Det hele begyndte med, at der ingenting skete. Klokken passerede midnat kloden rundt, og ingen atomvåben gik af, ingen bankkunder blev milliardærer på 100 års renter, og nytårsgæsterne kunne feste hele natten til musik hentet via internettet fra Napster.
It-branchen havde løst År 2000-problemet så godt, at det hele lignede en vittighed. Men de mange milliarder, der var brugt på at kigge millioner af COBOL-kodelinjer gennem for tocifrede årstal, havde også finansieret en it-industri i topform, som, da kalenderen skiftede til 2000, var i færd med at gøre internettet til den største teknologiske revolution siden dampmaskinen.
Version2 kigger de næste dage tilbage på de begivenheder, teknologier og gadgets, der kendetegnede det første årti i det 21. århundrede. Først ser vi på ti af årtiets vigtigste begivenheder for it-branchen.
1) Marts 2000. Dotcom-boblen imploderer
Nytåret og det nye årti blev skudt ind med et brag. Næsten bogstaveligt da dotcom-boblen brast, efter aktieindekset på den amerikanske teknologibørs Nasdaq toppede mandag d. 13. marts. Forinden havde håbefulde internetfirmaer domineret verdens dyreste reklameblokke under Superbowl i USA med 17 reklamespots. Året efter var der blot tre internetfirmaer blandt annoncørerne.
2) August 2004. Google bliver børsnoteret
Dotcom-boblen betød ikke, at internetguldalderen var fuldstændig overstået, og pionererne med rullekraver og bordfodbold alle blev sendt slukørede til enden af køen ved arbejdsformidlingen. Det nye årti bød nemlig på gennembruddet for søgemaskinefirmaet Google, som siden har kastet sig over webmail, blogs, webbaserede kontorprogrammer, korttjenester og senest også styresystemer til mobiltelefoner og netbooks.
Det hele takket være en satsning på salg af simple tekstreklamer ud fra nøgleord, som blev lanceret i 2000 og i dag har gjort Google til ét af de største internetfirmaer. Det største internetfirma inden dotcom-boblen brast, AOL, led til gengæld en hård skæbne under nedturen, efter selskabet spektakulært havde købt mediegiganten Time Warner for 164 milliarder dollars i januar 2000.
Det er ikke sket uden kritik. Googles motto 'Do no evil' klinger i dag mere hult i lyset af diskussionen om at gemme oplysninger om brugernes adfærd.
3) April 2004. Microsoft udskyder betatest af Longhorn
For Microsoft bliver årene 2000 til 2009 nok et årti, som selskabet senere vil beskrive med ord som 'omstillingsproces' og 'forretningsudvikling'. Sagt mere direkte, så kan det reduceres til ét ord: Longhorn.
Longhorn var kodenavnet for Microsofts nok mest ambitiøse projekt nogensinde. Et nyt styresystem, som skulle afløse Windows XP, og ved at borttrylle registreringsdatabasen og indføre et databasebaseret filsystem vise, at Microsoft var toneangivende. Sådan gik det ikke. Longhorn blev forsinket. Ud over den forventede Microsoft-forsinkelse måtte Microsoft sætte Longhorn på vågeblus for i al hast at rette op på sikkerheden i Windows XP.
Service Pack 2 til Windows XP kostede, og forsinkelsen betød, at Microsoft skrottede de nye teknologier i Longhorn og begyndte forfra. Resultatet blev Windows Vista. Et meget mere sikkert styresystem end Windows XP, men det fik en ekstremt kølig modtagelse hos især virksomhedskunderne.
4) September 2001. Hewlett-Packard køber Compaq
Blot én uge før en gruppe terrorister satte den vestlige verden på den anden ende, satte HP it-verdenen på den anden ende ved at købe hardware-producenten Compaq. Handlen virkede så vanvittig, at det lagde grunden til, at daværende direktør Carly Fiorina senere fik sparket.
Det var der så godt nok også lige en sag omkring nogle privatdetektivers ufine metoder i forsøg på at afsløre en læk i bestyrelsen, som hjalp til med, men i dag har det vanvittige opkøb bundfældet sig i en koncern, som nu er verdens største it-leverandør.
5) December 2004. IBM sælger dets pc-forretning til kinesiske Lenovo
Firmaet, som skabte pc'en, trækker sig ud af pc-markedet i kulminationen på en metamorfose, der begyndte mere end ti år tidligere, da IBM var i krise og overlod it-tronen til Microsoft.
I dag er IBM forvandlet til et konsulenthus og en servicevirksomhed, som med jævne mellemrum rydder ud i stakkene af software og hardware i kælderen. Hvor 'Big Blue' før var lig med beige kontormaskiner, så er IBM i dag mere strategiplaner og outsourcing. Mere PowerPoint end PowerPC.
6) Juni 2003. Oracle køber Peoplesoft
Peoplesoft siger nej tak. Og sådan begyndte en langtrukken saga, som i december 2004 endelig blev forløst, da Peoplesoft sagde ja tak til Oracles skiftevis fjendtlige og venlige tilbud om at købe ERP-firmaet.
Oracle med Larry Ellison i spidsen brugte hele årtiet på at købe op. Både i småtingsafdelingen og i opkøb så store, at det mange gange så ud til at ramle sammen. Men Oracle har formået at holde sammen på den store familie og er gået fra at udfordre Microsoft til SAP og senest IBM med købet af Sun Microsystems.
7) December 2003. EMC køber VMware
Enten er EMC i besiddelse af en krystalkugle eller også ville selskabet blot have fat i en ellers ret specialiseret og nørdet teknologi. Hvor om alting er, så havde VMware åbenbart fat i det helt rigtige, da selskabet i 2001 lancerede dets servervirtualiseringsteknologi.
I dag er virtualisering mere normen end undtagelsen i moderne datacentre. Men i 2001 var virtuelle servere kun til specielle formål, for en dedikeret server var nemt og billigt. Indtil it-chefen blev præsenteret for elregningen.
8) April 2003. Apple åbner iTunes Music Store
Nytårsdag 2000 ville du formentligt have brugt fildelingstjenesten Napster til at hente de første hits i det nye årtusinde. Pladebranchen sendte en hær af advokater mod teenagere, men forbrugerne ville have digital musik, og det skulle helst være gratis.
Apple havde i efteråret 2001 lanceret en fiks lille bærbar musikafspiller kaldet iPod, og den blev i 2003 med åbningen af iTunes Music Store til det første, der i det mindste kunne levere digital musik, omend det langt fra var gratis.
9) Februar 2005. Youtube åbner
Førhen var videoklip med katte, der red på robotstøvsugere, eller skateboardere, der landede med ansigtet først i cementet, forbeholdt tv-shows med hjemmevideoer. I 2005 blev Youtube lanceret, og det var én af milepælene i en nye generation af internettet.
De sjove videoklip skulle nemlig deles. Det fik et stort publikum til at strømme til ny tjenester som blandt andet Myspace, men da Facebook i 2006 åbnede for offentligheden, så var Web 2.0 pludselig nået ud fra blogosfæren og podcasterne til helt almindelige internetbrugere. Sociale netværkstjenester er i dag én af de primære grunde til mange danskeres internetbrug i stedet for blot konventionelle internetmedier, shopping eller girokortbetalinger.
10) September 2002. IBM indgår en supportaftale med Red Hat
Ingen analytiker tør i dag udnævne næste år til at blive året, hvor Linux slår i gennem på desktoppen. Til gengæld er der ingen tvivl om, at open source er blevet en helt afgørende del af softwareudviklingsmiljøet.
En del af æren tilfalder IBM, som tidligt gik ind og støttede især Linux på servere. Linux blev det alternativ til Unix, som faldt på gulvet, da Microsoft og IBM afbrød deres tidligere tætte samarbejde.