It-branchen sætter ny omsætningsrekord: »Den danske kvalitet har rygtet sig i udlandet«

11. august 2022 kl. 08:55
Natasha-Friis-Saxberg
Illustration: It-Branchen.
Omsætningen i den danske it-branche satte i første kvartal af 2022 rekord med 74,1 mia. kr. Men væksten risikerer at aftage, hvis ikke arbejdsstyrken vokser og opkvalificeres, mener IT-Branchen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Den danske it-branche omsatte for historisk høje 74,1 mia. kr. i første kvartal af 2022, hvilket er en stigning på 6,6 procent sammenlignet med samme periode året før.

Det skriver IT-Branchen på baggrund af e-indkomsttal fra Danmarks Statistik og Dansk Erhverv.

Læs også: Rapport: Offentligt bureaukrati bremser rekruttering af it-specialister

»Vi fejrer endnu et historisk godt år for it-branchen. Men inflationspres, krigen i Ukraine og manglen på arbejdskraft risikerer at sætte en stopper for den gode udvikling,« siger adm. direktør i IT-Branchen Natasha Friis Saxberg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Engroshandel med it-udstyr og it-konsulenter mv. står for den største del af omsætningen, mens omsætningen for informationstjenester og udvikling af software og computerspil er steget med henholdsvis 27 pct. og 15,3 pct.

Eksporten er steget med 10,5 pct. fra 23,7 mia. kr. i første kvartal 2021 til 26,1 mia. kr. i første kvartal 2022.

»Potentialet for større eksport til udlandet er stort. Den danske kvalitet har rygtet sig i udlandet, og vi ser eksporten stige år for år,« siger Natasha Friis Saxberg.

Læs også: Det britiske parlament dropper TikTok af frygt for kinesisk data-snageri

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men træerne vokser ikke ind i himlen, lyder det fra IT-Branchen. 84,5 pct. af de danske it-virksomheder ser ifølge en undersøgelse fra brancheorganisationen mangel på arbejdskraft som den største barriere for vækst. 42,4 pct. af virksomhederne måtte sige nej til ordrer og opgaver på grund af mangel på medarbejdere.

»Manglen på kvalificeret arbejdskraft er et alvorligt problem, som risikerer at stoppe den ellers gode vækst i vores branche,« siger Natasha Friis Saxberg.

»På langt sigt er det vigtigt, at vi opkvalificerer og videreuddanner vores arbejdsstyrke, så vi kan matche den stigende digitalisering af samfundet. På kort sigt bliver vi nødt til at skaffe akut hjælp til virksomhederne ved at tiltrække og fastholde medarbejdere fra udlandet.«

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger