IT-Branchen raser over 'Orwellsk' lovforslag

Brancheforeningen IT-Branchen kalder det fuldstændig grænseoverskridende, at Skat skal have mulighed for at kopiere virksomheders data.

Orwellsk, fuldstændig grænseoverskridende og den største trussel mod danske virksomheder i årtier.

Kraftudtrykkene ligger løst på tungen af brancheforeningen IT-Branchens administrerende direktør, Morten Bangsgaard, da Version2 udspørger ham om foreningens holdning til et nyt lovforslag, der skal give Skat lov til at gennemføre komplette spejlinger af virksomheders data og bruge det i skattesager.

**LÆS OGSÅ **Skat vil kopiere virksomheders harddiske

Og det gør ikke direktørens indstilling mere positiv, at Skat faktisk allerede har gjort det i 91 tilfælde de seneste to år, som det kom frem torsdag i denne uge.

**LÆS OGSÅ **Datatilsynet rykker Skat for 91 ulovlige harddisk-kopier

»Det er et lovforslag af fuldstændig Orwellsk karakter. Det vil give uhindret adgang til så meget materiale i virksomhederne, at det ville svare til, at Skat i gamle dage frit kunne gå ind i en virksomhed og kopiere samtlige ringbind,« siger han.

Morten Bangsgaard understreger, at IT-Branchen går ind for at bekæmpe skattefusk. Men der skal være en sammenhæng mellem mål og midler, mener han.

»Det er ganske enkelt én af de største trusler mod virksomheders retssikkerhed i årtier. Vi er helt enige i, at skattekriminalitet skal bekæmpes, men det her er langt over stregen,« siger Morten Bangsgaard.

Lovforslaget har været sendt i ekstern høring hos blandt andet IT-Branchen, der allerede har tilkendegivet sin klare holdning.

»Det er et fuldstændigt helt og aldeles grænseoverskridende forslag, og vi er selvsagt imod det,« siger Morten Bangsgaard.

Datatilsynet har nu rykket Skat for et svar på, hvad der sidenhen skete med de data, Skat kopierede fra 91 danske virksomheder uden at have opbakning til det i lovgivningen.

Skat har beklaget det manglende svar og tilskrevet det en 'intern misforståelse'.

Dokumentation: De foreslåede tilføjelser i Skattekontrolloven

?Stk. 6. Told- og skatteforvaltningen kan tage identiske elektroniske kopier (spejlinger) af dataindholdet af elektroniske medier, der er omfattet af told- og skatteforvaltningens kontrol, og kan medtage det kopierede materiale med henblik på efterfølgende at gennemgå dette. Det kopierede materiale skal slettes, hvis told- og skatteforvaltningen vurderer, at materialet ikke indeholder oplysninger, der har betydning for told- og skatteforvaltningens kontrol. Såfremt told- og skatteforvaltningen beslutter at gå videre med sagen, skal det kopierede materiale dog først slettes, når sagen er endeligt afgjort.

Stk. 7. Skatteministeren fastsætter efter forelæggelse for Skatterådet nærmere regler om told- og skatteforvaltningens adgang til at tage identiske elektroniske kopier (spejlinger) af dataindholdet af elektroniske medier, der er omfattet af en kontrolundersøgelse, herunder regler om opbevaring og sletning af det kopierede materiale.?

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#8 Lilly B. Tang

Tænk lige over, om SKAT også skal have lov at kopiere f.eks. lægers og tandlægers komplette PC-ere, og dermed får samtlige data om lægernes patienter ind i SKAT.

Det er jo ikke engle, der er ansat i SKAT, det er helt almindelige mennesker. Skal de vide alt om alle, - ikke alene firmaer, men også private, via forskellige firmaer.

Tænk lige advokater ind også, så stiger kunsten. Der står ingenting om, hvem "private virksomheder" er.

SKAT er allerede hinsides almindelig retssikkerhed på alt for mange områder. Der er omvendt bevisbyrde. Firmaer og folk får ikke deres omkostninger dækket, SELV OM de vinder en sag, startet af SKAT. Lovgivningen består af skøn, som SKAT kan sætte, som det lyster dem.... osv. osv.

At give en institution beføjelser til at vide stort set alt om alle - hvad minder det om? Sovjet? Hemmeligt politi?

I forbifarten skal jeg lige oplyse med hensyn til offentlig snagen og utidig adgang til registre mv., at en kommune allerede kører en "service" for borgerne, hvor kommunen får adgang til folks aftaletider med deres læge, gennem lægernes Lægesystem, så kommunen kan være så overmåde flink at huske folk på aftalerne.

Kommuner og stat, SKAT eller andre forvaltninger skal holde fingrene fra folks private aftaler, PC-er, breve, mails m.m.m.m.

Det undrer mig, at disse ting ikke er i strid med registerloven. Jeg synes i hvert fald, at de er i strid med grundloven.

  • 0
  • 0
#9 Mette Nikander

Henning Godske og Lilly B. Tangs kommentarer, rammer præcist. Dette lovforslag viser med al tydelighed amateurisme og total mangel på indsigt i IT sikkerhed og forståelse for retslighed. Det er skræmmende at vi her i landet har folk, som kan blive hørt på så ringe et videngrundlag.Krypteringsmuligheden er der jo heldigvis, så det er jo oplagt at ty til og man kan idag kryptere stort set alle enheder endda med et centralt administrationsværktøj, der letter arbejdet betydeligt, så spørgsmålet er, hvad man vil gøre med sådanne data hos SKAT, eller er vi ved at nærme os Nord Vietnamesiske tilstande hvor kryptering er ulovligt;-)

  • 0
  • 0
#10 Knud Larsen

Tingene har sådan set ikke ændret sig meget over tid. Jeg har været vidne til at Skat beslaglagde min fars regnskaber, den gang det hele var på papir- i mere end 10 måneder. Prøv at tænke på at skulle undvære originaler for betalinger og indbetalinger i 10 måneder. Det var også en hån mod borgerne. Der kom i øvrigt ikke noget ud af det og heller ikke en undskyldning. Jeg har aldrig oplevet, at skat i det hele taget undskylder for sin helt urimelige fremfærd. Der er ikke fri process, der er omvendt bevisbyrde. Retsplejeloven er sat ud af kraft. Anke systemet, der er en narresut, medfører automatisk omvendt bevisbyrde ved civilretten. Der betales ikke erstatning for tab. se mere på www.skat-uret.dk

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere