IT-Branchen kræver nationalt nødberedskab mod cyberangreb

31. juli 2013 kl. 12:152
Der er brug for en beredskabsplan for, hvad der skal gøres, hvis et hackerangreb rammer vigtige dele af den danske it-infrastruktur. Det mener IT-Branchen, som får opbakning fra politikere.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Når hackere gør et centralt it-system som NemID utilgængeligt, så er det et så alvorligt problem, at myndighederne i Danmark bør have en beredskabsplan. Det mener brancheorganisationen IT-Branchen ifølge Jyllands-Posten.

Inden for det seneste år har blandt andet et ministerium, KL og NemID været udsat for distribuerede denial-of-service-angreb, som har gjort hjemmesider og i NemID's tilfælde login-systemet utilgængeligt i en periode.

IT-Branchen frygter, at det kan få alvorlige konsekvenser, hvis fremtidige angreb rettes mod vitale funktioner som eksempelvis elforsyningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Når vores samfund er så digitaliseret, som det er, er vi nødt til at have helt konkrete planer for, hvad vi gør, hvis eller når hele eller dele af vores samfund bliver lammet af et cyberangreb,« siger direktør Morten Bangsgaard fra IT-Branchen til Jyllands-Posten.

Forslaget om en beredskabsplan får umiddelbart opbakning fra både Socialdemokraterne og Venstre ifølge avisen.

Til efteråret afholdes i øvrigt en større, national kriseøvelse, der netop tager udgangspunkt i et cyberangreb.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
31. juli 2013 kl. 14:00

Hvad med at starte med at få NemID til ikke at være single point of failure, så er det ikke et så stort et problem som det er nu?

2
31. juli 2013 kl. 15:19

Hvad med at starte med at få NemID til ikke at være single point of failure, så er det ikke et så stort et problem som det er nu?

En del af handlen mellem regeringen og bankernes (Nets) NemID var blåstempling af en monopolrolle med tilladelse til at trykke sine egne penge - gebyr pr. xxxx.

Hvordan forestiller du dig, at det kan ændres? Småbeløb pr. transaktion er jo netop bankernes speciale, og kan nemt holdes under befolkningens radar, uanset det giver store summer, når årets gevinst summes op.

Situationen vedrørende Dankort + øvrige betalingskort er jo skoleeksempler på ulykkerne, hvor der pt. her i Danmark er en løbende retssag vedrørende for høje gebyr, og tilsynsmyndigheden (Konkurrencestyrelsen) har krævet gebyret nedsat. På EU niveau er det tilsvarende overfor kortudstederne rejst krav om ændret praksis og nedsættelse af gebyr...http://www.business.dk/detailhandel/netbutikker-sagsoeger-dankort-ejer-for-200-mio.-krhttp://politiken.dk/tjek/penge/dinepenge/ECE2029720/eu-indfoerer-gebyrloft-for-betalingskort/

Det offentlige + pengeinstitutter fik jo med tvang borgerne på et perfekt kontrolsystem vedrørende komplet registrering og journalisering af din færden både vedrørende økonomiske, skatte- afgiftsmæssige, civilstand/samlivs- og sociale forhold.

Staten, Kommuner m.fl. & banker vil skulle lave en helt ny aftale, hvor meget store beløb ser dagens lys, samt ny/ændret organisering skal bygges... Når nogle gives magten over et så omfattende kontrolsystem, som borgerne selv betaler, og borgerne tilmed selv stempler sig ind og ud af, så vil en ændring aldrig ske.