IT-Branchen om ny Chromebook-afgørelse: Børns databeskyttelse er afgørende, men vi må ikke panikke
Helsingør-sagen om kommunens brug af Google Workspace i folkeskolerne, der med gårsdagens afgørelse fra Datatilsynet, som betyder, at tilsynet fastholder sit forbud mod kommunens brug af Google Workspace, kan ifølge IT-Branchen få negative følger for den digitale omstilling og børns undervisning i landets skoler.
Læs også: Opråb fra IT-Branchen: Vil have flere it-studiepladser i København
»Det er en rigtig uheldig sag, som risikerer at skade vores digitale omstilling og undervisningen i vores skoler. De digitale læremidler er så væsentlig en del af undervisningen i dag, at vi ikke bare kan stoppe med at bruge dem,« siger Martin Jensen Buch, der er chefkonsulent i IT-Branchen, i en pressemeddelelse.
»Vi skal selvfølgelig tage sagen alvorligt, og det er afgørende, at vi beskytter vores børns data. Men vi må ikke gå i panik og træffe nogle forhastede beslutninger, som skader vores børns undervisning og læring.«
Datatilsynet opfordrer til, at kommunerne, eventuelt i regi af Kommunernes Landsforening (KL) eller relevante ressortministerier, går sammen om at løse problemerne, da mange af forholdene i sagen vil være sammenlignelige eller ens på tværs af kommuner. IT-Branchen tager handsken op.
»Konsekvenserne af at stoppe er enorme. Så det må være en pligtopgave for alle parter at finde en løsning her. Datatilsynet foreslår da også, at de sammen med Helsingør Kommune sætter sig ned og finder en løsning på det konkrete problem – og at KL samt relevante ressortministerier inddrages i dialogen. Det tror vi også, er den rigtige løsning,« siger Martin Jensen Buch.
- Datatilsynet har 50 danske kommuner under lup
- Trumps Truth Social bandlyst fra Google Play – Modereringen skal skærpes, siger Google
- Google Sverige får anmærkning i årsregnskab for manglende skattebetaling
- Sikkerhedsbrist i Apple-software giver hackere komplet kontrol over iOS-enheder
- Denne artikel
- Datatilsynet strammer nettet om Chromebooks: »Jeg tror ikke, det her ender lykkeligt for Helsingør Kommune«
- Helsingørs borgmester raser over Chromebook-afgørelse: »En helt rædselsfuld og totalt urimelig situation«
- KL revser Datatilsynets Chromebook-afgørelse: Vi kan ikke leve med usikkerheden
- Datatilsynet fastholder: Chromebooks er stadig forbudt i Helsingør
- emailE-mail
- linkKopier link

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.
Fortsæt din læsning
- Sponseret indhold
V2 Briefing | GENERATIV AI: Sådan bruger du det professionelt
Kunstig Intelligens22. marts
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Martin Jensen Buch fra IT-Branchen mener, at "konsekvenserne af at stoppe er enorme" og med det mener han, at begrænsningen i brug af lige præcis Chromebooks kan få "negative følger for [] børns undervisning".
I det lys var min kommentar i phk's blog var måske bedre placeret her:
Jeg er lærer, har en phd-grad i (matematikkens) didaktik, arbejder som faglig konsulent i en kommunes skoleforvaltning og har (for-) fulgt spørgsmålet om IT's betydning for elevers læring i folke-/grundskolen gennem mere end ti år.
Jeg har ALDRIG set noget, der tilnærmelsesvis minder om evidens for, at anvendelsen af IT har haft nogen som helst positiv betydning for elevers læring af noget i noget fag (og i øvrigt heller ikke ift IT!).
Jeg påstår ikke, at IT ikke kan have en positiv betydning, kun at jeg forgæves har ledt med lys og lygte efter evidens for det.
Jeg er således ikke stødt på et empirisk belæg for at antage en sådan (årsags-) sammenhæng.
Jeg har også meget svært ved at se et godt (lærings-) teoretisk argument for, at IT skulle styrke børns læring. I hvert fald i den form, IT bruges i undervisningen i dag.
Inden Helsingør Kommune, Google, IT-Branchen m.fl. (inkl. Undervisningsministeriet) begræder begrænsninger i skolers brug af IT, må de fremlægge enten evidens for, at brugen af IT reelt støtter elevers læring og/eller stærke læringsteoretiske argumenter for mulighederne for det, inkl. en klar beskrivelse af, under hvilke betingelser - fx hvilken specifik praksis - sådanne muligheder kan opnås.
Var det noget for Version2's journalister at spørge Helsingør Kommune og IT-Branchen til dette?
"”Som enkelt kommune kan vi slet ikke løse det her alene – det hænger blandt andet på Googles aftalevilkår, som er uden for vores umiddelbare rækkevidde – her kigger vi ifølge Google selv ikke bare måneder men år frem, før der måske sker noget", skriver hun i en skriftlig kommentar til folkeskolen.dk og tilføjer: "Meget tyder på, at både Helsingør og de fleste andre kommuner er sat skakmat i arbejdet med digitale redskaber, sådan som vi er forpligtet til i folkeskoleloven. Når det er uklart, om selv danske udbydere med egen sky ifølge den nye afgørelse ikke kan benyttes, har vi meget svært ved at finde brugbare digitale platforme til vores elever"."https://www.folkeskolen.dk/helsingor-kommune-it-it-i-undervisningen/datatilsynsafgorelse-gaelder-kun-i-helsingor-menkommunerne-er-sat-skakmat-mener-borgmester/4670564
Der er i hvert fald noget, der tyder på, at Helsingør simpelthen ikke kan se en verden uden Google for sig. Linux eksisterer ikke i Helsingørs indre univers - Google har sat sig på tværs.
Men hvad er det for noget med, at heller ikke danske udbydere med egen sky må bruges? Er det bare en stråmand?
At hvor Google går ind, der går forstanden ud, kan ses af denne historie fra i går:"Børne-og undervisningsudvalget i Sorø Kommune har bedt forvaltningen undersøge fordele og ulemper ved at købe Chromebook-computere til alle kommunens skoleelever, skriver Sjællandske. Kommunen har leaset 3500 Chromebooks de seneste fire år, men de trænger nu til udskiftning. "https://www.folkeskolen.dk/citat-helsingor-kommune-it/soro-kommune-overvejer-at-kobe-chromebooks/4670338
Hvis de faktisk ender med at købe chromebooks i den nuværende situation, så burde det være strafbart.
Sorø Kommune har bedt forvaltningen undersøge fordele og ulemper ved at købe Chromebook-computere til alle kommunens skoleelever, skriver Sjællandske. Kommunen har leaset 3500 Chromebooks de seneste fire år, men de trænger nu til udskiftning. "
Det er faktisk sådan, at Chromebooks har en meget lavere levetid end almindelige computere. Man kan ikke, ligesom med fx Windows, opgradere fra Win7 til Win10 eller stadig modtage sikkerhedsopdateringer til Win7. Enhver opdatering til ChromeOS vil stoppe efter levetiden udløber på den pågældende Chromebook-model man har. Fra midten af 2020 udvidede de dog levetiden med 8 år fra den pågældende Chormebook-models lancering. Før var det 5-6 år. Det eneste man kan gøre er, at købe en ny model, hvis levetid ikke er udløbet.
"Det eneste man kan gøre er, at købe en ny model, hvis levetid ikke er udløbet."
Jamen i så fald må Helsingørs jo allerede være tæt på udskiftning for de er anskaffet før GDPR (Har Helsingør selv argumenteret med - derfor mente de ikke, at de skulle opfylde GDPR) . Så forstår jeg slet ikke rigtigt al opstandelsen, sådan rent økonomisk, for så kan de vel bare sadle om?
Så handler det jo ikke så meget om de penge, de har brugt, men om, at de bare ikke vil undvære Google-programmerne?
Endnu engang: Ca. 50 kommuner kan godt finde ud af have lovlig it-understøttelse af undervisningen
Måske ... Medmindre de bruger en anden stor amerikansk konkurrent af kontorprogrammer, operativsystemmer og Cloud-løsninger. Konkurrentens kontrakt og garanti er vel det samme som Googles, så længe begge firmaer er underlagt USA's lovgivningen?
Måske. Jeg stiller mig tvivlende overfor at Datatilsynet skulle have godkendt de pågældende kommunernes dokumentation, med de ressourcer de har til rådighed.
Er der INGEN (f.ex. version2) der spørger borgmesteren om kommunen har sat noget i værk for at se på ALTERNATIVE løsninger til at gøre Chromebooks brugbare lovligt?
f.ex. ved at installere linux på dem, og sætte dem op til et kommunalt styret login setup - som jeg f.ex. har lært at nogle kommuner HAR testet af - for om ikke andet, så vide om de har et brugbart alternativ
Så kan de være at højere klasser, gives lektier via google classroom eller noget - men det har bl.a. det gamle intra kunnet fint længe (bruges på mange privatskoler stadigvæk) og det kan Aula vel også?
Hvad skal der ellers erstattes, for at undgå Google? Login på Chromebook alene - løser det for 6.klasse og nedefter - de har nemlig slet ikke lektier :)
som jeg f.ex. har lært at nogle kommuner HAR testet af
Hvilke(n) kommune(r) har det?
"men vi må ikke panikke"...
Nej, lad I være med det, og så kom i gang med at finde alternativerne til Chromebook - de holdbare og lovlige alternativer til Chromebook. Panikken består nemlig ikke i, at man har forbudt Helsingør at bruge Chromebooks, men i at alle Googles livegne på alle niveauer slet ikke kan forestille sig et liv uden Google. Som narkomaner, der bliver sat på en cold turkey, panikker.
Tag skyklapperne af, og opdag, at der findes en verden derude....En verden udenfor (Google)....
IT-Branchen, Kommunernes Landsforening, kommunalpolitikerne og lærerne er alle klar til at skyde skylden på Datatilsynet.
Datatilsynet der ikke er ansvarlige for loven.
Datatilsynet der ikke er ansvarlig for at træffe beslutninger om at gøre ting der bryder loven.
Datatilsynet der mange gange har prøvet at skubbe Helsingør Kommune i den rigtige retning - som en overvenlig censor til en folkeskoleeksamen.
Jeg tror bare jeg vil stoppe med at betale skat, og hvis det giver anledning til harcelleren fra Skattevæsenet må det være Skattevæsenet den er gal med.
Hører lige nu Benedikte Kjær på TV2News hælde vand ud af ørerne om ikke at have ansvar, og at det jo ikke er noget Helsingør kan gøre noget ved selv, for det kræver, at Google går ind og ændrer noget i deres vilkår og programmer, og det vil de først gøre i 2023 (hvis de overhovedet vil gøre det).
JA!!!!!!!! DET SIGER JO ALT OM DET KVÆLERTAG, GOOGLE HAR TAGET PÅ OS ALLESAMMEN, OG SOM GOOGLES NYTTIGE IDIOTER HAR HJULPET DEM MED AT TAGE - VED AT KASTE BØRNENE FOR SVINENE!
Hvis Google ikke vil rette ind og overholde love og regler i Danmark, så må de ud! Og hvis Googles nyttige idioter (som lige nu myldrer frem fra under alle de sten, de har gemt sig under - Googles undergrundshær er kommanderet i aktion), så må de ud!
Det er ikke Danmark, der skal rette ind efter Google - det er Google, der skal rette ind efter Danmark. Det har man kunne finde ud af at tvinge igennem i andre lande, eks. Holland, så hvorfor kan vi ikke? Fordi vi er Die Dumme Dähnen, som absolut, koste hvad det koste vil, inkl. vore børns frihed og fremtid, skulle være først med fuld fart fremad med hovedløs, kritikløs, skruppelløs, korrupt digitalisering.
Det bør få følger for de ansvarlige. Men det får det nok ikke, for de har "friends in high places", inkl. hos Google, som ejer Danmark.
JA!!!!!!!! DET SIGER JO ALT OM DET KVÆLERTAG, GOOGLE HAR TAGET PÅ OS ALLESAMMEN, OG SOM GOOGLES NYTTIGE IDIOTER HAR HJULPET DEM MED AT TAGE - VED AT KASTE BØRNENE FOR SVINENE!
Det er lidt af en overdrivelse, man har selv lagt løkken over sin hals og det er uanset om man har valgt Google eller Microsoft. Det er et økonomisk valg primært fordi det ser pænere ud at man betaler for en service end at man betaler løn.
Det er Danmark i en nøddeskal: det er ligegyldigt hvad det koster bare det ser billigt ud.
En politiker der ikke tager ansvar for sit ansvarsområde?!?!?!?! Ej nu har jeg da aldrig!
... og politikerleden vokser.
Hvilken forhastet beslutning med store konsekvenser, er det mon IT-Branchen peger på?
Beslutningen om at købe hos Google?
Digitalisere undervisningsmaterialet?
At gøre danske børns stile og andre opgaver tilgængelige for amerikanske efterretningstjenester uden at informere hverken forældre eller børnene selv?
Googles rigide logning af alt, hvad de kommer i nærheden, af har været kendt siden dag ét - det er jo deres forretningsgrundlag - og kræver ingen teknisk indsigt, så hvad det er, der kommet bag på kommunerne kan undre. Men desværre har man sikkert udmærket vist det, blot været ligeglade, og det er det virkeligt skræmmende i denne sag. Både barnefaderen i Helsingør, der tog dette op, og Datatilsynet og dets vedholdenhed fortjener begge stor respekt. Det var på tide, der blev sat en stopper for dette uvæsen. Det kan simpelthen ikke være meningen, at en skoleelevs totale skolegang ukritisk skal logges med ukendt formål.