Når regeringen melder ud, at indtægterne fra beskatning af telefon og computere vil falde fra 500 millioner til 50 millioner, er det ramt meget skævt, mener Dansk Erhverv og IT-Branchen, som selv har regnet på indtægterne.
Faktisk vil så mange blive ramt af den kommende telefonbeskatning, at det vil sende 250 millioner kroner i statskassen. Altså halvt så meget, som multimedieskatten giver i dag. Det skriver de to organisationer i en fælles pressemeddelelse.
»Det er et kæmpe selvmål, regeringen er ved at lave,« udtaler Morten Bangsgaard, direktør for IT-Branchen, i pressemeddelelsen.
I et høringssvar om de kommende regler har IT-Branchen også en række andre kritikpunkter og mener blandt andet, at arbejdsgiverbetalte smartphones ikke skal beskattes.
I dag er en telefon ikke bare en telefon – for mange er det faktisk også en lille computer, der bliver brugt til at besvare e-mails på vej hjem i toget eller til at læse dokumenter på.
Så mens det er glimrende, at multimedieskatten får kniven, er det tosset, at al arbejdsgiverbetalt telefoni skal beskattes for 2.500 kroner. Dermed vil alle smartphones, der for mange er et vigtigt arbejdsredskab, også blive beskattet, argumenterer IT-Branchen.
Løsningen er at lade samme regel gælde for computere som for smartphones, mener foreningen.
Skal man undgå beskatning af en arbejdsgiverbetalt computer og internet, skal der være mulighed for at koble sig på firmaets netværk, står der i lovforslaget. Og det kan man bare udbrede til også at omfatte telefoner, skriver IT-Branchen i høringssvaret.
Derudover mener foreningen, at 2.500 kroner om året er en for høj vurdering af, hvad det koster arbejdsgiveren, at en medarbejder kan ringe privat fra arbejdstelefonen. I dag har mange firmaer flatrate-abonnementer, skriver IT-Branchen.
Og så bør der være en blødere landing for dem, der var i gang med at bestille udstyr til privat brug gennem bruttolønsordningen, skriver foreningen.
En overgangsordning beskytter alle, der får leveret udstyret inden nytår, mod et skattesmæk. Men den regel bør gælde alle, der bare bestiller udstyr i 2011, men først kan få det leveret efter nytår.
IT-Branchen ser i øvrigt bruttolønsordningen, hvor medarbejderne kunne købe computere og tilbehør med skatterabat, som et vigtigt redskab i digitaliseringen af danskerne. Især dem, der måske ikke bruger en computer til dagligt på arbejdet.
»Disse lønmodtagere mister med lovforslaget den mulighed. Netop disse lønmodtagergrupper har et særligt behov for at få adgang til at tilegne sig kompetencer på et niveau, som forudsættes til at kunne anvende f.eks. de mange offentlige selvbetjeningsløsninger,« skriver IT-Branchen.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.