It-advokat: Nu går grænsebommene ned over internettet

Internettet er ikke et globalt cyberspace, men bliver i stigende grad hegnet ind af nationale love. Det har konsekvenser for de store cloud-leverandører.

Hvis du tror, at internettet er globalt, kan du godt tro om igen. I disse år bliver flere og flere digitale grænsebomme smækket ned, i form af filtre og blokeringer rundt om verdens nationalstater.

»Alle skriver om den store kinesiske firewall, og at information skal være fri. Men ingen skriver om, hvor meget websider bliver tilpasset lokalt. Når jeg besøger bbc.co.uk hjemme i London , er der ingen reklamer, men uden for England får jeg reklamer, der er henvendt til expats,« sagde it-advokaten Robert Carolina, da han besøgte konferencen It-sikkerhed 2012 i slutningen af januar.

I England har BBC nemlig ikke lov til at reklamere. Og for andre hjemmesider, der bruger samme trick, kan det handle om ikke at bryde lokale love, for eksempel ved at fjerne alkoholreklamer fra siden for besøgende fra muslimske lande.

»Internettet har grænser. De samme grænser, som du kan se på et landkort. Og der er internet-grænsepatruljering, selvom du måske ikke tænker over det,« sagde han.

Eksemplerne er mangfoldige: lande, der spærrer for Facebook eller Youtube, eller i vestlige lande blokeringer af sider, som overtræder lokale love, for eksempel om ophavsret.

Læs også: Twitter indfører tweet-censur fra land til land

Cloud-leverandører vil uddø uden lokale hensyn

For ideen om et internet, som altid vil være globalt og umuligt at lægge grænser ned over, er helt forfejlet, lød budskabet.

»Internettet er ikke én stor klump, men mange små klumper. Det ved I, hvis nogle af jer er netværksteknikere. Der er ikke noget iboende internationalt over internettet. Men internettet er svært at lukke helt ned, for det var hele ideen bag det, da det blev skabt,« sagde Robert Carolina.

I 2007 blev mange centrale websider i Estland ramt af et voldsomt denial-of-service-angreb. Man valgte til sidst at lukke den digitale grænse til omverdenen for at få de ramte websider på højkant igen.

»De havde 2-3 dage uden adgang til resten af verden på internettet. Det var ikke den perfekte løsning, men livet gik videre. Jeg tvivler på, at ret mange ville opdage, hvis man isolerer internettet i Nordamerika helt, ud over dem der tjener penge på besøgende fra andre lande,« sagde it-advokaten.

Det er for eksempel udbydere af cloud-løsninger, og de kommer til at indrette sig efter nationalstaternes lovgivning, hvis de vil overleve, lød budskabet.

»Medmindre de tilpasser sig meget, vil mange multinationale cloud-leverandører ikke overleve dette årti. Jeg talte med en af dem, som bekræftede, at kunderne nu som en del af kontrakten vil vide, hvor serverne står rent fysisk,« sagde Robert Carolina.

Når William Gibson, som opfandt ordet ’cyberspace’, stadigvæk i dag siger, at hans bankkonto er i cyberspace, tager han fejl.

»Hans konto er nok i en filial i Toronto. Og det er ret afgørende, hvilket land den er i, for det afgør hele juraen omkring hans bankkonto,« sagde it-advokaten.

Tillykke til de digitale smuglere

Ideen om et stort, globalt cyberspace, hvor normale regler ikke gælder, blomstrede i internettets barndom, men har aldrig haft noget på sig, forklarede han.

»De nationale love har altid gjaldt for internettet også. Men der har bare i mange år været meget lidt håndhævelse af reglerne, og derfor var der lovløshed. Politiet forstod slet ikke internettet i starten,« forklarede han.

Når EU lige nu strammer op på reglerne for beskyttelse af data på internettet, betyder det ikke, at man indtil nu har kunnet gøre, som man vil.

»Det er ikke nye krav, men tyve år gamle regler, som nu skal håndhæves,« sagde Robert Carolina.

Blandt it-folk lyder det typiske modsvar til hans budskab om digitale grænsebomme, at man jo godt kan komme uden om DNS-spærringer, og hvad myndighederne nu ellers finder på.

»Ja, man kan bruge en proxy-server. Og hvis du gør det, så tillykke! Du er nu i praksis en digital smugler. Men selvom du kan komme uden om spærringerne, er der stadig en grænse. Og vi vil se et våbenkapløb, så færre og færre kan smutte uden om fremover,« forudså Robert Carolina.

It-sikkerhed 2012 fandt sted 25.-26. januar og var arrangeret af Dansk IT. Version2 var mediepartner på konferencen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Anonym

Nu er det ikke kun dårligt, med begrænsninger.

Som det ses af indlæg, åbner sådanne nationale regler op for at f.eks. BBC, kan få reklameindtægter, uden for landets grænser. Hvorfor benytter DR ikke denne mulighed ?

Der er også muligheder i den anden retning. F.eks. forbud mod indkøb af varer der er ulovlige i Danmark, kan stoppes på den måde. Det kan være medicin, våben, eller andet, som er underlagt særlige regler i Danmark.

Det er en hel del nemmere at bekæmpe den slags, på nettet, inden der er mulighed for køb, end det er at stå og åbne pakker i Tolden.

  • 1
  • 2
#5 Leif Neland

Jeg har svært ved at se, at flertallet af mennesker i verden skulle være interesserede i disse "retfærdige grænsebomme"

Det er de færreste, der er interesserede i fysiske grænsebomme, at skulle betale afgifter på smør og tobak, at blive forhindret i at købe "vigara", "streoider" og onega-ura osv.

Fysiske og virtuelle grænsebomme er ønsket af virksomheder, der ikke kan klare sig selv, og af myndigheder og regeringer, der ønsker at påvirke og begrænse borgernes muligheder.

Og jeg vil sådan ikke argumentere for eller imod om det er godt med en sådan begrænsning, blot bemærke at det er klart at det ikke er noget flertallet ønsker, men at det bestemmes at det skal være sådan "for deres eget bedste"

  • 2
  • 0
#8 Deleted User

Hvordan skal disse begrænsninger så håndhæves effektivt?

Robert Carolina var selv inde på problematikken, og jeg fik ikke plads til det hele i artiklen. Han sammenlignede for eksempel med, at man i dag har fartgrænser på vejene, hvor man bare smækker en færdselstavle op, og så håndhæver en sjælden gang, med trusler om bøde. At mange kan køre for hurtigt, uden at de bliver fanget, er ikke ensbetydende med, at fartgrænserne er en fiasko, var hans pointe.

vh.

Jesper, Version2

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere