IT-Branchen hilser Uber velkommen

20. november 2014 kl. 14:3610
Det kontroversielle taxa-system Uber har ramt Danmark og er med det samme blevet meldt til politiet. Nytænkning af koncepter er sundt for enhver branche, lyder det fra IT-Branchen
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den omstridte taxa-tjeneste Uber er velkommen i Danmark, lyder det fra brancheforeningen IT-Branchen.

»Det er vigtigt at modernisere og udvikle alle brancher. Vi hilser nye spillere velkommen – også på taxa-markedet,« siger Bjørn Borre, der er chefkonsulent i IT-Branchen i en meddelelse.

Den verdensomspændende app lader brugeren praje en særlig Uber-taxa med professionel chauffør. Men den giver også mulighed for private til at finde sammen og deles om udgifterne til kørsel, og det bringer app'en i problemer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I går annoncerede Trafikstyrelsen, at man havde politianmeldt Uber, for at organisere personkørsel uden taxalicens. Storbyer som Berlin og Barcelona har er gået samme vej og har forbudt ordningen. Og i USA er Uber lige nu i vælten for at true med at misbruge app-indsamlet data til at hævne sig mod kritiske journalister.

IT-Branchen ser da også Ubers indtog i Danmark som en anledning til at tage en politisk diskussion.

»Vi skal drøfte, hvordan vi opnår en bedre balance mellem wild west-tilstande og konkurrencehæmmende regulering,« lyder det fra Bjørn Borre.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
20. november 2014 kl. 22:41

Jeg bor i Nykøbing Sjælland, og kører til KBH hver dag på arbejdet.. Ville det være OK at jeg kørte fordi Fårevejle og hentede en anden som skulle samme vej, mod at denne betalte halvdelen af udgiften? Ja det ville det. Det har regeringen selv kaldt samkørsel og endda opfordret til. Problemet kan være hvis jeg hver dag fra klokken 20 til 01 kører ture for folk uden jeg selv har andet formål med det end at tjene pengene.. så er det personbefordring og vil formentlig ligge under hyrevogns lovgivningen.. Jeg tror at de vil få lov til at køre det hvis de kan bevise chaufføren selv skulle samme vej.. Det kan de nok ikke og derfor tror jeg det bliver forbudt.. desværre.. for jeg synes faktisk godt om det.. :)

4
20. november 2014 kl. 15:36

Skal loven ikke også gælde for innovative virksomheder? .. der er jo nogen uafklarede spørgsmål i forhold til taxa licens, sikkerhed, uddannelse og forsikring.

Selvfølgelig skal loven gælde for alle.

En person som lever af at køre for andre skal have en hyrevognstilladelse. Den er ikke længere.

Men om jeg tilbyder de ekstra pladser i min bil til andre næste gang jeg skal forbi OSAA i Århus eller til Raket Madsens motortest i Vandel via Uber, gomore, eller et opslag i den lokale brugs er ikke noget der er dækket ind af lovgivningen omkring hyrevogne.

Men vel og mærke så længe det sker til en pris som kun dækker mine omkostninger. Eller vil det nemlig også i princippet være hyrevognskørsel.

/Henning

  • som er i besidelse af kørekort til hyrevogn ;-)
8
20. november 2014 kl. 23:00

Man hyre go en bil + chauffør til at kører en fra A til B ... chaufføren skal jo ikke nødvendigvis til B og skal have overskud på turen.

Derfor er det erhvervsmæssig personbefordring og det kræver et EP-B-kørekort.

Ville det være OK at jeg kørte fordi Fårevejle og hentede en anden som skulle samme vej, mod at denne betalte halvdelen af udgiften?

Hvis man ikke tjener penge på turen, så er det ikke erhvervsmæssig personbefordring (ikke at forveksle med ikke-erhvervsmæssig personbefordring som kun gælder busser og stadig kræver et kvalifikationsbevis), så kan du sagtens køre med hvem du har lyst til. Men det er jo ikke det vi taler om med Uber. Disse chauffører får jo ikke kun benzinen betalt, de tjener jo faktisk penge på det.

I tilfælde de blev stoppet, kunne politiet fratage dem bilen, da det reelt ville tælle som at køre uden kørekort.

6
20. november 2014 kl. 16:53

Gomore tager også en procent del :)

3
20. november 2014 kl. 15:28

for at lave lidt af samme feature set.

vis vogn / vælg kredit kort firma/priv / email regning

Det kunne være de kunne holde på deres kunder hvis man ikke skal bruge 1 minute på at få kreditkort godkendt og få en bon på papir

2
20. november 2014 kl. 15:18

Den største udfordring for uber er vel hvor det rent juidisk placeres. Er det en Taxiservice, så er det underlagt hyrevognslovgivningen, og så er det jo bare endnu en app. Er det en kør sammen ordning ala Gomore, så kan det godt blive et hit.

Jeg kunne godt frygte at Uber bliver placeret udenfor hyrevognslovgivningen, og får held til at skubbe almindelige taxier ud. Ikke at jeg græder snot over hyrevognsbranchen, men de har kørselspligt, og uden den, så ville der være svært at få en vogn i landdistrikterne..

1
20. november 2014 kl. 14:56

Vil IT Branchen så stadig hilse Uber velkommen hvis de kendes ulovlige? Skal loven ikke også gælde for innovative virksomheder? .. der er jo nogen uafklarede spørgsmål i forhold til taxa licens, sikkerhed, uddannelse og forsikring.

Jeg har intet imod Uber og ser frem til mere konkurrence på taxa markedet, men det skal vel ske på de samme vilkår som eksisterende taxa'er operere på.