og fra omkring anvendelsen?

Det er som om, Birgitte Hass's overvejelser stopper der, ved overgivelsen til det offentlige system. Er det tilfældigt? Eller håber man fra IT-branchens side, at det offentlige vil begynde at udlevere wearables, apps og gadgets til patienter - som så som led i egen behandling afgiver alle rettigheder til egne data?

For i så fald er vi lige vidt - det vil være en form for afpresning overfor patienterne, at hvis de vil have ordentlig behandling, må de ofre retten til privatliv. Og indebærer Hass's udmelding også, at patienterne ejer egne data så meget, at de gratis kan videregives til det offentlige system? Eller skal det offentlige betale app-producenten for adgang til disse data - selv efter patientens/borgerens samtykke?

"»Data skal kunne afleveres til det offentlige. Det kræver, at det offentlige indretter deres systemer, så de kan tage imod borgernes data,« siger Birgitte Hass." Det er sikkert allerede ordnet via NPI. Jeg ville ønske, jeg orkede at søge aktindsigt i det.

Der er meget, som ligesom ikke siges i Hass's udmelding, synes jeg. Alt det mellem linjerne.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere