IT-Branchen: Mere skub i universiteterne

Dagens finanslovsforslag fra regeringen indeholder flere penge til forskning. Det skal bruges til bedre it-uddannelser og it-innovation, mener IT-Branchen

Når regeringen fremover vil skrue lidt op for udgifterne til forskning, skal de ekstra penge målrettes it-området, der råber på både flere it-uddannede og mere forskning. Det er meldingen fra IT-Branchen, som en kommentar til regeringens finanslovsforslag for 2009, der er offentliggjort i dag.

Stigningen vil betyde, at 0,94 procent af Danmarks BNP næste år skal bruges på forskning, mens andelen vil runde én procent i 2010, en stigning på over 10 procent i forhold til de 0,89 procent, der bliver brugt i år. Det vil give en pulje på 13,5 milliarder kroner i løbet af 2009-2012. Oven i det frigives de 1,1 milliarder kroner, der kom i kassen ved salget af 3G-licenserne, og disse penge målrettes it-initiativer. Hvilke initiativer, det konkret munder ud i, afgøres senere.

IT-Brancen har mange forslag til, hvad der skal rettes op på. Branceforeningen peger på, at næsten al forskning inden for it i Danmark udføres af private virksomheder ? kun ni procent er finansieret af offentlige midler. Samtidigt betyder manglen på kvalificerede it-folk, at væksten i branchen holdes nede.

Foreningen foreslår derfor, at en særlig fond skal bruges til at sætte mere skub i universiteterne. For hver bachelor eller kandidat, der fremover kommer ud af universiteterne udover det nuværende niveau, skal der falde en bonus af, foreslår IT-Branchen. Samtidigt skal der bruges penge på at udvikle nye it-uddannelser.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Torben Mogensen Blogger

Bonusordninger for flere gennemførte studerende har det med langsomt at udhule kvaliteten af uddannelserne. Og det er heller ikke givet, at flere nye IT-uddannelser får flere til at studere -- man risikerer bare at konkurrere indbyrdes om de samme studerende.

Og nar man snakker om forskning, så er det netop PhD'er, der skal til. De forsker under deres uddannelse og ofte bagefter (hvis de kan få en forskerstilling, og de hænger ikke på træerne). Og de ekstra penge til PhD-stipendier skal ikke bindes til bestemte forskningsprojekter -- de skal gives til de bedste studerende uanset om deres emne passer ind i et større forskningsprojekt eller ej.

  • 0
  • 0
#3 Morten W. Jørgensen

Næh, du. Når jeg ser hvad der går tabt af Ph.D stipendiat-penge fordi de studerende springer fra p.g.a. hvervning af umodne studerende, fraværende vejledning, stupide krav om "institutarbejde" kan jeg ikke være ubetinget enig med dig.

Jeg blev selv hvervet som Ph.D studerende da jeg selv ikke var klar til det og sprang efter to år fra fordi jeg ikke vidste hvad jeg ville eller skulle. Det har jeg set fem andre fra mit gamle institut gøre. Men jeg skulle arbejde for instituttet. Og det /kunne_/ være noget så fantasktisk som at sætte stole op til et møde eller noget andet der emmede af forskning.

Som jeg har oplevet det, var der masser af penge til Ph.D studerene på mit institut. Det der manglede var en bedre rekruttering af Ph.D studernede og en bedre vejledning. Jeg syntes man med fordel kunne bruge nogle af pengene på det. Så ville meget være vundet.

  • 0
  • 0
#4 Torben Mogensen Blogger

Jeg blev selv hvervet som Ph.D studerende da jeg selv ikke var klar til det og sprang efter to år fra fordi jeg ikke vidste hvad jeg ville eller skulle. Det har jeg set fem andre fra mit gamle institut gøre. Men jeg skulle arbejde for instituttet. Og det /kunne_/ være noget så fantastisk som at sætte stole op til et møde eller noget andet der emmede af forskning.

Jeg ved ikke, hvor du studerede, men det lyder forrykt at bruge PhD'ernes pligtarbejde til den slags. Her på DIKU bruger vi i reglen pligtarbejdet til undervisning, hvor PhD'erne er hjælpelærere på kurser eller laver projektvejledning til f.eks. bachelorprojekter.

Dine kommentarer om manglende vejledning og umodne studerende kan jeg heller ikke genkende. Der er næsten ikk enoget frafald blandt vores PhD-studerende. Det skyldes måske, at vi ikke har så mange stipendier, som dit tidligere institut (hvad det så var) havde, og derfor kunne vælge mere kritisk. Men min erfaring er, at vi hver gang vi skal besætte PhD-stipendier udenfor de eksternt financierede specialiserede forskningsprojekter, så må vi afvise flere kvalificerede ansøgere.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere