IT-Branchen: Nørden er død

Hvis der stadig er folk, der tror, at it-folk og programmører er unge cola-drikkende pizzaspisere, så tager de fejl - grueligt fejl, mener IT-Branchen.

It handler i dagens Danmark om design, projektledelse og it-arkitektur.

Forestillingen om en ung ihærdig programmør holder ikke længere. Det er direktøren i IT-Branchen, Jakob Lyngsø, der i Berlingske Tidende lægger nørden i graven.

»Udviklingen indenfor it er som syerskerne i Herning. Der sidder ikke længere nogen herhjemme og massefabrikerer tøj ved symaskinerne, mens vi i stedet har design og modefirmaer. Det samme sker i it-branchen. Al programmering flyttes til Indien, mens projektledelse, udtænkning af løsninger, design og it-arkitektur skal håndteres hjemmefra. Så nørden er død ? han er total død,« siger han til avisen.

Selv om it-succeser som Youtube, Skype, Yahoo, Google og Microsoft for den sags skyld alle er grundlagt af nørder, så holder Jakob Lyngsø fast i, at det er de ledelsesmæssige kompetencer, der er afgørende for it-industrien i dag.

»De vigtigste egenskaber er projektledelse og management på topniveau. Danskere har en meget lille autoritetstro og derfor ser man danskere på topniveau i mange it-virksomheder globalt. Danskere har en evne til at stille sig frem med stor selvtillid og tage ansvar. Det er udvikling af design og løsninger for virksomheder. Og så kan it-branchen bryste sig af, at den kan honorere mange af de krav, unge har til arbejdsmarkedet i dag. Man kan kombinere familieliv med jobbet, da man kan arbejde overalt i mange stillinger. Det er utrolig alsidigt, og så er lønnen god,« siger Jakob Lyngsø til Berlingske Tidende.

Men har han ret i, at nørden er død, spørger Version2 i en afstemning til venstre på siden?

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Kim Madsen

Det vil sige at de 100.000 IT arbejdere der er i Danmark idag alle så må være IT direktører, arkitekter mv.

Det er korrekt at der har været og er en mode trend med at flytte udviklingsopgaver til Indien og Mexiko. Men da omkostningerne ved at gøre det, i form af ledelses strukturer, design og planning mv. er meget høj, er det kun de aller største projekter der egentlig har økonomisk gavn heraf.

I de fleste andre tilfælde varetager man enten programmeringen fuldt ud her hjemme i Danmark, eller laver et samspil mellem mindre virksomheder eller konsulenter fra udlandet, og lokale udviklere.

Efterhånden som timeprisen i Indien stiger vil det blive mindre og mindre attraktivt at benytte Indien selv for større opgaver, simpelthen fordi den samlede omkostningsbyrde inkl. ledelse, planning, design, og udvikling bliver væsentlig større end en extreme programming metode med udelukkende lokale ressourcer.

med venlig hilsen

Kim Madsen kbmITexperts kbm@kbmitexperts.dk

 • 0
 • 0
#2 Torben Mogensen Blogger

Dem af dem, der kan. De andre administrerer. :-)

Ikke, at det er skidt. Projektledere har god gavn af IT-uddannelse, selv om de måske ikke selv er ferme programmører. Og det er ikke alle gode programmører, der egner sig til at være projektledere.

At erklære nørden for død er en vild overdrivelse. Nørderne har bare ændret sig fra at være selvlærte knægte med en C64 til at være dataloger med lang uddannelse. De fleste af dem spiser pizza og drikker cola (hvem gør ikke det en gang imellem?), men de drikker også Barolo og spiser gedeost med pinjekerner og ruccolasalat. Og de går ikke kun i jeans, T-shirt og gummisko (selvom de fleste prøver at undgå snærende slips, hvis de kan).

Og at sige, at der kun er behov for ledelsesmæssige kompetencer er en farlig udtalelse. Innovationen kommer stadigvæk fra nørderne, og det gavner ikke økonomien, at der er ti ledere for hver produktiv/innovativ person.

 • 0
 • 0
#3 Thomas Ammitzbøll-Bach

Hvis IT-branchen ikke kan bruge unge, dedikerede fagidioter, der har brugt mange år på at lære alle faget finulige detaljer, så siger I bare til.

Jeg tror fint I kan løse alle IT-problemer i PowerPoint og projektstyringsværktøjer med hjælp fra indiske akkordarbejdere. Det skal da nok blive godt.

Så kaster vi os da bare ud i noget andet nørdet. Der er altid brug for skarpe hjerner i et højteknologisk samfund, og hvis ikke vi kan finde nok her i landet, så er der rigtig mange jobkort-ordninger i resten af verden.

I ringer bare, når PowerPoint-korthuset falder sammen, så skal vi nok hjælpe lidt igen.

Thomas

 • 0
 • 0
#4 Kristian Sørensen

Ja hvor møder man mange management typer der tror at "programmering" er sådan noget simpelt rutine arbejde der bare skal overståes. De venter på at de kan generere kode direkte udfra "powerpoint arkitektur".

Hvad nu hvis it firmaer i andre lande, såsom Indien og Baltikum mv. har ledelse der er bedre uddannet og mere erfarent, så de hved hvordan tingene rent faktisk forholder sig? Så er det disse her "programmering er for dummies" pseudo ledere og deres firmaer der går fallit.

Det er bare synd det er så svært at finde firmaer i Danmark med mere oplyst ledelse. De er faktisk meget sjældne.

 • 0
 • 0
#5 Daniel Møller

Jeg er enig med Kim Madsen, outsourcing er stærkt overvurderet. Vi har prøvet at køre projekter med et af de store anerkendte software-huse i Indien med speciale i netop outsourcing-opgaver og erfaringerne var at der var alt for meget bøvl med kommunikation, styring af projekterne og taget i betragtning hvor mange såkaldte "dataloger" de havde sat på projektet så kunne det halve antal dygtige udviklere gøre det hurtigere og bedrer herhjemme.

Iøvrigt var vores indtryk at der var en helt anden mentalitet end i udviklingshuse her i Danmark. Alt var meget topstyret og udviklerne adlød blot ordrer fra projektlederen uden at turde stille spørgsmålstegn ved noget. Hvilket alt andet lige også må gå ud over kvaliteten.

Så nej, outsourcing er ikke rene success-historier sådan som nogen har så travlt med at proklamere og nørden lever så vidt jeg kan se i bedste velgående - også herhjemme.

 • 0
 • 0
#6 Deleted User

Uden i øvrigt at skulle blande mig i en diskussion, der mest af alt handler om off-shoring, altså det mulige ved at flytte arbejde uden for landets grænser, vil jeg gerne flytte billedet tilbage på NØRDEN. IT-branchens rigtige nørder lever ikke af cola og pizza. Nogen af de rigtige IT-nørder jeg har haft æren af at møde var karakteriseret ved helt andre karaktaristika. 1) Kunne deassembler maskinkode i hex i hovedet 2) Gik altid i et elegant jakkesæt, da han var uddannet manufakturhandler 3) Kunne ikke udfylde sin selvangivelse fordi han hele tiden regnede i Hex 4) Havde en AMPEX-båndstation stående i kælderen

 • 0
 • 0
#8 Peter Makholm Blogger

Jojo, lad os bare sige at nørden er død. Og det vil ikke være første gang og helt sikkert ikke sidste gang og folk vil helt sikkert begræde det igen næste gang.

Alt var bedre i gamle dage, selv historierne om at nørden-arketypen (hvadend man så har kaldt den) var død. Hver gang jeg læser sådan en historie kan jeg ikke lade være med at løfte glasses, om det så er fyldt med øl, cola (ufff), grøn te, og i det stille udbringe en skål for Mel, en rigtig programmør.

http://catb.org/jargon/html/story-of-mel.html

 • 0
 • 0
#9 Frank Vilhelmsen

Hvis man betragter udvikling som et fabriksarbejde og regner med at fremtiden er ensartet og uforanderlig kan han bestemt have ret i hans holdning.

Og vi skal jo ca. en gang om året ha serveret historien om de vellykkede udviklingsprojekter som næsten udelukkende er produceret i Indien. Tesen om en god dansk projektleder på topniveau trækker nogle kasser frem og tilbage i et manager program og ud kommer færdig kode fra 3 verdens lande som binder 15 legacy systemer sammen lever i bedste velgående.

Mht. it-arkitektur rammer han dog plet. Som arkitekt pakker jeg også mine gaver ind som Pandoras æsker. Jo flere æsker jo bedre.

De vigtigste egenskaber er projektledelse og management på topniveau. Uden et godt produkt er ledelse ligegyldig. Som jeg ser det er det netop her vi er superstærke. Mennesker fulde af ideer og som ikke vil lader sig holde nede af jantelovsledelse er den vare som kan holde Danmark i top 100 på alle tiders innovationsliste.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere