IT-Branchen advarer mod skolers milliondyre iPad-ræs

Nej, det handler ikke om at få losset så mange tablets ind i klasselokalet som muligt. Integrationen af it-løsninger i folkeskolen skal tænkes helt anderledes, mener IT- Branchen.

En uholdbar løsning, der risikerer slet ikke at gavne elevernes indlæring.

Sådan beskriver IT Branchen det storindkøb af tablets, som landets folkeskoler lige nu er i gang med. Skolerne bruger millioner af kroner på iPads og lignende udstyr, men risikerer at stå tilbage med en tom hardwareskal, fordi der ikke er lagt planer for, hvordan udstyret skal bruges i klasselokalerne.

Illustration: Henrik Nordstrøm Mortensen

»Det nytter ikke noget, at skolerne bruger millioner på eksempelvis iPads uden at opstille en klar plan for, hvordan de vil bruge dem. Med andre ord kan de små tablets ikke stå alene,« siger Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen, til Version2.

IT Branchens udmelding kommer efter, at et stort forskningsprojekt i Storbrittanien for nyligt har konkluderet, at folkeskolen bruger alt for mange penge på skinnende gadgets - frem at kigge på, hvad man rent faktisk kan brug dem til.

Herhjemme har blandt andre Odder, Fredensborg, Fredericia, Varde, og Aabenraa Kommune indkøbt iPads i stort antal til brug i flere folkeskoler i de forskellige kommuner. Alene Odder Kommune har brugt otte millioner kroner på tableteventyret.

Læs også: Store tavledag i Odder: Nu får 2.200 skoleelever deres egen iPad

Brugen af iPads i undervisningen er omdiskuteret, fordi ingen forskning hidtil har kunnet dokumentere, om tablets har en gavnlig effekt på indlæringen blandt folkeskoleeleverne.

Læs også: Ingen dokumenteret effekt: Skoler køber iPads i blinde for millioner

It-supporten på plads

Og hvis folkeskolernes it-support heller ikke følger med de store investeringer, påpeger IT Branchen, kan de risikere at stå tilbage med hundredvis af iPads, som måske ikke bliver opdaterede eller holdt ved lige.

»Når man køber nye tablets skal man også samtidig sikre sig, at skolen har et velfungerende
netværk og en professionel support. På samme måde er yderst vigtigt, at lærerne har adgang til de nye, digitale læremidler. Så det er hele vejen rundt, man skal tænke det her,« fortæller Mette Lundberg til Version2.

Hun nævner eksempelvis Helsingør og Fredensborg Kommune, hvor man i kommunal sammenhæng har sat kraftigt fokus på, hvorfor netop tabletvejen har været den rigtige.

Læs også: Skolestart: Millioner til den nye årgang iPad-elever

Læs også: Kommunal tablet-begejstring fortsætter: Fredericia køber iPads for 5 millioner

Vær konkrete

Løsningen er, mener IT Branchen, at man i de enkelte fag må lave en klar strategi for, hvordan man vil bruge eksempelvis iPad’en, hvornår, til hvad og om traditionelle løsninger ikke skaber lige så godt afkast, som en tablet kan gøre.

»Vi synes, det er rigtig godt, at folkeskolen vil eksperimentere på it-området. Og her kommer man jo heller ikke uden om den mobilitetsfase, som eksempelvis iPad’en står for. Men det handler om at være konkret, så man ved lige præcis, hvordan man vil bruge iPad’en til danske stile, til at lære regning eller klippe små film til præsentationer på klassen,« siger Mette Lundberg til Version2.

Læs også: Odder Kommune jubler over iPads til 8 millioner kroner

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (70)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Jesper Kleis

Selv om jeg er en ivrig iPad bruger og Apple Fanboy - har jeg haft svært ved at se hvad man specifikt skulle bruge iPads til i Klasselokalerne.

Jeg har forgæves forsøgt at finde ud af hvilke App's der blev brugt i Odder - samt hvilken strategi der lå bag. Den eneste strategioversigt jeg kunne finde, var så løst at man skulle tro det var løgn.

SÅ strategien har indtil videre været - lad lærerne og eleverne finde ud af hvad man skal bruge dimserne til. Den løsning har jo altid fungeret upåklageligt!

 • 0
 • 0
Jakob Dahl

iPads er rigtigt fine til privat brug men de er ikke modne til brug i undervisningsektoren endnu. Det første krav er at Apple får åbnet for deres volumen licensprogram i Danmark http://www.apple.com/education/volume-purchase-program/ Så længe det ikke er på plads er er licenskrav til forskellige apps yderst svære at håndtere. Det kræver at man så giver eleverne penge/gavekort i hånden til at købe software. Det betyder så at eleverne har ejerskab over softwaren som derfor ikke kan genbruges til næste hold elever. Og så er der netværket, de fungerer fint hvis man kun har et par stykker derhjemme, men de kan lægge et netværk ned med store mængder multicast trafik. /Jakob

 • 0
 • 0
Hans Andersen

Ipads eller whatever kan aldrig stå alene, her følger en konklusion af videomlaesnings undersøgelse:

På denne baggrund kan man spørge, hvor stort udbyttet af et hjælpemiddel skal være, før det giver mening at bruge det? Ser man på de mellemgode læ- sere i Projekt Pc-læsning, gik de fra 21 til 24 rigtige af 30 mulige i prøven FST-læsning, når de fik adgang til højtlæsning (Arendal m.fl., 2010, side 25). Er denne fremgang stor nok til, at hjælpemidlet kan anbefales til denne gruppe? Det er jeg ikke overbevist om. Det er næppe heller nogen god ide, at personer med et mindre bevægelseshandicap sætter sig i en kørestol. Hvis man holder op med at gå selv, risikerer man at blive endnu dårligere til det.

Desuden viser andre undersøgelser, at elever går mere op i form end på indhold når de læser på en pad......

 • 0
 • 0
Jakob Damkjær

Bruge millionerne på netbooks, bærbare, smartboards og service kontrakter på Windows support... For er der nogensinde lavet en ligende undersøgelse på de tusindvis af laptops der er blevet købt... Lugter ret meget af verdens sureste rønnebær.

God så det bedste argument i IT branchens historie.

"kan de risikere at stå tilbage med hundredvis af iPads, som måske ikke bliver opdaterede eller holdt ved lige"

For der er Ingen IT firmaer der kan levere iPad service... Og der findes intet software til at udføre de funktioner.

Den sørgelige sandhed er at "IT branchen" er blevet sejlet agterud da de ikke har investeret i kompetancer der er brugbare i post PC verdenen og nu prøver de desperat at begrænse skaden. Get in the game dinosaurs your expiration date is just about due....

 • 0
 • 0
Kevin Johansen

I så fald Jacob, fortæl mig venligst hvori en iPad udemærker sig frem for en blyant og et stykke papir? Eller fortæl mig hvordan iPad'en skal kompensere for den tabte dimension (en iPad er trods alt kun 2 dimensionel, som papir og blyant, men fordelen ved papir og blyant er at du ikke er begrænset af rammerne dikteret fra en app)? Husk inden du svarer lige at tænke på niveauet her!! Det er til folkeskolen, og ikke til gymnasiale eller videregående uddannelser.

 • 0
 • 0
Jakob Damkjær

At man ikke kan skrive 10 finger skrift med en blyant og det er svært at sende det man skriver via mail når man bruger en blyant...

Så det er forbudt at lære børn den måde de skal skrive resten af livet i folkeskolen... Ikke at de ikke skal lære at skrive med blyant.

Og hvis man VIL benytte en pen så fungere det jo også på en tablet men de skal bare ikke spidses...

Og bemærk jeg ikke skriver iPad jeg skriver post PC at skolerne vælger iPad er deres valg, men at de ikke hænger fast i fortiden og vælger postPC dimser synes jeg er prisværdigt.

Jup volumenlicenser vil være godt men at de danske skolebogsforelag kom ind i kampen med udgivelser i eBogs format så vægten af døde trær på unge poders skuldre kan lettes...

 • 0
 • 0
Deleted User

Kære Jesper. Vi i Odder bruger ikke tid på at forklare verden hvilke apps vi bruger. Det er meget forskelligt hvad lærere og elever bruger, de har en meget bred vifte. De bruger alt fra søm-brædt apps til imovie, de producerer undervisningsmateriale og træner tal. Det er op til den enkelte lærer hvor didaktiseret de har brug for app'en/læremidlet er, så det kan vi desværre ikke bruge vores tid på at fortælle andre, vi giver gerne tips og tricks, men vores kerneydelse er nu engang undervisning.

Hvis du ikke har kunne finde materiale om vores projekt, så vil jeg da gerne smide et link til dig odder1til1.wordpress.com http://www.oddernettet.dk/site.aspx?MenuID=15&Langref=1&Area=&topID=&Art... http://oddernettet.dk/dokumenter/odder_iPad-projekt_pjece.pdf

Værsgo, det ligger på kommunens hjemmeside af alle steder

vh Rikke

 • 0
 • 0
Deleted User

Kevin, iPad er et værktøj der gør det mere tilgængeligt at inddrage IT i skoletiden, IT skal være integreret, ikke en hindring der optager 1/4 af timen i logistik og login, vi skal bruge tiden på at undervise, til at lære, til at producere, iPad erstatter ikke altid en blyant og et papir, men den skal gerne redefinere læringen, hvis vi bruger den som erstatning for en blyant, ja SÅ er det spild af penge. Det er et værktøj til at producere, til socialkonstruktivisme, til individuel læring, til at få mundtligheden tilbage til eleverne, det er dem der skal tale, ikke læreren, den skal aktivere eleverne og give dem multimodale værktøjer der stilladserer deres læring.

 • 0
 • 0
Deleted User

"Men det handler om at være konkret, så man ved lige præcis, hvordan man vil bruge iPad’en til danske stile, til at lære regning eller klippe små film til præsentationer på klassen,« siger Mette Lundberg til Version2."

Det handler om at man har klædt lærerne på til at benytte IT i en didaktiseret sammenhæng, Man kan tydelig se at IT branchen bløder...vi har heldigvis metodefrihed i folkeskolen og det er heldigvis styrken i sådanne projekter, at vi finder vores egne metoder, vi skal ikke til at lave strategier for hvordan vi vil klippe film, herre gud! Lidt dårlig smag i munden får jeg altså, når jeg læser IT Branchens "råd" til de dumme intetanende kommuner der bare køber ind i blinde, når logikken er så åbenlys forfejlet.

 • 0
 • 0
Deleted User

Hvor længe mener du en laptop holder i en Folkeskole? du kan ikke stille det så firkantet op, vi kan ikke blive ved med at tænke gamle slidte pc'ere/laptops med manglende taster, mus og inverted skærm...det er bare ikke det vi vil i fremtidens folkeskole. Jeg er da ked af at du ikke kan se hvad LP modellen har at gøre med vores satsning, det bliver lange 3-4-5 år vi skal trækkes med dig så.

 • 0
 • 0
Deleted User

Men ville det ikke være en ide, at have brugt penge til at få alle folkeskole lærer til at bruge IT som et undervisningsredskab først? Jeg tænker bare, at jeg til dags dato ikke har haft en underviser som har kunnet bruge de diverse IT løsninger til positivt at fremme indlæring. Det skal endda siges, at jeg beskæftiger mig trods alt med andre unge som er i uddannelsessystemet - samt folkeskole elever. Men måske er det bare mig der stiller for høje forventninger til, hvordan man skal bruge de mange ressourcer?

 • 0
 • 0
Jens Bech Madsen

Det er et værktøj til at producere, til socialkonstruktivisme, til individuel læring, til at få mundtligheden tilbage til eleverne, det er dem der skal tale, ikke læreren, den skal aktivere eleverne og give dem multimodale værktøjer der stilladserer deres læring.

I burde, som undervisningssted, fokusere på at lære eleverne de basale færdigheder at læse/skrive og regne. Smid gerne basal viden om historie, kultur og naturvidenskab oven i, men så længe der ikke produceres rigtigt gode resultater i de basale færdigheder, som er grundlæggende for vores samfund, så synes jeg I skulle pakke alle jeres fine ord sammen og koncentrere jer om at kravle før I kan gå. I den analogi er iPad-leg at sammenligne med rumflyvning.

"stilladserer"... Suk

 • 0
 • 0
Jens Bech Madsen

det ene udelukker ikke det andet

Det tror jeg nu det gør. Når der bruges tid på at lave film, så er der mindre tid til at lære at lægge to og to sammen. Jeg mangler at se bevis for at de nye undervisningsmetoder giver bedre eller endda lige så gode resultater, som traditionelle undervisningsmetoder.

Men hvis man holder sig til de klassiske metoder, som har bevist sit værd, hvad skal cand.pædagog'erne så lave?

Jeg mener dette er for vigtigt til at eksperimentere med vores børn i stor skala. Hvor er beviserne for at det giver et godt resultat. Det er for nemt bare at skrive en masse ord i en brochure og så kalde det et godt argument. Hvor finder vi den forskning, der viser at dette giver god mening?

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Det tror jeg nu det gør. Når der bruges tid på at lave film, så er der mindre tid til at lære at lægge to og to sammen

Når du på den måde udelukkende fokuserer på de basale læse/skrivefærdigheder som værende det (eneste og) aller-vigtigste, så afslører du, at du mentalt stadig er fastlåst i en opfattelse af Danmark som et industrisamfund og ikke det videnssamfund det er i dag.

 • 0
 • 0
Gert Agerholm

Jeg har ikke nærlæst alle kommentarer, men efter min mening stort cadeau (og thumb up) til Rikke.

Det er helt korrekt at IT branchen tager sig selv alt for højtidelig og hænger fast i gamle mønstre. Der skal selvfølgelig være struktur og sammenhæng, total kaos er ikke gavnligt. Men som jeg utallige gange i forskellige indlæg har skrevet så er og bliver IT et værktøj som skal understøtte et formål, det bør ikke være målet der skal tilpasses IT systemerne.

Adskillige indlæg går på at man savner gavnlig brug af IT i undervisningen. Det skyldes måske i virkeligheden at man ikke har haft de fornødne muligheder eller også at IT bare ikke har været det rigtige værktøj. Efter min mening åbner en tablet en hel ny verden af muligheder. Teknisk set kan en laptop gøre det samme, men det er måden at bruge tingene der efter min mening er alt afgørende. Og her der der en graverende forskel.

Lad os bruge disse nye muligheder i stedet for at starte store strategiske overvejelser, hvor alligevel ingen kan overskue konsekvenserne på grund af manglende erfaringer. Så ender det igen igen i en stor "offentlig IT skandale" hvor man om 5 år har en specifikation klar som svarer til nu dagens tekniske niveau.

Hvis jeg skal være helt ærlig, så tror jeg at flere af disse kommentarer mod tablets bunder i at man opponerer mod at det er iPads der bliver brugt og i bund og grund skyldes en modstand mod Apple.

Jo flere der kaster sig ud i at bruge ny teknologi, des bedre står vi når tingene en gang skal vurderes. Hvis ikke vi gør, så gør de det alligevel i andre lande, og så står vi igen med "sorteper" i hånden. Prøv at forestille jer at vi i DK kunne være med til at vise vejen for fremtidens brug af teknologi i undervisningen.

 • 0
 • 0
Jens Bech Madsen

Når du på den måde udelukkende fokuserer på de basale læse/skrivefærdigheder som værende det (eneste og) aller-vigtigste, så afslører du, at du mentalt stadig er fastlåst i en opfattelse af Danmark som et industrisamfund og ikke det videnssamfund det er i dag.

Jeg opfatter det som et kæmpestort problem for det danske samfund at vi så ensidigt fokuserer på at vi er/skal være et videnssamfund. Der er masser af mennesker som ikke er skabt til at blive ingeniører, jurister, dataloger o.l. Vi er alle forskellige og har forskellige evner. Nogle er gode med hovedet, nogle er gode med hænderne, fødderne osv. Men videnssamfundet tilbyder kun noget til dem, der er gode med hovedet.

Det er min opfattelse at mange voksne, der i dag ikke kan f.eks. læse, ville ønske at der var gjort mere for at de havde lært det. Man hører jævnligt om at ufaglærte tager imod tilbud om at lære at læse eller regne. Simpelthen fordi det er så vigtigt at kunne det.

Naturligvis skal folkeskolen undervise i andet end de basale færdigheder.

Jeg efterlyser forskning, der viser at det er en god ide at bruge så mange penge og kræfter på tablets, fremfor at investere i eksempelvis flere lærere. Hvad har hele projektet kostet og hvad forventer man det koster hvert år fremover? Hvor mange ekstra lærere kunne man ansætte for samme pris?

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Hvor mange ekstra lærere kunne man ansætte for samme pris?

Det er ren populisme at spørge på den måde.

Men i Varde kommune skal man iflg nærværende medium bruge kr. 800000 på iPads til næste år. I Varde Kommune bor der iflg Wikipedia ca. 50000 mennesker og der er 29 folke- og friskoler. Kr. 1000000 svarer efter normal købmandsregning til ét årsværk i den offentlige sektor, så i en kommune med små 30 folkeskoler kunne man i stedet have ansat 0.8 folkeskolelærer.

Men det er jo ikke alle klasser i Varde, der får iPads.

Varde Kommune har købt iPads til samtlige lærere og elever i "udvalgte klasser". For disse kr. 800000 kan man købe i omegnen af 350 iPads dvs til 12-15 fulde klasser og deres lærere (jeg antager, at der nok er 25 elever i en klasse i folkeskolen - men jeg ved det ikke præcist).

Skulle de kr. 800000 have været brugt på lærerindkøb og ikke iPad-indkøb, så kunne de 12-15 skoleklasser have boltret sig i selskabet af i alt 0.8 lærer ... til deling.

Det er muligvis bare mig, men jeg har svært ved at se, at det er Guds givet, at pengene var givet bedre ud til lærerindkøb og ikke iPad-indkøb.

Hvad tror du selv en elev i folkeskolen får mest ud af i det daglige - en tablet og de muligheder den tilbyder eller 0.8 lærer, som hendes klasse skal deles med 12 andre klasser om?

 • 0
 • 0
Gert Agerholm

Jeg opfatter det som et kæmpestort problem for det danske samfund at vi så ensidigt fokuserer på at vi er/skal være et videnssamfund. Der er masser af mennesker som ikke er skabt til at blive ingeniører, jurister, dataloger o.l

Vi kunne ikke være mere enige. Men DK har ikke andre muligheder for at konkurrere med de billige lande. Vi KAN ikke konkurrere med arbejdslønnen fra østlande. Men ved at være et førende viden samfund vil der også automatisk følge andre opgaver. Hvis vi ikke gør det, vil vi blive kørt helt bag ud af de andre lande. Tro ikke at lande som Kina tager hensyn til de forhold, de sover heller ikke i timen og vil ligeledes drive udviklingen fremad. De starter ikke store undersøgelser og overvejelser om noget er rigtig, de gør det bare.

Hvor mange ekstra lærere kunne man ansætte for samme pris?

Efter min mening et ikke relevant spørgsmål i den sammenhæng. Du kan ansætte nok så mange ekstra lærere, det nytter ikke meget hvis de ikke får de fornødne muligheder. Dette drejer sig om at skabe bedst mulige muligheder.

Lad os se mulighederne i de nye teknologier. Hvis jeg havde ambition om at være selvstændig, så tror jeg der ville være et kæmpe potentiale i at være "Tablet supporter og udvikler" over for virksomheder og institutioner. Skabe nettop den sammenhæng som nogle efterspørger. IT branchen vil åben baret ikke, men så vil markedet frembringe "IT branchen reloaded".

Hvorfor er vi så bange for den udvikling? For den unge generation er disse hjælpemidler de mest naturlige værktøjer de har. DERFOR skal de integreres i undervisningen.

 • 0
 • 0
Gert Madsen

Det er ren populisme at spørge på den måde

Eftersom Odder Kommune gennemførte fyringsunder blandt lærerne ca. samtidigt med indkøbet, så er det vel ikke ganske irrelevant.

Og det kan godt være at man ikke får mange lærertimer for de penge, der er givet ud, men det skal jo også holdes op mod hvad det kunne gøre ved forældede lærebøger og/eller de gamle PC'er, som man må formode stadig skal være tilstede, når der skal produceres lidt længere tekster.

Nu har Odder kommune så fået nogle erfaringer i det forløbne år. Det har så resulteret i nogle rapporter med så mange buzz-words at det nemt kan gøre IT-sælgerne rangen stridig. Desværre undlader man i rapporterne at besvare det helt centrale spørgsmål: Har iPads forbedret elevernes indlæring ?

Det synes jeg er skuffende og giver mistanke om at det hele bare er varm luft.

 • 0
 • 0
Gert Agerholm

Eftersom Odder Kommune gennemførte fyringsunder blandt lærerne ca. samtidigt med indkøbet, så er det vel ikke ganske irrelevant.

Som virksomhed står du over for 2 muligheder: 1. Fortsætte som før og ikke reducere i mandskab. 2. Indkøb af nyt værktøj som måske giver nye og bedre muligheder, til gengæld reducere lidt i medarbejderstaben.

Hvad ville du vælge? Ved at vælge 1 ville man efter min mening kun udskyde problemerne. Det er ikke givet at 2 er den ideelle løsning, men det giver dig nogle muligheder at arbejde videre med.

 • 0
 • 0
Jens Dalsgaard Nielsen

Hvordan er det nu ? i 2012 forlader op imod 25% af drengene folkeskolen uden basale læsefærdigheder. Det betyder vel at de også har svært ved "at regne den ud".

Det ene udelukker ikke det andet, men min erfaring (3 stks) er at de såmænd får "trænet" rigelig computer udenfor skolen.

@Rikke: jeg synes det ville være rart hvis du rugte bare 20 minutter til at sammenfatte hvad I bruger af SW istedet for "hovski snovski svar". Det fremmer ingenting. Vi er faktisk en del der er nysgerrige.

Svar måske bare ala

2 kl: mat-med-en-pad - om at regne den ud - 7 ( på 12 skala) 6 kl: qwerty - at lære blindskrift - 4 ( ....) osv

 • 0
 • 0
Jens Dalsgaard Nielsen

glemte at sige at jeg (fordi jeg er nysgerrig) har været Odders sider igennem om jeres ipad projekt.

Jeg er desværre kun kommet forbi en hel masse pdf(gammeldags ? :-) og et par flash videoer. Intet konkret der giver svar på det vi alle efterspørger.

Og det synes jeg er synd. Folks(og mine) kommentarer er ment konstruktivt og er ikke forsøg på en hetzzz.

Feks er der en række afledede spørgsmål al - går i open source så vi alle kan få fordel og hjælpe til - har i planer om at brede det mere ud (feks til andre mod betaling) - er der interesse for det I laver på et operationelt plan

mvh

 • 0
 • 0
Mads Vanggaard

...er ikke forsøg på en hetzzz. Er det en joke? Det eneste som er befriende i ovenstående er at Rikke har en ligefrem tone i samme stil som de kritiske. Det eneste som overrasker mig er, at ingen spiller historien at Microsoft sidder på formandsposten i IT-Branchen og de har en interesse i at kaste mudder på Apple imens de leger catch up på tablet fronten. Herre Gud - tag en kiks og se hvordan det går i byer som Odder. Det kan jo være at folkeskolen er på rette vej

 • 0
 • 0
Mads Vanggaard

og for en god ordens skhyld: Jeg er hverken gift med Apple eller MS og er ikke bruger af nogen af deres produkter.

Det er jo desværre det man får mistanken om når man læser flere af indlæggene. Efterhånden tegner der sig et antal grupper af stereotyper som enten harcelerer imod en hver form forskellighed fra det de selv har oplevet eller i bund og grund er imod, at det ikke er et initiativ baseret på en open source platform. Tonen har fået lidt undertoner af det man så smukt på engelsk kalder sandbagging, hvilket får en til at være mistænksom når en reelt søger informationer frem for at finde vinkler til flere angreb. Jeg kan personligt ikke overskue om folkeskolen -> gymnasium -> universitet eller lignende genererer arbejdskraft med de egenskaber som virksomhederne efterspørger. Eller om vi fokuserer for meget på at danne individer som er hele mennesker, men med mangelfulde matematiske kompetencer som er nødvendigt for flere jobs end man tror. Så jeg kan ikke sige om papir-blyant er vejen frem eller om tablet generationen kommer til at eje verden - og det tror jeg hellere ikke at de fleste andre kan. Så jeg venter da gerne på at se Odder gøre deres erfaringer før jeg danner min mening - noget der vil klæde de fleste at gøre. Og så forresten, fald op og ned på hvordan skolefolk beskriver deres verden - når man har haft en del med humanister og pædagoger at gøre, så lærer man at omsætte det i sit hoved til et "normalt" sprog. For dig er det et white paper sprog, for dem er det sådan de tænker og snakker indbyrdes. Som en sønderjyde snakker med en bornholmer, intet galt i noget af det.

 • 0
 • 0
Niels Jakob Pasgaard

Hvad er det, som nogle mener disse tablets kan i skolesammenhæng, som gør dem til bedre læringsværktøjer end PC'er/Chromebooks?

Jeg tror på, som Rikke Thonbo også siger, at tablets er lettere at bruge for lærerne. Mange lærere har svært ved teknikken, og som de siger i Odder, så er der jo 'ingen teknik i en iPad'. Men gør det tablets til et bedre læringsredskab end en PC/Chromebook? Er det lærerne, der er undervisningens primære målgruppe?

Jeg tror også på, at iPads holder batteri en hel dag, og på at de er bedre at læse på end en PC-skærm. Men lærer man mest af at læse, eller ved selv at producere? Og ville en Kindle (eller en alm. bog) ikke være at foretrække til læsning?

Jeg tror endda på, at det er let at producere noget der ser 'iPad-lækkert' ud på en iPad - det er let at tage et billede, og sætte noget tekst ind ved siden af. Men ville man ikke kunne producere noget langt bedre på en PC/Chromebook, og sikre at fokus flyttede sig fra at lave det 'iPad-lækkert', til at lave det ordentligt (fagligt)?

Jeg kan ikke svare for IT-branchens motiver for at mane til besindighed, men jeg synes deres pointer virker meget fornuftige - ikke mindst fordi vi med ensidigt fokus på tablets i folkeskolen risikerer at skade rigtigt mange børns evner til at bruge en PC, hvilket fortsat er en forudsætning for at kunne klare sig på langt de fleste ungdomsuddannelser.

 • 0
 • 0
Jens Dalsgaard Nielsen

At indsnævre det til en for/imod pc hhv pad er ikke det interessante, men mere nysgerrigheden: hvad gør i, applikationer, udbytte af forløbet osv. Og det behøver ikke være et dokument på 30 sider med mange svære ord :-)

Det at lære at betjene hhv pc/pad er efter min mening ikke det væsentligste - det skal de under alle omstændigheder nok få lært, men mere om der bliver:

 • er bedre til at modtage undervisning
 • flere der læser godt
 • regner godt

som er en forudsætning for stort set resten af undevisningen.

Har man undersøgt det (bla læse- og regne prøver før/efter) osv osv

Og fra min side ment helt fordumsfri ! ingen pegen fingre herfra, men et ønske om at høre hvad der gik godt og skidt. Det man lærer mest af er ofte de "negative" erfaringer - men folk vil ofte ikke ud med dem.

slut herfra - dagens studerende kalder (spm ala x += (++y); osv :-)

 • 0
 • 0
Mark Gjøl

Det kan jo være at folkeskolen er på rette vej

Det kan også være at den er på galt spor. Vi ved det ikke, men flere skoler tordner samme vej, fordi retningen uanset hvad er fancy.

Der er meget med at vi skal være et videnssamfund og vi derfor skal bruge den nyeste teknologi. Men der er ikke meget vidensskabende over en ipad. Den er lavet til at alle kan samle den op og bruge den - så det er ikke fordi eleverne står bedre af at have lært den at kende. Hvad man har brug for i et videnssamfund er basale færdigheder som f.eks matematik og sprog (samt meget af det andet man lærer i skolen).

Jeg er enig i, at man skal røre ved en masse forskellige ting i folkeskolen. F.eks video-optagelse. På den måde finder man ud af hvad man vil med sit liv. Men så ofte som videooptagelse bliver bragt på banen, så virker det som om det er halvdelen af hvad de laver på de skoler, og i bund og grund kan det behov opfyldes af fire videokameraer (F.eks telefoner) og en håndfuld computere.

Og nej, til alle dem der synes at personangreb er sjove: Jeg er ikke imod nye ting. Heller ikke til børnene. Heller ikke i skolerne. Men jeg er imod gigantiske investeringer i ting som vi ikke ved virker, og ikke har udviklet undervisning til. Og selv efter disse investeringer, så en modvilje til at undersøge om det virker.

I sidste ende, så er vi alle ude på det samme: Børnene skal være klædt bedst muligt på til fremtiden. Vi er bare nogen der mener at tablets til alle er et (dyrt) skridt i den forkerte retning.

 • 0
 • 0
Gert Agerholm

Om et redskab er bedre eller dårligere til indlæring afhænger efter min mening af flere faktorer. Som "tekniker" er man tilbøjelig til at se tingene fra et rent teknisk synspunkt (er selv tekniker :-)), men der findes andre bløde faktorer som måske har mindst lige så stor betydning, motivationsfaktoren. Hvis man går fra "kedelig læsning i bog" til "sjov indlæring" vil vedkommende være helt anderledes motiveret i indlærings processen og der ved også få mere ud af undervisningen.

Jeg kan sagtens følge dem der efterspørger færdigheder i læsning og regning. Jeg er helt enige i at det er basale ting som bør være på plads, men der ER forskel i hvor boglige eleverne er. En af mulighederne med tablet er at de efter min mening giver helt andre muligheder for at give en "visuel indlæring" som nettop kan komme den "bogligt svage" til gode.

Det er vigtigt at vi ikke taler om et enten/eller men både og. Hvad ville det mon betyde når det pludselig er sjovt at lære om naturen. Med en tablet er der muligheder for at lave "interaktive bøger" hvor man kan se videoklip af dyr, vende og dreje et DNA i 3D, billedsekvenser osv osv.

Sidegevinsten er at man meget hurtigere kan opdatere sådanne undervisnings midler. Det kan kun gå for længe før vi kommer i gang med at bruge sådanne redskaber.

 • 0
 • 0
Gert Agerholm

Der er meget med at vi skal være et videnssamfund og vi derfor skal bruge den nyeste teknologi. Men der er ikke meget vidensskabende over en ipad.

Du misforstår helt iPad'ens betydning. Elever skal IKKE lære basal brug af PC/MAC/Ipad osv, det kan de i forvejen. De skal IKKE lære hvordan man betjener udstyret. Men udstyret skal være et nemt værktøj til at opnå indlæring. Du giver heller ikke stor undervisning i hvordan man bruger en bog, det er overstået på få min. Her efter er bogen et redskab for at opnå øget viden. Hverken mere eller mindre skal en tablet være. Og jo nemmere "værktøjet" er at bruge, des bedre.

Den er lavet til at alle kan samle den op og bruge den

Lige nøjagtigt, og netto DERFOR er det et godt værktøj.

 • 0
 • 0
Mads Vanggaard

Nu gætter jeg, men humlen med at benytte IPads i skolen er vel ikke lære IPad'en at kende, men at benytte dens features i læringen? Så at den er nem at tage op og bruge må vel blot være et plus.

At eleverne benytter en IPad forhindrer vel ikke dem i at lære at læse og skrive eller regne for den sags skyld? Det kommer vel i sidste ende an på om lærerne fokuserer på at benytte tiden til de forskellige typer af fag (herunder matematik) som eleverne skal have.

At investere uden at vide om det virker er meget normalt i det almindelige liv. Vi bruger mange penge i samfundet for at prøve noget af, lære af vores fejl og efterfølgende forhåbentlig få mere ud af det end hvad vi har brugt på forsøget. Odder er for mig et forsøg som man kan tage en måling på om et par år. Hvis det virker så kan resten af landet rulle løsningerne ud i større stil. Hvis det ikke virker så må man prøve noget andet, da man som regel dør to gange...

 • 0
 • 0
Gorm Hollinger Larsen

Hvem har undersøgt skadevirkningerne af, at arbejde på diverse pads, tablets og andre fornøjelige gadgets?? i den hellige mobilitets navn... Ingen tror jeg. Nu har man i flere år haft fokus på ergonomisk korrekte møbler til børnene, kontor miljøerne rundt i DK har fået hæve/sænke borde etc. Mus,tastatur og andre pegeredskaber er blevet "naturligt" tilrettet den menneskelige krop, så skadevirkningerne formindskes. Endelig blev museskader anerkendt som arbejdsskader. Nu ser man tit at børn/voksne sidder med en bærbar/iPad/tablet på skødet eller andre steder(, i en for kroppen unaturlig stilling med dertil hørende slid/skader på bevægeapparatet)Arbejdsmiljøloven gælder så vidt jeg er orienteret ikke for skolens elever, kun for personalet?? Nu kan man starte forfra..?? I`m puzzeled? Det er ikke som at læse en bog da man jo ikke skal bruge armene/hænderne til andet end at bladre, hvorimod det at arbejde på diverse gadgets er væsentligt anderledes. Jeg er meget enig i de betragtninger omkring hele "backoffice" delen, som beslutningstagere ikke har med i deres overvejelser(undskyld, men det virker ikke sådan) inden de beslutter sig for en dims...

 • 0
 • 0
Mark Gjøl

Elever skal IKKE lære basal brug af PC/MAC/Ipad osv, det kan de i forvejen

Jeg bringer det kun på banen fordi andre gør. Jeg har hørt flere gange, at det er godt at eleverne lærer tablets at kende, da de helt sikkert vil arbejde med dem senere. That is all.

Lige nøjagtigt, og netto DERFOR er det et godt værktøj.

Men til hvad? Jeg forstår stadigvæk ikke hvad en tablet er et bedre værktøj til, i forhold til det den skal erstatte. Ud over at engagere eleverne, hvilket jeg er enig i ikke skal undervurderes. Men hvorfor så ikke fokusere på det, frem for på 1000 andre ting, som ikke nødvendigvis passer?

Og igen: Det er et godt, men ekstremt dyrt værktøj. Ud over, at skolerne køber tablets, så skal de oven i det OGSÅ købe bøger (til tablets), programmer osv, som det utvivlsomt forventes bliver holdt ved lige år for år. Folk taler om at vi sparer en masse penge, og undrer sig i samme åndedrag over at it-branchen er så meget imod tablets, som den kan tjene styrtende på. I min optik hænger det bare slet ikke sammen. Det kan ikke både være voldsomt besparende, samtidig med at folk kan tjene enorme summer på at udvikle til det.

Jeg føler at alle har deres egen personlige grund til at tablets i skolerne er en fantastisk ting, og når man begynder at argumentere imod den, så er der 30 andre der siger at det var da også en tumpet grund, og deres grund er meget bedre (F.eks at man kan optage og redigere video med dem, hvilket jeg vil mene kan klares langt bedre med en mobil og en PC).

Og endeligt, så er det jo ikke en fokuseret indsats på at købe tablets til én skole (eller én klasse) i Odder. Det er tablets til skoler i Odder. Og andre byer. Det jeg (og sikkert andre) efterspørger er ikke at vi bandlyser tablets i skolen, men vi kan ikke se hvordan det er bedre, og der er ingen undersøgelser der viser at det er. Og nu har vi så en der viser det vi er mange der råber op om, nemlig at skolerne hovedløst investerer i nye gadgets uden begreb om hvad de skal bruge dem til. Det vi efterspørger er lidt omtanke før man laver store investeringer i ny teknologi. Først: Find ud af hvorfor vi har brug for det. Dernæst: Find ud af hvordan vi skal bruge det. Dernæst køb ind, evt. på en forsøgsordning. Lige nu er det helt bagvendt.

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Og nej, til alle dem der synes at personangreb er sjove: Jeg er ikke imod nye ting. Heller ikke til børnene. Heller ikke i skolerne. Men jeg er imod gigantiske investeringer i ting som vi ikke ved virker, og ikke har udviklet undervisning til.

Gigantiske investeringer?`

Varde Kommune har brugt et meget lille beløb på deres skoleområde (svarende til 0.8 folkeskolelærer på en kommune med 30 folkeskoler + det løse i efterskoler og friskoler) til nogle forsøg med brugen af tablets i undervisningen. I stedet for at fokusere på ønsket brug af papir og blyant, så burde I kritikere hoppe op og ned af begejstring over at vi nu forhåbentligt kan få vished for nogle af de mange ting omkring digital læring, som vi ikke ved så meget om endnu.

Det er muligt, at du ikke er imod "nyt" - men jeres retorik generelt siger det diametralt modsatte.

 • 0
 • 0
Mark Gjøl

Varde Kommune har brugt et meget lille beløb på deres skoleområde (svarende til 0.8 folkeskolelærer på en kommune med 30 folkeskoler + det løse i efterskoler og friskoler

Ja, og det er også fint. Men så har Odder brugt hvad der svarer til 10 folkeskolelærere, og Fredensborg, Fredericia, og Aabenraa Kommune har også købt ind. Igen, jeg har ikke noget imod fornyelse, men mon ikke pengene var bedre brugt på at sætte nogen til at lave nogle retningslinjer først? Så gambler man heller ikke med børnenes fremtid under forsøget.

 • 0
 • 0
Henrik Winther Jensen

En overordentlig lang og til tider tankevækkende diskussion. Men når alt kommer til alt så handler det om en ting: "Jeg vil have min Ipad, og hvis min arbejdsgiver vil betale, så er jeg glad" Og selvfølgelig skal de da have deres Ipad: når lærerne er glade, så er vores børn glade, og vores børn er glade så er vi også glade.

Altså bortset fra dem der ikke har børn i skolen, men de er jo nok ligeglade.

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Ja, og det er også fint. Men så har Odder brugt hvad der svarer til 10 folkeskolelærere, og Fredensborg, Fredericia, og Aabenraa Kommune har også købt ind.

* Odder: 8 millioner * Fredensborg : 0,2 millioner * Fredericia : 5 millioner * Varde : 0,8 millioner * Aabenraa (har indkøbt til politikerne og ikke børnene)

Så på landsplan har man brugt hvad der svarer til 16 lærerstillinger. Der er anslået 52000 folkeskolelærere i Danmark i 2012.

Hvordan kan det være "gigantiske investeringer"? De 5 millioner fra Fredericia er i øvrigt sket efter gode erfaringer med pilotforsøg i kommunen.

Jeg er ikke enig i idéen om, at man først skal definere stramt formål og fremgangsmåde før nogen gør noget. Nogle gange giver det også fint mening at kaste noget ud i klasserne og se, hvordan de fungerer. Det er MEGET få penge man har brugt på landsplan indtil videre.

 • 0
 • 0
Gert Agerholm

Det jeg (og sikkert andre) efterspørger er ikke at vi bandlyser tablets i skolen, men vi kan ikke se hvordan det er bedre, og der er ingen undersøgelser der viser at det er.

Jeg synes at din argumentation bider lidt sig selv i halen.

Man skal ikke indføre noget før man ved om det gavner. Man ved bare ikke om det gavner før nogle har indført det.

Det er det jeg mener med "Glem alle disse store videnskabelige undersøgelser". Kom i gang i måske mindre målestok, så kan vi her efter prøve på at lave en konklusion.

Lad nu Odder køre i nogle år, det vil være helt urealistisk allerede nu at lave en klar konklusion.

 • 0
 • 0
Mark Gjøl

Det er MEGET få penge man har brugt på landsplan indtil videre.

Som kunne være brugt bedre på (hører jeg fra folk) nye bøger, eller erstatte de mange gamle computere med "manglende taster, mus og inverted skærm". Alt skal sættes i perspektiv, men der er flere perspektiver. Og en undersøgelse om hvad man kan bruges tablets til behøver ikke koste 10.000.000 kroner. Heller ikke selvom det kosmisk set er rigtigt få penge.

 • 0
 • 0
Mark Gjøl

Jeg vil også tilføje, at jeg tror at en Chromebook ville skabe noget mindre påstyr - der er det mere oplagt hvad man kan bruge den til, og hvad fordelene er. Skolerne vil til en vis grad blive låst fast til Google, men ikke mere, end at de kan lave deres apps som hjemmesider, og så er det en lige kamp for alle.

 • 0
 • 0
Jens Dalsgaard Nielsen

Det er som om teknologi som næsten altid drejer eller afsporer diskussionen.

Videnssamfund og teknologi er ikke det samme...

Vi bliver ikke nødvendigvis mere vidende med ... eller ... Uden teknologi.

For mig at se bliver det ofte det lange seje træk efter investeringerne er taget. Det gælder papir og elektroniske bøger materiale .

Det er meget vigtigere end phd versus pc. Både det ene og andet er mekanisk noget skrammel.

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Øh... Jo? Men kan du køre dem på andet end Apple's produkter?

Hvis du selv har lavet appen kan du jo oversætte den til de andre platforme du måtte ønske. Det er rigtigt, at en "HTML5-app" er platformsagnostisk og at det er godt - men det er ikke det samme som at "native" er dårligt.

Jeg synes, at det er et sølle argument og fjerner fokus i vores diskussion.

Og en undersøgelse om hvad man kan bruges tablets til behøver ikke koste 10.000.000 kroner. Heller ikke selvom det kosmisk set er rigtigt få penge.

Jeg har ikke sammenlignet kosmisk - jeg har sammenlignet antal lærerstillinger med antallet af lærere i Danmark, fordi det var det polemiske spørgsmål enelleranden ovenfor stillede. Jeg gik endda så vidt, at jeg specifikt sammenlignede med de 12-15 klasser man i Varde har udstyret eleverne med tablets i med den 0.8 lærer stilling som de i stedet kunne have fået. Hvis du har andre ting og konkrete beløb for dem, så kom da bare med dem. Hvis du synes spørgmålet var idiotisk (hvilket jo så vil være enig i), så tag det venligst op med ham.

 • 0
 • 0
Folmer Fredslund

Jeg gik endda så vidt, at jeg specifikt sammenlignede med de 12-15 klasser man i Varde har udstyret eleverne med tablets i med den 0.8 lærer stilling som de i stedet kunne have fået

Er det virkelig rigtigt en iPad koster ~2286 i indkøb?

(altså dine 800.000/350)

Du bruger jo i eksemplet omkostningen til en lærer (som du siger er 1 million kroner, dvs over dobbert så meget som de får i løn).

mvh Folmer

 • 0
 • 0
Kevin Johansen

http://www.nytimes.com/2011/10/23/technology/at-waldorf-school-in-silico...

Måske det bedste heri er diskussionen omkring subjektivitet, men begge "sider" i denne diskussion bør tage det her til efterretning. Og jeg vil mene at man bør faktisk bede sin kommune (hvis man er underviser) kigge lidt nærmere på de her skoler, og overveje hvorfor Google henviser deres ansatte til sådanne skoler!

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Er det virkelig rigtigt en iPad koster ~2286 i indkøb?

Det er tommelfingerregning - iflg Apple koster en iPad fra kr. 2599 og med lidt rabat er det vel nogenlunde rigtigt.

Du bruger jo i eksemplet omkostningen til en lærer (som du siger er 1 million kroner, dvs over dobbert så meget som de får i løn).

Igen er det jo et estimat. Man taler normalt om, at en medarbejder i det offentlige koster i snit en million kroner om året - incl ferie, barsel, sygdom, pension og lignende.

 • 0
 • 0
Gert Madsen

Lad nu Odder køre i nogle år, det vil være helt urealistisk allerede nu at lave en klar konklusion

Odder har kørt dette i godt et år.

Og som jeg tolker rapporterne og Rikkes svar her i forummet, så ønsker man ikke at lave de målinger og undersøgelser, der vil kunne dokumentere et resultat.

Det kan være at andre kommuner evt. har en anden indgangsvinkel, men ellers så kan vi nok vente evigt på en konklussion.

Som konsekvens, så fægter man i blinde når man foretager disse investeringer - præcis som IT-branchen påpeger.

 • 0
 • 0
Deleted User

Det er skolebestyrelsens opgave at godkende undervisningsmidler. (Folkeskolelovens §44, stk. 4) Ville man nu undervise i hippiekultur (http://www.dr.dk/Nyheder/Kultur/2012/11/09/113108.htm) eller i Apples brug af underbetalte arbejdere er den rettighed pludselig forlagt til,- ja Apples direktionslokaler. Når man tænker på den selvhøjtidelighed en stribe tegninger fremkaldte for nyligt, er det påfaldende, at der stadig er så stille om Apples censur,- for det er det jo. Jeg har i øvrigt stiftet bekendtskab med den nye Windows8tablet. USBstik, Flash, mulighed for egen Appstore, SDkort og et par andre småting kombineret med et "lige så nem", synes jeg, brug som af iPad, gør den i skoleverdenen langt mere fleksibel og bredt anvendelig. Nå, ja,- og så kan den faktisk administreres uden at man skal have en forfærdelig masse bøvl.

 • 0
 • 0
Ivar Albæk Hansen

Der er skoler der har tænkt det her igennem. Der er skoler der har en god businesscase og en kæmpe succes med tablets. Rigtig godt dokumenteret med bl.a. Rikke Thonbos kommentarer ovenfor.

Så hvorfor denne kritik? Lider IT-Branchen, stik mod hvad man burde forvente af dem, af teknofobi? Angsten for ny teknologi.

Føler de sig forbigået? Et det den forkerte tablet? Var det bedre der stod MS på den? Vil de gerne sælge deres rådgivning?

Tja, formand for IT-Branchen er i hvertfald

Jørgen Bardenfleth, MICROSOFT Danmark ApS

 • 0
 • 0
Gert Agerholm

Hvis du nu rent faktisk læste tråden, Ivar, så ville du også se, at det er folk fra "begge sider", der efterspørger dokumentation.

Det er faktisk ikke Ivar der starter "religionskrigen", du vil kunne læse klare ting som peger over på at havde platformen været noget andet så var valget OK i indlæg FØR Ivar's indlæg.

Men ja, Ivar har overtrådt det 11. bud - "Du må ikke modsige eller miskreditere MS".

Og ny synes jeg at man skal vende tilbage til emnet.

 • 0
 • 0
Hans Andersen

Hmmm Som jeg skrev øverst i denne tråd, så skal man tænke sig om, inden man kaster pc, tablets, mobiler, smartboard efter folkeskolen. Det jeg ikke kan lide ved det her projekt er at det lugter for meget af en smart ide. Og det vil ikke undre mig, at når det skal bedømmes, er det et fantastisk projekt, da det simpelthen er too big to fail........

 • 0
 • 0
Gert Madsen

Der er skoler der har en god businesscase og en kæmpe succes med tablets. Rigtig godt dokumenteret med bl.a. Rikke Thonbos kommentarer ovenfor.

Rikke henviser ganske rigtigt til dokumentation for at man har tænkt sig om. Dokumentation for at man har opnået resultater nu efter et år er fraværende.

Og hendes afvisning af at forsøge at måle det, tyder på at IT-Branchen har ret.

 • 0
 • 0
Gert Agerholm

Gå bare ud og google "Experience iPad Schools". Her er ét link: http://readwrite.com/2012/04/22/how_the_ipad_is_changing_education Citat fra undersøgelse: "Does It Help Learning?

There's also some early evidence that an iPad could provide a more engaging learning experience and might even improve student performance. It's purely anecdotal, but students at Riverside Unified School District have said that using an iPad makes learning and doing homework more enjoyable. Their teachers confirmed that students seem more eager to participate thanks to the iPad. Anybody who's ever spent a long stretch of uninterrupted time reading or watching video on their iPad can see why this might be the case."

Andre lande er allerede meget længere end vi er.

 • 0
 • 0
Hans Dalsgaard Jensen

Jeg har i øvrigt stiftet bekendtskab med den nye Windows8tablet. USBstik, Flash, mulighed for egen Appstore, SDkort og et par andre småting kombineret med et "lige så nem", synes jeg, brug som af iPad, gør den i skoleverdenen langt mere fleksibel og bredt anvendelig. Nå, ja,- og så kan den faktisk administreres uden at man skal have en forfærdelig masse bøvl.

Tvivler, tvivler...: http://www.useit.com/alertbox/windows-8.html

Mht kommentaren om censur: Hvad forhindrer dig i selv at distribuere en ePub bog? Du kan endda hente et gratis værktøj hos Apple til at producere en multi-medie e-bog (http://www.apple.com/ibooks-author/).

Hvis du vil have Apple til at distribuere dit værk fra deres boghandel, ja, så har de nogle spilleregler - og det har andre boghandler ikke?

Der er intet problem i at købe Øvig's bog som e-bog hos Gyldendal (http://www.g.dk/bog/hippie-2-ebog---epub-peter-oevig-knudsen_9788799520213).

Apps kan være en anden historie, men med bøger kan jeg ikke se problemet.

 • 0
 • 0
Johannes Aagaard

Eksempelvis Odder kommunes glitrede pamfletter om brugen af bl.a. tablets er så fyldt med ligegyldigt nysprog, at det mest af alt ligner alibi-argumentation (der som regel dækker over manglende faglighed og sans for håndværket). Man bestikker ganske enkelt børnene med det, som man ved nemt og bekvemt fanger børnenes interesse. Heller ikke Rikke Thonbos kommentarer her ændrer ved det forhold, at man i realiteten planløst bruger børnene som forsøgsaber.

Fortsat producerer skolerne sammen med børnenes forældre op mod 25 procent funktionelle analfabeter, og det skyldes blandt andet, at man ikke fokuserer på noget så enkelt som at træne børnenes motorik m.h.t. blot at holde rigtigt på en blyant og lære at skrive en sammenhængende skrift.

Giv mig gerne alternativer, men sørg for at lave forarbejdet ordentligt.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere