It-bommert i politiet: 72 uskyldige er registreret sigtet - 600 er påvirket

9 kommentarer.  Hop til debatten
Rigspolitiet
Illustration: Rigspolitiet.
Mere end 600 borgere er ved en fejl blevet knyttet til politisager, som de ikke har noget med at gøre. 72 er blevet registreret sigtet, og Rigspolitiet arbejder stadigvæk på at få det fulde overblik.
7. april 2020 kl. 16:00
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En fejl i politiets sagsstyringssystem POLSAS har resulteret i, at 72 uskyldige borgerer er blevet registreret som sigtede.

Det skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Fejlen betyder, at indtil videre 669 personer er blevet knyttet til sager, som de ikke har haft noget med at gøre - det kan for eksempel være som vidner eller parter i trafikuheld. Og i 72 af tilfælde er de altså blevet registreret sigtet for forbrydelser, de ingen tilknytning har til.

Når en person knyttes til en sag, er det ikke altid, at Politiet kender identiteten på vedkommende. Det kan for eksempel være et vidne eller en anmelder, som politiet ikke har identificeret i det øjeblik, en sag oprettes i POLSAS.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I de tilfælde registreres personerne med et såkaldt ENR-nummer, og når Politiet senere bliver bekendt med identiteten, skal ENR og CPR lægges sammen. Og det er her, det er gået galt.

»Som led i sagsbehandlingen har sagsbehandlerne imidlertid fejlagtigt genbrugt en række identiske ENR-numre til ukendte identiteter. Det betyder, at der ved de efterfølgende identitetssammenlægninger kan være sket tilknytning af personer til sager, som de ikke har nogen andel i. Rigspolitiet har identificeret fejl i sager for perioden 1993-2020,« skriver Rigspolitiet i pressemeddelelsen.

»Vi må konstatere, at der generelt ikke har været et tilstrækkeligt robust regelsæt og procedurer til at sikre en ensartet praksis på tværs af landets politikredse. Det er ikke godt nok, og det er vi i gang med at rette op på,« udtaler Lars Ole Dybdal, der er it-direktør i Rigspolitiet.

Rigspolitiet har ikke et endeligt overblik over sagens omfang, og fejlen kan således have påvirket endnu flere borgere end de 669.

Ifølge rigspolitichef Torkild Fogde er man igang med et udredningsarbejde, der forventes at være færdigt inden sommerferien.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
14. april 2020 kl. 16:00

Ja, men det ville kræve en masse arbejde at rende rundt og lægge fejlagtige noter i mange papirmapper eller papirkartoteksskuffer. Man vil vide, at man nok roder vel meget. Med it kan man bare give en person et (genbrugt) nummer, og vupti – personen er nu rodet ind i mange andre sager. Og det opdager man måske først flere år senere.

Ja, du har ret. Også navnlig i forhold til hvordan data er forbundet. Det store antal relationer i databaserne gør skaden langt større, end hvis et papirdokument kommer på afveje.
Som vi har set ved tidligere fejl. 19.01.20: https://www.dr.dk/nyheder/indland/politisjusk-med-persondata-glemte-dokumenter-i-s-tog-og-knyttede-borger-til-876

Jeg tror også, at det gælder om at være en smule ekstra opmærksom for tiden. Opmærksom på, hvad der bliver offentliggjort i ly af corona.

Møgsager, der kan drage fordel af glemslen, ved at drukne i corona, mens Danmark har travlt med at udføre damage control alle vegne.

En anden kandidat kunne være denne: 12.04.20: https://politiken.dk/indland/art7747424/Manglende-momskontrol-medf%C3%B8rer-milliardtab-for-staten

7
14. april 2020 kl. 07:52

1993-2020, det er jo ingenting

Jamen altså... er der ingen der kigger deres processer og forretningsgange efter bare en gang hvert. 5. år?

6
8. april 2020 kl. 22:06

Det samme kunne være sket ved en fejlregistrering med papirsager.

Ja, men det ville kræve en masse arbejde at rende rundt og lægge fejlagtige noter i mange papirmapper eller papirkartoteksskuffer. Man vil vide, at man nok roder vel meget. Med it kan man bare give en person et (genbrugt) nummer, og vupti - personen er nu rodet ind i mange andre sager. Og det opdager man måske først flere år senere.

5
8. april 2020 kl. 11:22

Den slags fejl burde man vel netop undgå i et it-system, hvor brugeren ikke selv bør oprette et id-nummer men lade systemet om at gøre det.

4
8. april 2020 kl. 09:26

Det er en administrativ bommert.

Det samme kunne være sket ved en fejlregistrering med papirsager.

3
7. april 2020 kl. 22:29

Nej, det er ikke værre. Princippet om hellere 10 skyldige der går fri end en uskyldig der bliver dømt, gælder også her. At den slags fejl bare ikke må ske er noget andet. Men mon ikke de som sædvanlig finder en mindelig løsning uden rullnde hoveder og uden at ansvarlige udpeges.

2
7. april 2020 kl. 21:42

Jeg tror, jeg er uenig. Altså gamle damer kan vel godt være bagmænd, og plejehjemsbeboere er næppe vidner til gadeskyderier ret tit. Så en hel del yngre og midaldrende personer er uden grund blevet mærket som suspekte. Om det har medført ubehageligheder, ved vi ikke. Men det kan jo også få politiet til at spilde en masse tid på efterforskning af den hårde bandekriminalitet i Hvilsager. Som altså er et fantom. Blev nogen f.eks. overvåget på grund af en nummerforveksling? Har jeg måske stået som mulig bagmand for kvindehandel?

Spekulerer på, om man skulle kræve pc-kørekort i politiet? Og om det ville hjælpe?

1
7. april 2020 kl. 20:32

Jeg er sikker på, at betjentene godt kan regne ud, hvis der lige pludselig er en ældre dame på et plejehjem, der uforvarende er rodet ind i en narko sag.

Det er værre den anden vej rundt, hvor folk der HAR forbindelse til en sag taber deres tilknytning, og derfor måske overses mhp en eventuel retsag.