IT-Branchen savner løsning på centralt problem i ny digitaliseringsstrategi: »Vi er nødt til at blive mere ambitiøse«

6. maj 2022 kl. 08:455
Natasha Friis Saxberg, IT-Branchen
Illustration: Jonas Pryner Andersen.
I går lancerede regeringen sin nye digitaliseringsstrategi, der blandt andet skal øge den digitale sikkerhed og understøtte danskernes og virksomhedernes digitale kompetencer. »Vi er nødt til at blive mere ambitiøse og mere konkrete,« siger adm. direktør i IT-Branchen Natasha Friis Saxberg. Hun savner blandt andet en løsning den manglende it-arbejdskraft.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der er både ris og ros fra IT-Branchen til regeringens nye digitaliseringsstrategi. Regeringen får ros for at have lyttet til Digitaliseringspartnerskabets anbefalinger, men ris for kun at tage et »første forsigtigt skridt på den rejse som strategien og visionerne udstikker.«

Det skriver IT-Branchen i en pressemeddelelse.

Læs også: Regeringen vil spare 10.000 årsværk med teknologi: Tænketank frygter ny skatte-massakre

»Jeg håber, at de kommende politiske forhandlinger om strategien kan sikre, at vi kommer både hurtigere og længere ud ad den vej, som strategien lægger. Vi er nødt til at blive mere ambitiøse og mere konkrete, hvis vi stadig vil være et digitalt foregangsland,« siger Natasha Friis Saxberg, der er adm. direktør i IT-Branchen, som repræsenterer ca. 800 virksomheder inden for it.

Artiklen fortsætter efter annoncen

To af de områder, der ifølge IT-Branchen skal konkretiseres, er manglen på it-specialister og åbne data.

Digitaliseringsstrategien mangler ifølge IT-Branchen konkrete initiativer, der skal stille offentlige data til rådighed for innovation generelt og for den grønne omstilling i særdeleshed.

»Hvis man frisætter en lang række offentlige data om forbrug og forsyning, vil det kunne få afgørende betydning for at udvikle nye grønne løsninger og services. Så det er skuffende, at der ikke er flere konkrete initiativer, der støtter op om regeringens egne klimamål,« står der i pressemeddelelsen.

Læs også: MitID-overgang udskudt efter kaos på borgerservice: Banker holder fast i hurtig overgang

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derudover er de manglende it-specialister, hvor strategien ifølge Natasha Friis Saxberg ikke følger op på regeringens egne visioner om uddannelse af flere medarbejdere med it-kompetencer.

»Det er et kæmpe problem for dansk erhvervsliv, at 90 procent af virksomhederne i dag står og mangler it-folk. Så det er ikke nok, at regeringen undlod at rundbarbere it-uddannelserne i forbindelse med udflytningen. Det er tvingende nødvendigt at skabe flere pladser på de it-uddannelser, der er efterspurgt af arbejdsmarkedet og af de unge,« siger hun.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
6. maj 2022 kl. 10:44

Det kommer da helt bag på mig, at IT-branchen mener det...

"Digitaliseringsstrategien mangler ifølge IT-Branchen konkrete initiativer, der skal stille offentlige data til rådighed for innovation generelt og for den grønne omstilling i særdeleshed."

Igen: Det kommer da helt bag på mig, at IT-branchen mener det...

Men ikke-personfølsomme data, som kan gavne den grønne omstilling, kan man da vist kun gå ind for bliver delt....Jeg tvivler bare på, at det kun er det, man tænker på. Der står nok nogle medicinal- og medico- og andre brancher klar, som også gerne vil have fingre i de personfølsomme data (Mere end de allerede har i forvejen):

2
6. maj 2022 kl. 17:18

Igen: Det kommer da helt bag på mig, at IT-branchen mener det...

Hvorfor kommer det ikke på mig, at det kommer "helt bag på dig"?

Vores medico-data (passende anonymiseret) bør - i vores interesse - være tilgængelige for de forskere og firmaer, der har brug for dem. De kan redde liv, men vi er velkomne til at frasige os medicin, som er udviklet på basis af disse data - se det som et bidrag i kampen imod klimakrisen;-)

5
8. maj 2022 kl. 19:56

Nis Schmidt skrev: passende anonymiseret

Jeg sidder så og overvejer, om nogen vil mene, at data bør være upassende anonymiseret.

Og hvad en upassende anonymisering egentlig er: er det, når de bare har fået en utilstrækkelig omgang salgssminke, eller er det når, man ikke længere synes at man kan bruge dem, fordi man ikke længere man finde den bagvedliggende person til samkøring (over tid og/eller på tværs af datasæt), eller yderligere undersøgelser?

For "passende" afhænger vist ret meget af, hvem som skal vurdere det. En Ferrari -ejer synes måske at en hastighed på 240 km/t er passende. Jeg kan også se på vores lokale fordelingsveje, at hvad der anses som passende hastighed meget afhænger af, hvor tæt man er på ens eget hjem ... og om der er småbørn i ens hjem eller ej.

Jeg tror også at Aalborgs borgmester har en egen mening om hvad der er en passende pris på cementfabrikkens CO2 udledning - og det er for nyligt blevet klart, at der er vidt forskellig mening om, hvad der er passende brug af teledata, afhængigt af, om man er EU-dommer eller dansk politiker.

På samme måde er det mit indtryk, at holdningen til, hvad der skal til, for en passende anonymisering i høj grad afhænger af om, hvorvidt man skal lægge ryg til festen, eller om man er professionelt nysgerrig.

F.eks. er det mit klare indtryk, at interesse endsige forskning i f.eks. differential privacy i nogen kredse vil blive betragtet om upassende, og rent tidsspilde grænsende til hærværk. Nogle mener endda at det er ganske passende, hvis data kun et anonymisering på en måde, som ikke er anonym i juridisk forstand (vorherrebevares!), og det ville være meget nemmere, hvis irriterende personer ikke blev ved med at stille irriterende spørgsmål. Fordi at indrømme sagens rette sammenhæng kan give (gys!) bias, og det som er værre.

4
6. maj 2022 kl. 18:53

Nis Schmidt skrev: Vores medico-data (passende anonymiseret) bør - i vores interesse - være tilgængelige for de forskere og firmaer,..

Jeg har set for mange grimme medico- og medicinalsager (og bigTech-sager) til, at det er en god idé. De bør forbeholdes offentlig forskning, i det omfang de kan anonymiseres ordentligt, sikkerheden kan bringes i orden, og borgerne har mulighed for at melde fra. Ellers er der ingen garanti for, at de kommer andre en medicinaldirektører, grådige forskere (det er de ikke alle sammen) og medicinalaktieejere til gavn.

Peter Gøtzsche: "Dødelig medicin og organiseret kriminalitet" og "Dødelig psykiatri og organiseret fornægtelse." Opiodskandalen Sagen om farlige underlivsnet Bløderskandalen Jevtana-sagen Osv. Osv.

3
6. maj 2022 kl. 17:43

Nis Schmidt skrev: Vores medico-data (passende anonymiseret) bør

Sagen er at disse data aldrig er passende anonymiseret.