IT-Branchen jubler over afskaffelse af multimedieskatten

1. november 2011 kl. 11:2516
IT-Branchen jubler over afskaffelse af multimedieskatten
Illustration: Det konservative Folkeparti.
Brancheorganisationen IT-Branchen mener, at afskaffelsen af den særlige skat på it-frynsegoder er det eneste rigtige, fordi den er gået ud over 60.000 hjemmearbejdspladser.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Regeringen vil i dens forslag til en finanslov for 2012 afskaffe multimedieskatten, og det bliver mødt med jubel hos brancheorganisationen IT-Branchen, som hele tiden har kæmpet imod særskatten.

»Det har været en mærkesag for os at få afskaffet multimedieskatten. Skatten har i sin korte levetid allerede kostet os mere end 60.000 hjemmearbejdspladser. Det eneste rigtige er at få fjernet multimedieskatten så hurtigt som muligt,« udtaler administrerende direktør Morten Bangsgaard fra IT-Branchen i en skriftlig kommentar til Version2.

Multimedieskatten blev indført med virkning fra 2010 med den begrundelse, at frynsegoder som arbejdsgiverbetalt mobiltelefoni, pc og internetforbindelse skulle beskattes.

Det indebar imidlertid, at mange blev pålagt at betale skat for det udstyr, de fik stillet til rådighed som hjemmearbejdsplads. Det gik blandt andet ud over skolelærere. Der er siden blevet indført undtagelser for visse grupper, som eksempelvis hjemmehjælpere, der har brug for en mobiltelefon.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Undtagelserne er dog også blevet kritiseret for at være svære at administrere, fordi medarbejder og arbejdsgiver blandt andet skal kunne dokumentere, at udstyret ikke bruges privat.

»Multimedieskatten har været en skat direkte på produktivitet og fleksibilitet. Det sidste, vi har brug for i øjeblikket, er skatter, der hæmmer vores arbejdsmarked,« udtaler Morten Bangsgaard.

16 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
1. november 2011 kl. 14:16

Det er egentlig meget rimeligt, at man betaler skat af goder, som arbejdsgiveren betaler. Ellers kan man unddrage sig skat ved at få store dele af sin "løn" udbetalt som goder.

Problemet med multimedieskatten er, at der er tale om arbejdsredskaber såsom mobiltelefoner, bærbare computere og internetforbindelser. De kan i princippet bruges privat, og man kan godt forestille sig, at de bruges udelukkende privat, så man alligevel får sneget arbejdsgiverbetalte goder udenom skattevæsenet. Men kuren (multimedieskatten) er værre end sygdommen: Omkostningerne til administration og manglende fleksibilitet overstiger langt de potentielle skatteunddragelser.

Endvidere inviterer multimedieskatten til misbrug: Hvis en arbejder skal betale multimedieskat af sine arbejdsredskaber, vil han ofte kræve at få valuta for pengene i form af dyrere eller mere udstyr, da multimedieskatten er den samme uanset værdien af det hjembragte udstyr. Hvis arbejdsgiveren gerne vil have arbejderen til at arbejde hjemme eller i bus/tog mellem hjem og arbejde, så betaler han gerne det ekstra. Men det var næppe kommet på tale, hvis hjemtagelse af værktøjer ikke indebar en udgift for arbejderen.

Groft sagt er der en tendens i staten (uanset regering) til at man hellere vil betale 1000 kr for at undgå snyd end at der snydes for 100 kr. Af samme grund bruges der enorme ressourcer på måling, kontrol og lignende, hver gang der er offentlige ydelser eller afgifter -- man skal jo nødig have, at nogen udnytter systemet. Det sker så alligevel, og så indføres nye kontrolinstanser og målinger osv. i skruen uden ende.

Afskaffelsen af multimedieskatten er et tegn på, at man er begyndt at se det absurde i at overdrive denne tendens. Men der er mange andre steder, hvor man med fordel kan fjerne kontroller og afgifter, der er for dyre at implementere.

10
1. november 2011 kl. 14:12

Det kan bare ikke gå hurtigt nok med at få fjernet denne multimedieskat

7
1. november 2011 kl. 13:43

Det sidste, vi har brug for i øjeblikket, er skatter, der hæmmer vores arbejdsmarked

Og alligevel vil man indføre en betalingsring omkring København. Marketingsbullshit.

4
1. november 2011 kl. 12:23

Hvis jeg skal tilbage til at betale skat af fri telefon istedet for, kan det vist være ligemeget for mig. På den anden side er det vel ikke urimeligt at jeg beskattes af værdien af at have gratis telefon.

6
1. november 2011 kl. 12:32

Nej, men det giver ikke meget mening, at skulle betale skat fordi man har en arbejdstelefon med hjem, for at kunne stå til rådighed for arbejdet, og hvor det er fyringsgrund at benytte denne mobil privat.

Dette er desværre virkeligheden for mange idag.

Men ja, postivt at multimedieskatten tilsyneladende bliver afskatten. Point til Margrete :)

14
1. november 2011 kl. 14:55

Hej Nils,

Jeg mener man kan ikke både have kagen og spise den, som arbejdsgiver. Man kan ikke påtvinge en medarbejder en byrde (som at stå tilrådighed for arbejdet 24/7) og samtidigt pålægge ham en personlig udgift. En personlig udgift som tager udgangspunkt i privat brug af en telefon, og så samtidigt nægte ham at bruge telefonen privat. Enten så afholder arbejdsgiveren den skattemæssige udgift til telefonen. Hvis medarbejderen skal betale for telefonen, er det jo ikke længere kun arbejdsgiverens. Dermed kan arbejdsgiveren ikke 100% bestemme over den. Medarbejderen betaler jo for den i privaten.

16
1. november 2011 kl. 15:16

Jeg mener man kan ikke både have kagen og spise den, som arbejdsgiver. Man kan ikke påtvinge en medarbejder en byrde (som at stå tilrådighed for arbejdet 24/7) og samtidigt pålægge ham en personlig udgift.

Det er ikke arbejdsgiveren der pålægger medarbejderen en ekstra udgift. Det er skattevæsenet / folketinget.

Hvilke aftaler en medarbejder måtte have med skattevæsenet er i princippet en arbejdsgiver uvedkommende. Uanset om et er transportfradrag, transportgodtgørelse, fradrag for A-kasse / organisation eller IT-dimser (eller andre ting).

5
1. november 2011 kl. 12:29

Jeg har heller ikke noget imod at blive beskattet af fri telefon eller frit bredbånd, som jeg faktisk kan bruge privat. Men jeg har ingen af delene, og jeg synes ikke det giver nogen mening at beskatte mig af muligheden for at tage en pc med hjem, når jeg nu faktisk har en stående derhjemme. Farvel og tak til multimedieskatten.

3
1. november 2011 kl. 11:58

Det er da godt at se, at når nu Blå Blok efterhånden har smidt alle liberale koncepter ud af vinduet, at de røde kan træde ind og vise dem, hvordan personlig og økonomisk frihed skal håndteres.

De "liberale" har i de sidste 10 år indført ekstrem overvågning, overformynderi af småsager og beskattet de mærkeligste ting. Samtidig med at deres tilhængere konstant tilskriver venstrefløjen alskens markeds-ødelæggende agendaer.

Yet here we are. Den blå regerings fuldstændigt hjernelamme beskatning af den branche der ellers er bedst rustet til at hjælpe Danmark til tops ligenu, er blevet fjernet af de røde, der godt ved hvornår beskatning giver mening, og hvornår det ikke gør. Godt klaret Helle og Co. :)

2
1. november 2011 kl. 11:48

Jeg er glad for at slippe for multimedieskatten, men pengene bliver nok kradset ind på anden vis vha. betalingsring eller andet.

12
1. november 2011 kl. 14:21

Ordningen kostede næsten det i administration som der kom ind. Så tvivler på det er meget det drejer sig om at de mister. Samfundsmæssigt er det langt dyrere med mindre fleksibilitet.

13
1. november 2011 kl. 14:44

Ordningen kostede næsten det i administration som der kom ind. Så tvivler på det er meget det drejer sig om at de mister.

Har du dokumentation for det? Jeg tvivler ikke på, at det er rigtigt, hvis man medregner virksomhedernes omkostninger, men har statens administrationsomkostninger virkeligt været så høje?

15
1. november 2011 kl. 15:01

Har du dokumentation for det?

Jeg så en nyhed på comon.dk for lidt over en måned tid siden, hvis jeg husker korrekt, hvor der var nogle der havde regnet frem til at de samlede udgifter (administration + manglende ekstra arbejde pga manglende flexibilitet) var i deres best case scenario det samme som deres indtægter, men at det var mere realistisk at det faktisk kostede meget mere end det tjente ind

1
1. november 2011 kl. 11:30

Lad mig være den første til at takke for det her på V2. Jeg er lærling i det daglige og vi er IKKE undtaget denne skat, som, set i %, udgør en god del af den årlige indtægt (ca. 1% i mit tilfælde, men jeg er voksenlærling; det er værre for dem under 25). Den har hindret mig i mit arbejde og været økonomisk belastende. Vestager kalder skatten for "tåbelig" i radioavisen kl. 8 imorges på P1. Jeg kunne ikke være mere enig.