It-angreb: Danmark og Norge ligger i top10 over de mest udsatte mål i verden

Illustration: HD_Premium_shots/Bigstock
Sammen med lande som Australien, USA, Storbritannien og Canada ligger Danmark og Norge i front som de mest udsatte lande når det gælder risikoen for CEO-fraud, melder sikkerhedsselskab.

Virksomheder i Danmark og Norge ligger i top10 på verdensplan over de mest attraktive for cyberkriminelle, der bedriver direktørsvindel eller CEO-fraud. Det viser den årlige ‘Security Roundup’-rapport (pdf) fra it-sikkerhedsseselskabet Trend Micro.

Femteplads i verden

Direktørsvindel indebærer, at en it-kriminel udgiver sig for at være en repræsentant for ledelsen i en virksomhed. Typisk er angrebet rettet mod ansatte i for eksempel økonomiafdelingen for at få dem til at udbetale store beløb.

Danmark står ifølge rapporten for 0,8 procent af alle registrerede forsøg på CEO-fraud i 2018.

Det svarer til en 9. plads, men er dog kun under halvdelen af Norge, som står for 1,9 procent, hvilket gør Norge til det femtemest udsatte land i verden i forhold til CEO-fraud.

Norge er også allerhøjest på statistikken blandt ikke-engelsksprogede lande efter Australien, USA, Storbritannien og Canada.

»Direktørsvindel er særligt vanskeligt at opdage, fordi angrebene ikke indeholder skadelig software og dermed ikke bliver opfanget af traditionelle sikkerhedstiltag,« siger kommunikationschef i Trend Micro Karianne Myrvold ifølge digi.no i en pressemeddelelse.

Danmark og Norge ligger ifølge Trend Micro i top10, når det gælder forsøg på direktørsvindel i hele verden. Illustration: Trend Micro

Kraftig øgning i kryptokapring og phishing

Ifølge Trend Micro indebærer CEO-fraud i gennemsnit en omkostning på lige under en million kroner pr. angreb for de ramte virksomheder, lyder det i rapporten.

Derudover viser rapporten, at cyberkriminalitet, hvor andres computere kapres til at udvinde krypto-valuta uden brugernes samtykke, er i meget stærk vækst. Denne form for kriminel aktivitet steg med hele 237 procent i foråret.

Phishing’-angreb fortsætter også med at vokse. Antallet af tilfælde af URL-phishing - links, som ser reelle ud, men som er skadelige - blev øget med hele 269 procent i 2018 sammenlignet med 2017.

Derimod er forekomsten af ransomware er for nedadgående. Antallet af opdagede forsøg på angreb med ransomware faldt med 91 procent sammenlignet med 2017. Samtidig faldt antallet af nye ramsomware-varianter med 45 procent.

Du kan læse rapporten i sin helhed her (pdf).

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Gert Agerholm

Det er en interessant og relevant artikkel, men hvad kan foredlingen bruge til? Der mangler en væsentlig info, % fordeling i forhold til hvad? Er det % angreb world wide, % beløb at total svindel..... eller hvad?

Hvis det er % fordeling world wide, ville det være mere intressant hvis befolkningsstørrelsen blev indberegnet. Et land med 100.000.000 indbyggere må regne med hyppigere angreb som landet med 10 indbyggere. Men 2 angreb ved 100.000.000 indbyggere er dog meeeeget bedre som 1 angreb ved 10 indbyggere, selv om % "world wide" er dobbelt så stor.

% fordeling siger derfor intet, hvis ikke man ved i forhold til hvad. Som en af mine lærer i sin tid har sagt "man kan altid få statistik til at vise det man ønsker".

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere