At sessionslogge eller ikke sessionslogge? Det er spørgsmålet, der for øjeblikket bliver diskuteret heftigt frem og tilbage med Justitsministeriet og ordensmagten i på den ene side og blandt andet privacy-fortalere på den anden.
Justitsministeriet peger på, at sessionslogning vil være et værdifuldt efterforskningsmæssigt værktøj for ordensmagten. Kritikere peger på, at logningen er masseovervågning af borgerne.
Et af omdrejningspunkterne i diskussionen er i hvor høj grad, data fra sessionslogning kan bruges til at fælde dom i en sag. Det har vi talt med it-advokat Martin von Haller Grønbæk om. Han er en af de advokater, som faktisk kan tænkes at befinde sig ved en domstol, hvor data fra sessionslogning kan blive bragt i spil.
I udgangspunktet er von Haller ikke i tvivl om, at data om, hvilke ip-adresser, der har sendt data mellem hinanden, kan have en værdi i den sammenhæng.
»Selvfølgeligt kan det have en værdi, men det skal jo altid ses i forhold til, om den værdi er stor nok i forhold til, at man rent faktisk logger data.«
Og Martin von Haller tror ikke på, at den efterforskningsmæssige værdi vil kunne stå mål med den masseovervågning, som sessionslogningen i dens nuværende, skitserede form, lægger op til.
»Den efterforskningsmæssige værdi, tror jeg ikke, er stor nok til at retfærdiggøre, at man registrerer trafikken for 99,9 pct. af den del af befolkningen, der ikke har gjort noget.«
Hvor meget kan en sessionslogning vægte som bevis?
Udover diskussionen om, hvorvidt logningen overhovedet kan have en værdi, så peger Martin von Haller Grønbæk på en anden diskussion, nemlig spørgsmålet om, hvor stor en vægt, sådan en værdi skal tillægges.
»Det kan ikke diskuteres, at det kan have en værdi, men udfordringen ligger i, hvorvidt dommere og domstole er i stand til at vurdere, hvor stor en vægt, det har.«
Justitsminister Søren Pind (V) har anført, at sessionslogning vil gøre det muligt at følge de kriminelles spor, selvom kommunikationen rykker over på nettet. Tankesættet i den forbindelse er, at på samme måde som politiet i dag kan se i teleselskabernes log, hvem der har ringet og sms'et til hvem, vil de i fremtiden kunne se, hvilken ip der har kommunikeret med en anden ip.
»Det er mere teknisk kompliceret at vurdere.«
Kritikere har i den forbindelse anført, at ip-kommunikationen ikke er nær så entydig som traditionel telekommunikation, da der kan være mange årsager til, at ip-adresser sender datapakker til hinanden.
Martin von Haller er i den forbindelse bekymret over, hvorvidt en dommer med indførelse af sessionslogning kan ende med at tillægge ip-baseret kommunikation for stor værdi.
»Det er mere teknisk kompliceret at vurdere. Der er flere forhold, der spiller ind. Den trafik, der er gået til og fra to ip-adresser, kan jo være sket på alle mulige måder i modsætning til et telefon-opkald.«
Og når tingene bliver yderligere kompliceret, og der ikke er noget entydigt svar på, hvor stor en værdi data fra sessionslogning kan have, så frygter Martin von Haller Grønbæk, at domstolene vil ende med at lytte mere til anklagemyndigheden end til forsvaret.
Ikke mindst fordi der på forsvarets side ikke nødvendigvis er konsensus om, hvad sessionslogning kan og ikke kan.
»Hvis du ikke er i stand til at forstå et kompliceret område, så søger du helt naturligt forenklede budskaber, og dem er anklagemyndigheden nok i stand til at levere bedre end forsvaret. Forsvarerne kan man mange gange ikke engang blive enige om, hvad de mener, fordi der er så mange holdninger i forhold til, hvorfor sessionslogning alligevel ikke skal tillægges den værdi, anklageren mener, det skal.«
Von Haller understreger i den forbindelse, at han ikke antager, at anklagemyndigheden bevidst forsøger at fordreje teknisk komplicerede områder, men at det værdien af sessionslogning nok er mere entydig set med anklagerens briller på.
»Det her er jo ikke bare et spørgsmål om som forsvarer at overbevise domstolen om, hvorvidt nogen er gået under en bro eller ej. Det her er relativt kompliceret, og det gør, at jeg kan blive en lille smule bekymret over, at det skal indgå i bevismaterialet,« siger han.