IT-Branchen advarer om overimplementering af NIS2-direktivet: »Det er dyrt at være klassens duks«
Flere end 1.400 danske virksomheder står som følge af EU's NIS2-direktiv til at blive kategoriseret som kritisk infrastruktur og skal dermed implementere it-sikkerhedsforanstaltninger til en samlet værdi af 448 mio. kr.
Læs mere om NIS2-direktivet her.
IT-Branchen advarer om »massive it-investeringer« som følge af direktivet og »enorme bøder«, hvis det ikke efterleves. Bødestørrelsen er op til 75 mio. kr. eller 2 pct. af virksomhedens omsætning – alt efter hvad der er højest.
»Selvom direktivet først træder i kraft i 2024, så er implementeringstiden stadig forholdsvis kort, når det handler om så store it-investeringer. Det er derfor vigtigt, at myndighederne hurtigt får orienteret alle berørte virksomheder om, at de er omfattet af det kommende sikkerhedsdirektiv. Ellers risikerer vi en situation, hvor virksomhederne ikke har mulighed for at afsætte midlerne og ressourcerne i tide,« siger Natasha Friis Saxberg i en pressemeddelelse.
Læs også: Britiske myndigheder scanner nu alle internetvendte UK-hostede enheder
IT-Branchens regnestykke bygger på, hvilke brancher, der ifølge EU er omfattet direktivet, og derefter har man overført disse til danske branchekoder. For hver virksomhed med over 50 ansatte i brancherne har man mulitipliceret med 350.000., da analysevirksomheden IDC anslår, at hver virksomhed i gennemsnit vil få en merudgift på 350.000 kr. Det er dog de sektorspecifikke myndigheder, der tager endelig stilling til, hvilke virksomheder der skal omfattes af NIS2-direktivet.
En stor del af foranstaltningerne i direktivet handler om at kunne forebygge og minimere cyberangreb – ikke bare hos den enkelte virksomhed, men også i forhold til hele virksomhedens værdikæde, lyder det fra IT-Branchen. Derudover stiller direktivet som noget nyt krav til både ledelsen, virksomhedens risikostyring og rapportering.
Læs også: Danske børns data fra TikTok kan ende hos ansatte i Kina
Jacob Herbst, der er forperson i IT-Branchens policy board for cybersikkerhed samt CTO i Dubex og medlem af det nationale Cybersikkerhedsråd, fraråder, at de danske myndigheder overimplementerer NIS2-direktivet, og at de udarbejder en national implementeringsplan.
»Danske myndigheder og virksomheder har en tendens til at overimplementere EU-lovgivningen. Men det er dyrt at være klassens duks, så vi skal hjælpe virksomhederne med at finde den rette balance, så der kommer styr på it-sikkerheden og leves op til reglerne, uden at virksomhederne mister overblikket og investerer store beløb i unødige tiltag,« siger han i pressemeddelelsen.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.