It-branchen mangler kvinder: »Det er uinteressant at sige, at man sælger en server«

20. januar 2022 kl. 03:4529
It-branchen mangler kvinder: »Det er uinteressant at sige, at man sælger en server«
Illustration: MadsenogKo ApS.
Selvom et voksende antal kvinder søgte ind på it-uddannelserne sidste år, mangler der stadig kvinder i it-branchen. De skal dels dæmme op for manglen på arbejdskraft, dels styrke branchen gennem diversitet, mener forkvinde for IT-Branchens styregruppe for kvindelige ledere i it Heidi Have.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Hvis du skal have flere kvinder til at arbejde med it, går det ikke at skrive i jobopslaget: ‘Vi sælger servere’ eller ‘Du bliver ansvarlig for serverne’, for så er der ingen kvinder, der søger.

Så enkel lyder en af forklaringerne på, hvorfor der ikke er flere kvinder i it, mener salgsdirektør i Dell Technologies Heidi Have.

»Kvinder er generelt mere purpose-drevne, og en del finder det uinteressant at sige, at man sælger en server. Det samme gør jeg!« slår hun fast.

Log ind og læs videre
Du kan læse indholdet og deltage i debatten ved at logge ind eller oprette dig som ny bruger, helt gratis.
29 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
29
24. januar 2022 kl. 09:49

Var målet at få flere kvinder ind i IT ledelse eller IT branchen? Jeg ser det som 2 helt forskellige mål og udfordringer.

Syntes der hersker en del forvirring om at IT ledere har IT uddannelse. Det må være fra andre lande disse tal er taget ud fra.

28
23. januar 2022 kl. 17:42

Vi mangler en masse viden for at kunne konkludere, at kvinder ikke gider teknik.

  • Hvordan har andelen af kvinder udviklet sig inden for de sidste 40-50 år, evt. med fokus på maskinel og programmel?
  • Hvis andelen har ændret sig til færre kvinder, hvorfor?
  • Hvordan opfatter kvinder generelt it-fagene?
  • Hvordan opfatter de kvinder, der arbejder inden for it, it-fagene?

Vi sidder bare og deler ud af anekdoter og antagelser. Med nogle lidt mærkelige konklusioner. Jeg mener ikke, at man skal tvinge nogen ind til at arbejde med it, men det er da uheldigt, hvis kvinder fravælger it, fordi de har fordomme om faget og forholdene. Og endnu værre hvis de fravælger it, fordi de ved noget om forholdene.

Altså et fag (flere fag), hvor man som udgangspunkt går ud fra, at kvinder ikke gider teknik (ikke egner sig?), er da en selvopfyldende fordom. Og faktisk kan vi sagtens bruge programmører m.v., som ikke nødvendigvis spekulerer på big endian og little endian lagring eller kan forklare forskellen på ener-komplement tal og toer-komplement tal., Eller hvad man nu har af specielle interesser (hvad er The Manchester Baby kendt for?). At kunne skabe sig et overblik, at kunne bevare det, og forresten stadig forstå, hvad kunden/brugerne har brug for, hvordan et system skal bruges og så lige programmere det også, er da en god evne.

27
21. januar 2022 kl. 21:33

Står der at kvinder skal narres til at tage bestemte jobs??

Det er jo nærmest det forkvinden for IT-Branchens styregruppe siger, når hun påstår at det jobbet går ud på, er uinteressant.

Måske er ideen, at kvinden tager jobbet, og derefter omdefinerer det til "noget interessant"?

Men det kan blive lidt svært, når en eller anden ringer, og vil købe en server.

24
21. januar 2022 kl. 11:01

hvor man hos næsten nyfødte spædbørn har kunnet konstatere, at drenge holder øjefokus på mekaniske ting i længere tid end piger, som i højere grad holder øjefokus på andre mennesker.

Det har jeg også oplevet. Men at evolutionen på 2500 år skulle have fremelsket en glæde ved tandhjul eller bare hjul, kan jeg ikke greje. Forresten har jeg også oplevet en spæd pige gribe ud efter en legetøjsbil. Det var en lyserød bil

23
21. januar 2022 kl. 10:41

"Evolutionen har gjort at mænd og kvinder er forskellige. Mænd interesserer sig i højere grad for døde ting såsom computere."</p>
<p>Det er lidt svært at dokumentere.

Simon Baron-Cohen (ikke hans fætter komikeren Sascha Baron-Cohen!), professor i psykologi ved Cambridge har i sin forskning refereret til undersøgelser, hvor man hos næsten nyfødte spædbørn har kunnet konstatere, at drenge holder øjefokus på mekaniske ting i længere tid end piger, som i højere grad holder øjefokus på andre mennesker.

I mange år har mantraet fra "ligestillingsforkæmperne" været, at der ikke var forskel på mænd og kvinder - og at årsagen til at der ikke var en ren 50/50 kønsfordeling i IT-branchen måtte være udbredt misogyni.

Derfor er det forfriskende, at det nu åbent erkendes, at der faktisk er forskel på mænd og kvinders interesser!

Desværre ligger artiklen sig i halen på mange andre artikler her på Version2, hvor arbejdsgivere - uden at blive udfordret - tilkendegiver deres ønske om et større udbud af arbejdskraft (flere ansøgere til stillinger = lavere lønpres). IT-arbejdsgiverne har en simpel økonomisk interesse i at flere kvinder søger ind i branchen.

For når det nu er erkendt, at mænd og kvinder I GENNEMSNIT har forskellige interesser, så er det måske også helt forventeligt, at de har forskellige præferencer i forhold til jobtype og -område?

I forskningen taler man således om "det nordiske ligestillingsparadoks": Det har vist sig, at jo friere valg folk har i forhold til at vælge jobretning, jo mere kønsopdelt bliver arbejdsmarkedet. Groft sagt: Når man har fri adgang til uddannelse som i Skandinavien, så vælger kvinder "varme" fag og mænd "kolde fag", mens man i samfund med hårdere strukturer ser, at kvinder i højere grad vælger "kolde fag" som en måde at undslippe undertrykkelse.

Så måske skal vi bare være glade for, at der er masser af dygtige kvinder og mænd i IT-branchen - og at dem der er der er der af lyst? I stedet for at opsætte arbitrære mål om en bestemt kønsfordeling, når vi nu har erkendt, at mænd og kvinder har forskellige interesser?

20
21. januar 2022 kl. 09:20

"Det er lidt svært at dokumentere."

Er det ikke en forholdsvis normal antagelse, at kvinder interessere sig mere for for bløde værdier og mænd mere i materialisme?

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19883140/"The present study suggests that interests may play a critical role in gendered occupational choices and gender disparity in the STEM fields."

19
21. januar 2022 kl. 00:54

Da jeg for over 30 år siden arbejdede hos CMA var vi fem (100% ligeværdige) i et udviklingsteam, 3 mænd og 2 kvinder - så hvad er gået galt siden?

Har samme erfaring. På et af vores største og mest komplekse projekter i hedengangne Ambrasoft var der en kvindelig projektleder, chefarkitekt og udvikler og så altså mig og to andre med samme kromosomsammensætning. Det var ikke noget man tænkte over overhovedet - projekter blev sammensat efter kompetencer. Når jeg tænker efter, har jeg ikke været noget sted, hvor der ikke var en rimelig balance mellem kromosomsammensætningerne eller på nogen måde blev gjort forskel.

17
20. januar 2022 kl. 21:07

IT-feltet er idag så bredt, at der er brug for sælgere, compliance/jura og gud forbyde det IT-ledere (en kandidat uddannelse der aldrig burde være oprettet) og virksomhederne elsker at kunne vise en kvindlige IT-medarbejdere frem på hjemmeside, messer og kunderne generelt. Hvis kvinderne skal ind i det tekniske kommer der til at gå meget lang tid (bare spørg den lokale e-sport klub om hvormange piger de har eller Coding Pirate klub).

13
20. januar 2022 kl. 20:19

Evolutionen har gjort at mænd og kvinder er forskellige. Mænd interesserer sig i højere grad for døde ting såsom computere.

Det er lidt svært at dokumentere. Nogle kvinder i paleolitikum synes at have haft en fysik, der næppe stammer fra at hygge om ungerne hjemme i hulen. Men jeg kan egentlig godt se systemet. Når man nu ikke længere kan nedlægge en mammut, så kan man altid tage livet af en server. Jeg tror (altså jeg ved intet), at de fleste hackere er af hankøn.

Man kan ikke snakke sig forbi en computer. Enten virker den eller også gør den ikke. Det tiltaler nok lettere autistiske personer.

Jeg kender flere "typer", der af og til taler til en computer, trygler den om at reagere som forventet. Jeg tror egentlig ikke, at autisme kombineret med magiske forestillinger og drøvtyggeri på nogen måde udelukker, at man taler til en maskine. Man ved, at det ikke hjælper - men vi vil helst være på god fod med den. Just in case.

12
20. januar 2022 kl. 18:37

»Hvis vi skal have flere kvinder ind i it-ledelse, skal der være flere kvinder på C-level. Men det går for langsomt,« siger H. Have. Det tager lang tid, når mænd er 20++ år foran i annicienitet og i dag sidder tungt på ledende poster. Det er en demokratisk dårlig situation, fordi der bør være lige fordeling af kønnene i It-branchen generelt og ikke kun i ledelsen. Kvinder skal vælge IT til, så vil det komme af sig selv. Hvis der er barrierer i form af arbejdstider eller manglende fleksibilitet i arbejdet, så kan man ændre på det til gavn for begge køn. Glem alt om glaslofter og ubevidste fordomme mod kvinder. Se på hvad der gør IT attraktivt for kvinder i udvikling, design, arkitektur, projektledelse, support og salg. Jeg sammenligner situationen med lægerne på sygehusene og overlæger. I det hierarki er kvinderne det dominerende køn på leder niveau og vil snart være dominerende på overlæge niveau, når de ældre mandlige overlæger går på pension. Så Heidi Have, slå koldt vand i blodet og gør arbejdsforholdene, jobannoncerne, omgangstonen og karrierestigen og meget andet attraktivt for begge køb. Vi har ligestilling i Danmark, og det er ikke lovligt at favorisere på grundlag af køn eller røde sokker.

11
20. januar 2022 kl. 18:30

Der er mangel på folk med 3 års erfaring inden for en lille sub kategori som er meget forskellig fra virksomhed til virksomhed.

Hvis det kan formuleres hvad i vil have, ville skolerne også lære det, men det kan i ikke.

Skolerne kan ikke give erfaring på CV.

10
20. januar 2022 kl. 18:24

Evolutionen har gjort at mænd og kvinder er forskellige. Mænd interesserer sig i højere grad for døde ting såsom computere.

Når man arbejder med IT skal man være interesseret i hele tiden at forbedre tekniske systemer.

Man kan ikke snakke sig forbi en computer. Enten virker den eller også gør den ikke. Det tiltaler nok lettere autistiske personer.

Alt dette gør at der aldrig kommer til at være noget der minder om lige mange mænd og kvinder i IT.

9
20. januar 2022 kl. 16:47

...niveau med de hvide sokker. Hvis man vitterligt mener at »Det er uinteressant at sige, at man sælger en server« så skal man måske tænke på om det ikke er så meget mere interessant end at sælge kosmetik eller tøj.

Problemet er slet ikke HVAD man gør men HVEM som er i omgangskredsen.

8
20. januar 2022 kl. 15:09

Overdrivelse fremmer forståelsen, men mange it jobs indeholder lister med noget der ligner 10 krav og 15 "nice to have" .
Hvordan det læses rangerer groft sagt fra "har engang delt kontor med en der kunne" til "det job kan jeg ikke søge, for jeg opfylder kun 24 ud af de 25". Jeg ved ikke helt hvordan det er i Danmark, men umiddelbart hører jeg ude i den store verden at der er overvægt af kvinder der hælder i retning af den anden kategori? Måske simple ændringer i opslag med mindre af de alenlange ønskesedler kunne gøre feltet af ansøgere en smule større.

7
20. januar 2022 kl. 14:40

Problemet stikker langt dybere og er ikke mulig at få med i et kort interview. Jeg er helt enig, Gert Madsen. At være fordomsfri, mand som kvinde, er en meget stor opgave, og en meget stor personlig udfordring, fordi en del af dem er ubevidst bias. Jeg er sikker på at dialog og øvelse vil være med til at øge bevidstheden herom. Tak for input og rigtig god dag. Vh Heidi Have

6
20. januar 2022 kl. 14:33

Jeg er enig Leva Mikelyte, variation og bredde på rollemodeller er en meget vigtig brik og her kan vi også gøre det bedre. Tag gerne fat i mig via linked In, skulle du have lyst til at være mentor i vores mentor program i IT Brancheforeningen. Næste runde kører efter sommer. Tak for input og rigtig god dag til dig. vh Heidi Have

5
20. januar 2022 kl. 14:27

Enig, Jan Ferré. Kommunikationen skal naturligvis målrettes dels målgruppen og dels i henhold til jobbet. Jeg sidder med salg, og ja - vi elsker løsninger. Tak for input og rigtig god dag til dig. Vh Heidi Have

4
20. januar 2022 kl. 13:33

Problemet stikker dybere. Indstillingen til disse opgaver og formuleringer handler ikke kun om interesse, men også om fordomme. Man skal ikke konservere meget med borddamen til sociale begivenheder, før man opdager mange rodfæstede fordomme.

Man skal have fjernet billedet af IT-folk, som socialt handicappede,der hamrer i et tastatur hele natten. Og det skal ske i folkeskolen.

Det giver mening at se på arbejdsforholdene, men at fjerne relevant beskrivelse i stillingsopslag, for at diverse fordomme ikke skal springe op, mener jeg er forfejlet.

Uanset øvrige kvalifikationer, er ingen interesseret i at have chefer, som har fordomme om de områder de leder.

Så hellere leve med en skæv kønsfordeling.

3
20. januar 2022 kl. 11:26

Kvinder har bare flere muligeder end mænd, og de vælger det de synes er interessant.

Hvis vi så bare kunne slippe for deres jammer om at de får mindre i løn. Hvis det er løn de vil have, så må de lære at "server" = "løn"

2
20. januar 2022 kl. 11:22

Især med tanke på at der ér en massiv mangel i branchen. Jeg arbejder selv med it-sikkerhed i staten og kan godt se, hvordan kønsfordelingen på erfa-møderne og kurserne er - selvom det ikke er helt galt, er det heller ikke helt godt og der er en klar skævvridning ift. særligt rollerne når det kommer til it-arbejdet.

Det er min oplevelse at langt flere mænd sidder på de mere "hardcore", hands-on opgaver, mens kvinderne typisk får it-relaterede områder som en sideopgave på et mindre teknisk niveau (og måske derfor heller ikke har tiden og muligheden for at profilere/videreuddanne sig i ligeså høj grad som det ville være ønskeligt?).

I de tre år vi har været kunde hos Statens IT, har jeg oplevet at telefonen i Servicedesken blev besvaret af en kvindelig stemme to gange. Vores tidligere it-support havde én kvinde ansat - blandt 5-6 mænd.

Og så kunne jeg da godt personligt savne nogle rollemodeller, der måske kan inspirere til at se den verden på en anden måde - måske, fordi jeg har ikke rigtigt noget at sammenligne med..

1
20. januar 2022 kl. 11:16

Det er bestemt vigtigt at kommunikere rigtigt - både når man vil have mænd og kvinder til at søge en stilling og i så mange andre sammenhænge.

Desværre er det vist ret svært at kommunikere kønsneutralt. Jeg hæfter mig ved Heidi Haves udtalelse:

"I stedet bliver vi nødt til at kommunikere, at jobbet handler om at komme ud at besøge kundevirksomhederne og se, hvad der driver dem og holder dem vågne om natten, så vi kan finde den bedste løsning til dem."

For mig er sådan en tekst i en stillingsannonce klart et faresignal! Jeg skal altså ikke arbejde med teknik, men sidde i gruppe og finde løsninger. Adrk!

Well - der mangler kvinder på IT-arbejdspladserne - af mange årsager. Så det er sikkert helt fint at kommunikere mere målrettet mod kvinder. Og hvis det er sælgere, man ønsker at ansætte, så er de jo i forvejen forelskede i ordet 'løsninger'. Så det er nok ikke så ringe endda.