»Hovedparten af de leverandører, jeg møder, er røvkedelige for at sige det lige ud. Der er ikke en skid, man kan bruge til noget som helst. De kommer med standardoplæg og store systemer, som skal køre på mainframes. Der er ikke innovativt, og det er energiforladt.«
Sådan lød opsangen fra it-koncerndirektøren i Københavns Kommune, Stig Lundbech, på det årlige it-branchemøde, ITB Lederdøgn, som afholdes af IT-Branchen i dag i Nyborg.
It-direktøren undrer sig over, at der ikke er større innovationsevne hos it-leverandørerne, når nu Københavns Kommune både har 'villigheden og pengene'.
Kommunen har i år afsat 452 mio. kroner til ’Smarte investeringer i kernevelfærden.
Problemet er ifølge Stig Lundbech, at de løsninger, som kommunen bliver præsenteret for, alt for ofte er meget dyre og tager år at implementere.
Han efterlyser f.eks. algoritmer, der kan forudse, hvem blandt de kommunale ansatte der bliver syge, eller hvilke borgerne der ender i det sociale system.
Eller løsninger, som kan sikre, at de medarbejdere, der arbejder ude i marken, altså mobilt, slet ikke behøver en kontorarbejdsplads.
»Vi er på vej til at have 5-10.000 medarbejdere, der er mobile. Vi bliver tilbudt apps til de store fagsystemer, men hvor er smarte systemer, der kan effektivisere?« spørger Stig Lundbech og konstaterer, at mange af de løsninger, man afprøver, ’må vi selv banke op fra bunden’.
Stig Lundbech vil gerne se flere prototyper.
Pengene sidder ikke så fast, siger han og nævner, at puljen på den halve milliard bliver gentaget for budget 2017.
Mikkel Jespersen, der er partner og founder i it-bureauet 1508, mener, at kommunerne selv er med til at dræbe innovationen med den mølle, som projekterne køres igennem.
»Der samles krav, gennemføres foranalyse, det bliver til 'Mosebøger', og det betyder, at opgaven allerede er defineret, når vi går i gang. Når vi har læst 2.000 sider og bilag, så er 99 procent af opgaven allerede låst,« sagde han.