IT-Branchen advarer: Konsulentbesparelser kan blive »statens næste katastrofeprojekt«

12. januar 2022 kl. 10:0710
Natasha Friis Saxberg, IT-Branchen
Illustration: Jonas Pryner Andersen.
Det er offentlig-privat samarbejde, der har sikret Danmarks digitale førerposition, og den risikerer at gå fløjten med regeringens beslutning om konsulentbesparelser i det offentlige, lyder det fra IT-Branchen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Regeringens beslutning om at ville spare 9,8 mia. kr. på konsulenter frem til og med 2025 betyder, at Danmark ikke når de digitale ambitioner. Det kan blive »statens næste katastrofeprojekt«.

Sådan lyder advarslen fra IT-Branchen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Konsekvensen kan blive, at der købes færre it-ydelser, og at projekter stoppes eller udskydes. Og vi risikerer, at velfærden og kvaliteten i det offentlige falder. Ofte vil det ovenikøbet give et billigere og bedre resultat, hvis man konkurrenceudsætter sine opgaver blandt eksperter. Så et sort/hvidt konsulentstop giver ganske enkelt ikke mening,« siger adm. direktør i IT-Branchen Natasha Friis Saxberg.

Danmarks digitale førerposition er ifølge brancheorganisationen resultatet af et velfungerende offentlig-privat samarbejde, og i stedet for at udvande det bør man udarbejde en mere klar strategi for, hvilke digitale kompetencer staten bør have selv, og hvilke der med fordel kan købes fra private leverandører.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
13. januar 2022 kl. 09:20

Så skal der først ændres et mantra blandt politikerne som mener at standardprodukter og lukket kode, er billigere end egenudviklede systemer, hvor kunden efterfølgende overtager kildekoden.

Er det ikke netop det, vi ser med E-boks -> Digital Post og NemID -> MitID? Jeg håber på et skred, hvor offentlige it-projekter udmønter sig i et produkt og ikke en licens (own source, som Jacob Dahl siger). Open source er guldstandarden, men jeg forstår også modviljen, og her må own source være et muligt kompromis mellem open source og licenserede produkter.

9
13. januar 2022 kl. 09:14

Som jeg har opfattet det - står der dyre konsulenter bag en masse dårlige beslutninger, som andre har måttet tage ansvar for.

Jeg tror primært det er den slags konsulenter, som regeringen vil spare på.

Staten bruger bare så mange penge på it-konsulenter (fordi de, som tidligere nævnt, ikke i øjeblikket har kompetencen selv) at det er svært at se, at de kan spare næsten 10 mia. kr. uden at skulle spare på it-konsulenter. IT-Branchen ville være en dårlig lobbyorganisation hvis de ikke kæmpede for at reducerede den virkning det har på deres medlemmer.

8
12. januar 2022 kl. 18:48

Det er nu ikke fordi jeg er uenig i udsagnet men.....

Så skal der først ændres et mantra blandt politikerne som mener at standardprodukter og lukket kode, er billigere end egenudviklede systemer, hvor kunden efterfølgende overtager kildekoden.

7
12. januar 2022 kl. 13:23

Når Holger K Nielsen besluttede at fyre endnu flere i SKAT (2012 - 2013) var det efter råd fra dyre konsulenter. Som jeg har forstået hans egen forklaring, havde han slet ikke forstand på ''det'', men fulgte konsulenters råd. Som bare ødelagde SKAT endnu mere.

Kristian Jensen (og Venstre) havde inden da allere ødelagt SKAT. og Socialdemokraterne løste efterfølgende ikke udfordringen. Faktisk har 9 efterfølgende skatteministre ikke kunnet rette op på SKAT.

Som jeg har opfattet det - står der dyre konsulenter bag en masse dårlige beslutninger, som andre har måttet tage ansvar for.

6
12. januar 2022 kl. 12:53

Lige for at slå det fast: Min beskrivelse af problemer ovenfor handler om offentlige virksomheder generelt - og især dem, som leverer den ene skandale efter den anden.

Det er ikke tilfældet i den offentlige virksomhed, som jeg har som kunde i øjeblikket. Udover, at de er tvunget oppefra til at bruge SKI-aftaler og Statens IT.

5
12. januar 2022 kl. 12:38

Selvom jeg ikke er fan af lobbyorganisationen IT-Branchen, er jeg enig i, at det ikke giver mening bare at stoppe for brug af konsulenter. Til gengæld er jeg ikke enig i, hvad løsningen er.

Som Jakob Dahl er inde på, så bør det offentlige beholde ejerskab over koden. Det kræver, at de enkelte offentlige virksomheder bliver modne nok til at styre projekterne selv. Enkelte af dem er, men vi ser godt nok også mange katastrofale projekter.

Problemerne skyldes især

  • Manglende forståelse for IT i ledelsen
  • Politisk indblanding, som kræver det umulige
  • Manglende fokus på brugerne af systemerne (især borgerne)
  • Mangel på fagligt kompetente medarbejdere, grundet
    • Dårlige lønforhold
    • Dårlig ledelse

Som jeg ser det, er der ikke noget i vejen for at hente konsulenter ind for at hjælpe med at hæve det faglige niveau - så længe man sørger for at forankre viden i organisationen.

Men al den stund SKI-aftalerne behandler konsulenter som hyldevarer, kan man jo ikke vide, om de konsulenter, man får ind, reelt kan bidrage med noget. Og så længe man ikke er villig til at opkvalificere ledelsen, er resten af opgaven håbløs.

Så det er klart nemmere for politikere bare at kræve besparelser end at gennemføre de nødvendige organisatoriske og strukturelle ændringer.

Disclaimer: Jeg er konsulent og min kunde er i øjeblikket en kompetent offentlig virksomhed, som laver software inhouse - og som er en af de mest IT-modne organisationer, jeg har arbejdet for.

4
12. januar 2022 kl. 11:33

For de taler bestemt ikke for hele IT-branchen.

Helt enig, jeg vil faktisk sige at de tager en stor del af branchen som gidsler.

Og så bliver jeg så træt, så træt, af stort set hver anden dag at se send-flere-penge indlæg fra Natasha Friis Saxberg.

3
12. januar 2022 kl. 11:22

Nogen af de steder man ser størst succes er de steder hvor man har beholdt ejerskab over koden, eventuelt i brugerklubber, og udliciteret arbejdet. Det betyder også at man ikke bliver låst til enkelte leverandører og man styrer helt selv hvilken retning softwaren skal tage, hvilke features der skal laves og i hvilken rækkefølge. Så kan det godt være at den lobbyorganisation hyler op om opgavetyveri men det er noget pladder.

Offentligt software behøver efter min mening ikke nødvendigtvis være open source, det er mere vigtigt at det er own source

2
12. januar 2022 kl. 11:09

I dette tilfælde vil jeg tro at hun taler på vegne af Netcompany.

1
12. januar 2022 kl. 10:29

Jeg ville ønske at V2 ville vænne sig til altid at skrive

Lobby-organisationen "IT-branchen"

For de taler bestemt ikke for hele IT-branchen.