Israel samarbejder med Facebook om censurering
Fredag var Facebook i den danske såvel som den internationale mediemølle, da det kom frem, at de havde bortcensureret det ikoniske billede af den nøgne ni-årige Kim Phuc under Vietnamkrigen, som Aftenposten i Norge havde bragt.
Nu er den gal igen.
De seneste dage har en Facebook-delegation været i Israel for at mødes med regeringen om internettjenestens ansvar ved tilskyndelse til vold over Facebook. Det skriver nyhedsbureauet Associated Press fra Jerusalem. Israel har argumenteret for, at de seneste års bølger af vold med palæstinensere er eskaleret på grund af spredningen over sociale medier.
Både den israelske indenrigsminister, Gilad Erdan, og justitsminister, Ayelet Shaked deltog i mødet med Facebook. De to har før foreslået at stramme lovgivningen, så sociale medier (eller netværk) pålægges at fjerne tilskyndelser til vold fra deres sider.
Upassende samarbejde
Den britiske journalist Glenn Greenwald, der i sin tid var den første til at afsløre USA’s omfattende overvågning baseret på dokumenter lækket af Edward Snowden, er fordømmende i sin analyse af det nye partnerskab:
»Israel er gennem lovgivning ved at tvinge Facebook til at censurere indhold, der af israelske embedsmænd anses for at være upassende. Facebook virker ivrig efter at imødekomme disse trusler ved at arbejde direkte sammen med den israelske regering for at bestemme, hvilket indhold, der bør censureres.«
Ifølge justitsminister Ayelet Shaked har Israel over de seneste fire måneder henvendt sig 158 gange til Facebook for at få fjerne hadefuldt indhold. Det har Facebook efter sigende accepteret ved 95 procent af tilfældene.
'Onlineekstremisme kan kun styres med et stærkt partnerskab mellem politikere, civilsamfundet, den akademiske verden og private virksomheder, og det er også tilfældet i Israel og resten af verden,' skriver Facebook i en udtalelse.
Det er dog endnu uvist om der er kommet konkret ud af møderne, ligesom der intet forlyder om en eventuel dialog mellem Facebook og palæstinenserne.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.